Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7 (buiten)spelletjes van vroeger die helemaal terug zijn

Tussen de jeugd van onze kinderen en die van ons zit best veel verschil. Wij vermaakten ons niet met tablets, YouTube en Netflix. Maar sommige dingen veranderen nooit. Geniet van deze trip down memory lane.

Advertentie

‘Annemariaaaaaaa… koekoek,’ hoor je met het mooie weer regelmatig door hofjes en over schoolpleinen schallen. Grote kans dat jij dat spelletje vroeger ook speelde. Zeven spellen die een comeback maken (of nooit zijn weggeweest).

1. Loloballen

Met je voeten op de schijf en de bal ertussen geklemd en… springen maar! In de jaren tachtig was het een rage en nu is-ie weer terug (al noemen sommige speelgoedwinkels het een ‘hopper’).

 

2. Elastieken

‘E-la-stie-ken, erin, erop, eruit, halve draai…’ Twee kinderen staan een paar meter van elkaar af met een lang elastiek om hun onderbenen en een derde kind springt in het midden over, in en op het elastiek, of aan de voeten gehaakt om figuren te maken en er weer uit te springen. En als er geen speelmaatjes voorhanden zijn, gebruik je gewoon twee stoelen of paaltjes. Heb jij dit vroeger ook gedaan?

3. Krimpie Dinkie

Misschien was je dit toffe knutselspul vergeten, maar hoe leuk was Krimpie Dinkie?! Je tekende iets op het krimpfolie, knipte het uit en legde het even in de oven (of je vader of moeder natuurlijk). Als het eruit kwam was het gekrompen en hard en kon je er een sieraad of sleutelhanger van maken. Het goede nieuws: het bestaat nog!

4. Handjeklap

‘Boven op de berg, daar woont een boerin’ en ‘Papegaaitje leef je nog’, weet je nog? Tegenover je vriendin staan op het schoolplein en handjeklap doen met deze en zelfverzonnen liedjes. En dan natuurlijk zo snel mogelijk! Gebeurt nog steeds, maar ook met liedjes van nu, zoals over Picachu.

5. Hinkelen

Een klassieker: je tekent met stoepkrijt een hinkelpad, zoekt een steentje om er om de beurt op te gooien en tijdens het hinkelen sla je dat vak over.

6. Touwfiguren

De kop-en-schotel, de Eiffeltoren of de parachute… gaat er al een belletje rinkelen? Neem een stukje touw of wol, knoop het in een grote lus, steek je handen erin en maak figuren. Je kunt het alleen doen of samen.

7. Een happertje vouwen

Vouw een vierkant vouwblaadje tot een happertje, zet cijfers of gekleurde stippen op de vakjes en schrijf achter de flapjes een boodschap of opdracht. Vervolgens stop je je vingers erin en zeg je tegen je vriendje: ‘Hoeveel keer?’ en vervolgens: ‘Welk getal/plaatje/kleur kies je?’ Uren kon je er zoet mee zijn. Kinderen maken ze nog steeds!

Leestip: dit zijn de leukste 10 buitenspelletjes

 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.