sperma

Kwaliteit sperma van westerse man flink afgenomen

De spermaconcentratie van mannen in Europa, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland is in veertig jaar tijd gehalveerd met 52,4 procent. Deze cijfers geven aan dat er steeds meer mannen zijn die verminderd of zelfs helemaal niet meer vruchtbaar zijn.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction.

Advertentie

Het onderzoek

Een team van experts uit onder meer Denemarken en de Verenigde Staten heeft zich gebogen over de vruchtbaarheid van de man en nam hiervoor zo’n 185 eerdere studies – gehouden tussen 1973 en 2011 – onder de loep.

Opvallend detail is dat er geen verschil zichtbaar is bij het sperma van mannen uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika, waar overigens ook minder onderzoeken zijn gedaan naar de fertiliteit van mannen.

‘Onderzoek doet alarmbellen rinkelen’

Het vermoeden van een verslechtering in kwaliteit zaad bij de westerse man bestond al langer, maar hard bewijs ontbrak. ‘Een afname van spermaconcentratie bij mannen werd 25 jaar geleden voor het eerst gerapporteerd’, zegt onderzoeker Shanna H. Swan, betrokken bij de studie. ‘Voor het eerst is nu aangetoond dat die afname voortduurt, en bovendien in een rap tempo.’

Het onderzoek gaat verder niet in op de oorzaken van de afgenomen spermaconcentratie en afname in het totale aantal zaadcellen. Hagai Levine, hoofdonderzoeker van de studie, laat weten: ‘Dit onderzoek doet de alarmbellen rinkelen voor onderzoekers en gezondheidsautoriteiten om de oorzaken van deze grote daling te onderzoeken.’

Vruchtbaarheid man

Wat kun je man doen om te zorgen dat het zaad van optimale kwaliteit is? En wat als blijkt dat je man verminderd vruchtbaar is? Je leest het hier.

Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock