Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Boterham kinderen korstjes eten
door

Is het echt zo belangrijk dat kinderen de korstjes van hun brood opeten?

'Van korstjes krijg je borstjes' en 'als je je korstjes niet opeet, leer je nooit fluiten', zijn veelgehoorde uitspraken. Maar zijn de korstjes nu echt zoveel gezonder dan de rest van het brood? Wij vroegen het aan voedings- en lifestylecoach Susanne Verzuu.

Advertentie

Op sommige basisscholen moeten de kinderen tijdens de lunch netjes de korsten van hun boterhammen opeten. Op de school van collega Mariska is er zelfs een bericht naar alle ouders gestuurd. De brief bevatte de volgende boodschap: ouders van wie de kinderen de korstjes niet hoeven op te eten, moeten die er thuis zelf vanaf snijden. Doe je dit niet? Dan moeten de kinderen blijven zitten tot de boterhamkorsten opgegeten zijn.

Lees ook: 10x de leukste broodtrommels om mee naar school te nemen

Voedselverspilling

Om voedselverspilling te voorkomen, snappen we dat de volledige boterham opgegeten moet worden. Maar we bleven achter met de vraag: waarom wordt er zo gehamerd op het eten van de korstjes? Zijn deze daadwerkelijk gezonder dan de rest van het brood?

Lees meer: Wat is het beste broodbeleg voor je baby?

Is de korst gezonder?

Om antwoord te krijgen op de vraag, bellen we met voedings- en lifestylecoach Susanne Verzuu uit ons expertteam. Zij vertelt ons: ‘Ik vermoed dat veel ouders denken dat in de korst de meeste vezels en voedingsstoffen zitten omdat deze donkerder is dan de rest. Dat is niet het geval. De binnenkant van het brood is even gezond als de korst. Het brood wordt namelijk uit één deeg gemaakt.’

Advertentie

Lees ook: 5x broodtrommel inspiratie op kleur

Goed voor de mond- en kaakspieren

Ondanks dat de korst niet gezonder is dan de rest van het brood, is het wel goed als je kind die opeet. ‘Broodkorsten zijn harder dan de binnenkant. Dat maakt dat kinderen hier meer op moeten kauwen. Dat is een reden waarom veel kinderen de korsten het liefst laten liggen. Toch is kauwen wel goed voor de mond- en kaakspierontwikkeling. Vooral bij kleine kinderen is het dus aan te raden om ze zo nu en dan een boordkorst te geven.’

Lees meer: Vanaf wanneer mag je baby brood eten?

Aha, check! De korsten zijn dus niet gezonder, maar wél goed voor de ontwikkeling van mond- en kaakspieren. Good to know! 

Beeld: GettyImages

Advertentie

Danique Beijer

Ouders van Nu product – Baby Scheurkalender

Baby Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu