Oeps, de echoscopist zat er toch naast…

'Het geslacht maakt ons niet uit, zolang het maar gezond is.' Het is een standaard uitspraak van aanstaande ouders. Maar als de echoscopist zegt dat je een meisje krijgt, begin je je daar toch op voor te bereiden…

De net bevallen vrouw op deze foto was maandenlang in de veronderstelling dat ze een meisje in haar buik had. Ze had al kleertjes gekocht en een naam bedacht, maar bij de geboorte bleek dat ze al die tijd zwanger was van een jongen…

Advertentie

Lees ook: Oeps! Zoontje verknalt letterlijk en figuurlijk gender reveal party

Stomverbaasd

De Australische fotograaf Jes Jackson legde de stomverbaasde blik van de moeder vast. ‘Ik dacht dat iedereen een grapje maakte,’ aldus de moeder. ‘Ik geloofde het niet tot ik zelf het bewijs zag. Ik was een paar seconden lang met stomheid geslagen, maar daarna maakte het niet meer uit dat het een jongen was.’ Het jongetje heeft de naam Taiga gekregen.

oeps-de-echoscopist-zat-er-toch-naast

Geen 100% zekerheid

Ouders die willen weten of ze een jongetje of een meisje krijgen, kunnen dat vanaf vijftien à zestien weken zwangerschap achterhalen met een echo. Vanaf dan kan de echoscopist met redelijke zekerheid het geslacht bepalen. Ook tijdens de 20-wekenecho, waarbij wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen, zal de echoscopist vragen of je het geslacht wilt weten. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Overigens is de bepaling van het geslacht nooit 100% zeker. En dat vergeten artsen er vaak bij te zeggen.

Nub-theorie

Wie niet kan wachten tot vijftien weken of de 20-wekenecho, kan ook het geslacht laten voorspellen met de zogeheten nub-theorie. Deze methode biedt 75% zekerheid en kan vanaf de twaalfde week. Al moet de baby dan wel ‘meewerken’ en er goed bij liggen.

Lees ook: Voorspel het geslacht van je kind met de ‘baking soda test’

Video: Zó ontwikkelt een embryo zich in een meisje of een jongen.