Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Je zoon laten besnijden: doen of niet?

In Amerika is het laten besnijden van je zoontje de gewoonste zaak van de wereld, ook bij niet-religieuze mensen. In Nederland is dit (nog) niet het geval. Houden zo, zeggen sommige tegenstanders. Anderen, waaronder veel artsen, gaan nog een stap verder en vinden dat het in álle gevallen verboden zou moeten worden.

Advertentie

In Amerika is het besnijden van pasgeboren jongensbaby’s de gewoonste zaak van de wereld. Ook als er geen medische of religieuze reden voor is. Dit gebruik is ontstaan omdat er ooit werd gedacht dat besnijden zou voorkomen dat een jongen ging masturberen (wat toen gezien werd als een ziekte, geen grap) en jongens met een besneden piemel eerder zindelijk zouden worden. Inmiddels is natuurlijk allang bekend dat dit onzin is, maar toch wordt volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) nog steeds 70 procent van alle jongens (religieus en niet-religieus) in Amerika besneden. In Nederland wordt een onbesneden piemel als normaal gezien en worden jongens er over het algemeen alleen besneden om medische of religieuze redenen. Goede zaak of gemiste kans? Oordeel zelf.

Redenen voor besnijdenis jongens

Er zijn verschillende redenen dat ouders ervoor kiezen hun (meestal pasgeboren) zoon te laten besnijden.

 1. Geloof

  Moslims en Joden besnijden hun zoontjes vanuit geloofsovertuigingen standaard als ze nog klein zijn. Joodse jongens op de achtste dag na de geboorte en

 2. Medisch probleem

  Als een jongen een vernauwde voorhuid heeft of een ontsteking aan de eikel kan het verwijderen van de voorhuid een oplossing zijn. In dat geval zal de besnijdenis niet vlak na de geboorte plaats vinden, maar pas op latere leeftijd.

  Advertentie
 3. Hygiëne

  Sommige mensen vinden een besneden piemel hygiënischer, omdat deze nauwelijks smegma aanmaakt en gemakkelijker schoon te houden is.

 4. Uiterlijk

  In Amerika zie je op plaatjes in biologieboeken en andere afbeeldingen alleen maar besneden piemels en dus is een besneden piemel voor Amerikanen de norm. Wil je dat je zoon later niet gek aangekeken wordt, dan kun je hem maar beter laten besnijden is de gedachte.

 5. Seksuele beleving

  De kans dat ouders hun zoontje laten besnijden zodat hij later meer lol van seks heeft, is klein. Toch noemen we deze reden even, want dit is wel waarom sommige volwassen mannen ervoor kiezen besneden te worden. Al blijkt uit verschillende onderzoeken dat het geen verschil maakt in de beleving van seks.

Lees ook: Alles over sperma en de kans om zwanger te worden

Niet snijden in gezond lichaam

Wat de reden ook is dat ouders hun zoon laten besnijden, zolang het geen medische reden heeft zou het volgens tegenstanders verboden moeten worden. Je moet niet snijden in een gezond lichaam, vinden zij. Zeker niet omdat er bij een besnijdenis kans is op complicaties, net als bij elke andere ingreep. Ook vinden veel mensen het niet oké dat ouders zo’n belangrijke beslissing over het lichaam van hun zoon nemen op een leeftijd dat hij er zelf nog niets te zeggen heeft. Als hij het later wil prima, maar dat is dan hem. Dat het zielig is, is ook een veelgehoord argument. Bij baby’s tot zes maanden gebeurt het niet onder narcose, maar met alleen plaatselijke verdoving. Ze zullen zich het heus niet meer kunnen herinneren maar toch…

Advertentie

Strafbaar

De artsenfederatie KNMG vindt zelfs dat het besnijden van jongetjes strafbaar moet worden gesteld. Volgens de KNMG zouden minderjarigen alleen blootgesteld mogen worden aan medische handelingen als er sprake is van ziekte of afwijkingen, of als overtuigend aangetoond kan worden dat de ingreep in het belang is van het kind, zoals bij vaccinaties. Het zonder medische reden chirurgisch verwijderen van de voorhuid bij jongens is schadelijk en een ernstige schending van fundamentele kinderrechten, is hun mening. De KNMG roept artsen dan ook op om jongensbesnijdenis te ontmoedigen en ouders te wijzen op mogelijke complicaties.

Lees ook: Seksuele ontwikkeling van je kind (van baby tot tiener)

Discussie?

Heb jij erover nagedacht je zoon te laten besnijden? En zo ja, waarom heb je het juist wel of niet gedaan? Geef je mening op onze Facebook-pagina.

Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website