Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: je baby in jouw bed laten slapen, zorgt niet voor betere hechting

Je baby in jouw bed laten slapen: elke ouder heeft daar een andere opvatting over. Terwijl de een het fijn vindt, heeft de ander er een onveilig gevoel bij. Hoe je er ook over denkt, maak je in ieder geval niet druk over wat het beste is voor de hechting. Onderzoek wijst namelijk uit dat samen slapen de band niet sterker maakt.

Veel baby’s vallen sneller in slaap en slapen rustiger als hun ouders dichtbij ze zijn. En ook veel ouders vinden het een prettig idee – of praktisch als het gaat om borstvoeding – om hun baby in het ouderlijk bed te laten slapen. In een babynestje bijvoorbeeld of met een voedingskussen om hem heen voor de veiligheid. De volledig ingerichte babykamer wordt in veel gevallen dan ook de eerste tijd niet gebruikt, ondanks dat het sterk wordt afgeraden om je baby tot zes maanden bij je in bed te laten slapen.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Fabel

Een andere reden voor ouders om hun baby bij ze in bed te laten slapen, is dat het goed zou zijn voor het hechtingsproces. Dit blijkt echter een fabel. Volgens recent onderzoek, gepubliceerd in vakblad Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, is er geen verband tussen samen slapen en hechting.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Voor de studie zijn gegevens van 178 baby’s en hun ouders verzameld. De kersverse ouders hebben op verschillende momenten in het leven van hun kind een enquête ingevuld: vlak na de bevalling en na drie, zes en achttien maanden. Het resultaat: de onderzoekers zagen geen betere hechting tussen ouders en kinderen die in één bed slapen dan tussen ouders en kinderen die apart slapen.

Leestip: Zo voorkom je dat je baby niet meer in zijn eigen bed wil slapen

Rooming-in

Aangezien je baby in bed nemen om te slapen niet ongevaarlijk is tot hij een maand of zes is en bovendien dus niet bijdraagt aan een betere hechting, is rooming-in een goed alternatief: met je baby op dezelfde kamer slapen. En ook co-sleeping, waarbij de baby in een co-sleeper (aanschuifbedje) tegen het bed van de ouders aan slaapt, is een goede optie. Zo is je kind toch lekker bij je, zonder de risico’s van ‘bedding in’.

Tip! Hier vind je verschillende goede co-sleepers

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Motherly – Beeld: Getty Images