
Papieren rietjes mogelijk gevaarlijk voor jonge kinderen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden drie meldingen ontvangen van ouders van jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje. Inmiddels is er een onderzoek gestart.
Veel mensen vinden de rietjes niet prettig om mee te drinken omdat ze na een tijdje zacht en papperig worden. Dat zacht worden blijkt ook voor problemen te zorgen. Als kinderen erop sabbelen, kan er een prop ontstaan die lastig is in te slikken. Dit vormt verstikkingsgevaar voor (jonge) kinderen.
Lees ook: Drinkbekers voor baby, peuter en schoolkind: welke kies je?
Risico’s onderzoeken
Het AD meldt dat de NVWA met het onderzoek de risico’s beter in beeld wil brengen. Daarnaast adviseert de toezichthouder om kinderen onder de 3 jaar alleen een papieren rietje te laten gebruiken onder toezicht.
Lees ook: Je kind leren drinken uit een tuitbeker
Plastic rietjes verboden
Het gebruik van plastic rietjes is sinds juli 2021 verboden met het doel om de hoeveelheid plastic in de oceanen te verminderen. De zogeheten ‘single use plastics’ kwamen namelijk relatief vaak in het water terecht. Er worden nu onder meer papieren rietjes gebruikt, bijvoorbeeld bij kleine pakjes drinken en in de horeca.
Tip: Hier shop je herbruikbare rietjes van siliconen mét een handig schoonmaakborsteltje.
Bron: AD.nl – Beeld: GettyImages