Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zure matten staan symbool voor babyvet

Is dit babyvet of overgewicht? Bespreek het met je huisarts, zegt deze onderzoeker

Snoep, koek: laat een kind toch lekker genieten! Ook belangrijk, maar 1 op de 7 kinderen is te zwaar. En dat is niet gezond. Twijfel je over het gewicht van je kind? Weet dat je je huisarts om advies kan vragen.

Advertentie

Een op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar, blijkt uit cijfers van het CBS van november 2022. Van de kinderen van 4 tot en met 12 jaar had 15,5 procent in 2021 overgewicht, van wie 3,6 procent obesitas (ernstig overgewicht). 8 procent van de kinderen had rond hun tweede jaar al ernstig of matig overgewicht. En van de volwassen Nederlanders is de helft (!) te zwaar. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft het zelfs over een obesitaspandemie.

Lees ook: Hoe weet je of je kind te zwaar is? Onze voedingscoach legt uit

Niet lekker in hun vel

Kinderen met obesitas hebben geen rooskleurige toekomst. Naast minder makkelijk kunnen bewegen door de extra kilo’s, liggen er nog veel meer negatieve effecten op hen te wachten. Anita Vreugdenhil,  kinderarts maag-darm-leverziekten in het Maastricht UMC+: ‘Deze kinderen worden vaker gepest op school, achtergesteld, hebben minder goede leerprestaties, zitten niet lekker in hun vel. Het beïnvloedt hun zelfbeeld, psychische problemen kunnen ontstaan. Later is het vinden van een partner lastiger, net als werk en ook zwanger worden is ingewikkeld. En  je hebt veel meer kans op allerlei ziektes.’ Dit wil je voorkomen. Maar hoe?

Belangrijk om er vroeg bij te zijn

Uit onderzoek blijkt dat bij te zware kinderen onder de 2 jaar alleen de gezinsaanpak werkt. Samen werken aan een betere levensstijl dus. Kinderen zijn kopieermachines, dus het is essentieel dat je als ouder zelf het goede voorbeeld geeft én zelf een goed gewicht hebt.

Wees daar als ouders vooral niet ontkennend en defensief in, zegt Maxime van der Velden, onderzoeker op de afdeling huisartsgeneeskunde in het Erasmus MC in Rotterdam. ‘Het ligt in deze maatschappij gevoelig om iemand aan te spreken op overgewicht,’ vertelt ze.

Advertentie

‘Zeker als het over een kind gaat. Terwijl bijvoorbeeld huisartsen die een kind met overgewicht zien langskomen, dit wel willen bespreken. Zij weten hoe belangrijk het is om er vroeg bij te zijn: hoe langer een kind met overgewicht rondloopt, hoe erger het wordt en hoe moeilijker het is om die switch naar een gezonde levensstijl te maken.’

Lees ook: Hoeveel suiker mag je kind per dag?

Vraag de huisarts

Van der Velden doet onderzoek en werkt aan een plan voor huisartsen om overgewicht en obesitas bij kinderen bespreekbaar te maken. ‘Veel mensen weten niet dat de huisarts hier ook voor is. Het is slim om zelf het gewicht van je kind in de gaten te houden, maar je mag altijd langsgaan als je twijfelt.

De huisarts helpt dan met bepalen: is dit babyvet of overgewicht? Zijn jullie op de goede weg of kun je (kleine) veranderingen aanbrengen in de levensstijl van jullie gezin? Onthoud vooral: schaam je er niet voor. Niemand wil je aanvallen of kritiek geven, het doel is dat jouw kind gelukkig en gezond opgroeit.’

Help mee

Van der Velden vraagt ouders om mee te doen aan het onderzoek van het Erasmus MC om overgewicht en obesitas bij kinderen bespreekbaar te maken. Samen met vier andere ouders neem je deel aan een online groepsgesprek met twee onderzoekers. Je mag input geven over hoe jíj denkt dat de huisarts overgewicht bij kinderen goed ter sprake kan brengen. Wat zou jij willen horen? Wat juist niet? Op welke manier kan de huisarts dit goed aankaarten bij ouders? Aanmelden kan via komis-studie@erasmusmc.nl.

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Femke Zijlema en Maartje Schouwstra, Beeld: GettyImages

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer- Zonnebrand

Zonnebrand kids

Zonnemelk SPF 50+ voor kinderen
Shop nu