vloeken kind
door

Onderzoek: vloeken en schelden niet per se negatief

Dikzak, homo, kutkind. Kinderen schelden en vloeken op steeds jongere leeftijd, blijkt uit de PestThermometer van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Direct ingrijpen, luidt hun advies. Toch is dit woordgebruik volgens sommige onderzoekers niet altijd verkeerd.

Uit de resultaten van de PestThermometer blijkt dat kinderen in de basisschoolleeftijd vooral scheldwoorden gebruiken die betrekking hebben op het uiterlijk, zoals dikzak of skelet. Die manier van pesten begint al vroeg en wordt harder naarmate een kind ouder wordt. ‘Hoewel we de peilingen hebben gehouden bij groep 6, 7 en 8, hebben we geluiden gehoord dat er op deze manier al wordt gepest vanaf groep 3,’ aldus Bamber Delver, directeur van de academie.

Advertentie

Vloekwoorden

Ook kennen kinderen vaak op jonge leeftijd al heel wat vloekwoorden. Meer dan ouders soms denken. Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Illinois blijkt dat het vloekvocabulaire van kinderen tussen de één en twee jaar uit zo’n zes woorden bestaat (niveau ‘poep’ en ‘pies’). Peuters kennen al zo’n 34 van dit soort woorden. Als kinderen vijf jaar zijn, weten ze maar liefst 42 vloekwoorden, variërend van ‘trut’ tot ‘fuck’ (of erger).

Lees hier meer over de vieze-woorden-fase van je kind.

Thuis en van tv

Mocht je je afvragen hoe je kind aan die scheld- en vloekwoorden komt? Veel van die woorden leert je kind gewoon thuis. Want of je het nou wilt of niet, bij bijna iedereen floept er wel eens een vloek- of scheldwoord uit. Ook via de televisie, films en video’s die je kind bekijkt op de tablet of smartphone hoort hij dit soort woorden. Daarom is het belangrijk dat je in de gaten houdt wat je kind kijkt.

Ingrijpen

Bij PestThermometer zijn ze van mening dat ouders en leerkrachten bij schelden direct moeten ingrijpen. ‘Taalgebruik en pesten gaan hand in hand. Sta geen enkel scheldwoord toe, corrigeer onmiddellijk, grijp direct in,’ zegt Delver. Wegkijken en lachen zijn volgens hem uit den boze. ‘Het is niet ‘schattig’ of ‘niet zo gemeend’. Het is keihard, het is heel erg gemeend en het verwoest de jeugd van te veel kinderen.’

Meer lezen: Hoe je het beste met pestgedrag omgaat

Positieve kant

Toch tonen verschillende onderzoeken aan dat vloeken en schelden niet alleen maar negatief is. Zo is al langere tijd bekend dat vloeken een goede manier is om stoom af te blazen en om te gaan met emoties en stress. Ook blijkt uit onderzoek dat volwassenen en kinderen die veel vloeken vaak heel intelligent zijn.

Uit het onderzoek Frankly, we do give a damn: The relationship between profanity and honesty blijkt bovendien dat schelden en vloeken ook iets kan zeggen over de oprechtheid van kinderen. Een kind dat regelmatig scheldt en vloekt is namelijk vaak ook een eerlijk kind. Mits een kind vloeken en schelden in de eerste plaats gebruikt om zich te uiten en niet om anderen te kwetsen. Want iemand uitschelden, daar is natuurlijk helemaal niets intelligent of eerlijk aan.

Tips: zo ga je om met een brutale peuter.

Bron: AD