Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Terugblik op corona-dilemma's: liet je je vaccineren tijdens je zwangerschap?

Met corona zijn er de afgelopen twee jaar behoorlijk wat keuzes bijgekomen voor zwangere vrouwen en gezinnen met kleine kinderen. Voor de ene ouder was het misschien snel duidelijk, voor de ander zijn dit grote twijfelpunten geweest. Dit keer: Hoe denk je over vaccineren tijdens de zwangerschap?

Advertentie

Twee moeders vertellen hoe zij omgingen met dit coronadilemma en wat hun beweegredenen waren.

Je laten vaccineren als je zwanger bent: ja

Liset (40) is bedrijfsarts, moeder van een dochter en zwanger van de tweede. ‘De booster heb ik echt voor mezelf en mijn ongeboren kindje genomen’

Geen risico lopen

‘In de zomer toen ik nog niet zwanger was, heb ik de eerste twee vaccinaties gekregen. Dat deed ik vooral uit solidariteit voor mijn omgeving, en zodat ik veilig mijn familie kon bezoeken.

Onlangs heb ik de boosterprik ook gehaald, tijdens mijn zwangerschap. Deze booster heb ik echt voor mezelf genomen en voor mijn ongeboren kindje. Ik wil dat we op geen enkele manier risico lopen.

Advertentie

Lees ook: Terugblik op corona-dilemma’s: liet jij je kind testen?

Extra voorzichtig

Toen in de herfst bekend werd dat corona bij zwangere vrouwen toch wel heel ernstig kon verlopen, wist ik het zeker. Ik las over afwijkingen in de placenta of vroeggeboorte, en over zwangere vrouwen op de IC omdat ze te weinig longcapaciteit hadden.

Daar ben ik erg van geschrokken. Het is al bijzonder dat ik op mijn veertigste nog gezond zwanger kan zijn, ook daarom wil ik nu juist extra voorzichtig zijn.

Groot onderzoek

In het begin was er nog niet veel bekend over de effecten van een vaccinatie bij de zwangerschap, het eerste advies was om het niet te doen. Maar daarna is er een groot onderzoek gedaan waaruit bleek dat het wel veilig was.

Volgens mij is de nieuwe informatie niet goed doorgekomen, daarom zijn mensen soms nog steeds bang ervoor. Onterecht, als je het mij vraagt. Als je het onderzoek leest, kun je zien dat het veilig is. Ik heb veel gelezen.

Advertentie

Ik heb zelf een medische achtergrond, maar ook als je dat niet hebt, kun je het lezen: alle gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken hierover zij vrij beschikbaar. Bovendien staat er goede informatie op de RIVM-website.

Het is veilig

Ik maak me geen zorgen over lange termijn complicaties, die zijn zo onwaarschijnlijk. Als andere zwangere vrouwen twijfelen over de prik, zeg ik hetzelfde: het is veilig.

Hiernaast speelt nog mee dat ik in mijn praktijk als bedrijfsarts mensen heb gezien met long Covid – mensen die eerst heel fit waren, die werkten en veel sportten, en nu echt niks meer kunnen en thuis zitten. Met vaccinaties is de kans om langdurig ziek te blijven 50 procent kleiner, blijkt ook uit onderzoek.’

Lees ook: Mirjam werkte overuren in de covidzorg: ‘Ik heb veel van Eva’s babytijd gemist, te veel, denk ik weleens’

Je laten vaccineren als je zwanger bent: nee

Franciska (30) is secretaresse en moeder van een kind van 2 en zwanger van de tweede. ‘Er is voor mij te weinig over bekend’

Afgeraden

‘In 2020 was ik ook zwanger, toen was corona net in Nederland. Er was nog geen vaccinatie. Mijn zwangerschap ging goed en in september 2020 ben ik bevallen van een gezonde baby.

Toen de vaccinaties er net waren in Nederland, werd afgeraden om ze te nemen als je zwanger was. Toen was ik zelf niet zwanger, maar ik heb het wel zelf in de bijsluiter van het vaccin gelezen: tot november 2021 stond er letterlijk in dat het werd afgeraden.

Lees ook: Muk leidt zes GGD-testlocaties: ‘Al ben ik niet altijd fysiek thuis, ik laat de kinderen elke dag weten dat ik er voor ze ben’

Te onzeker

Uiteindelijk is het goedgekeurd. Maar voor mij is dat te onzeker. Als zelfs de wetenschap zegt eerst niet, dan wel, vind ik dat je een onnodig risico neemt. De ene zegt dit, en de ander zegt weer dat. Er is veel verwarring. En als ik vragen stel erover aan mijn verloskundige of huisarts, krijg ik ook niet altijd heldere antwoorden.

Ik ben van mijn andere zoon ook bevallen in coronatijd, en toen ging alles gewoon goed, dus daar vertrouw ik nu ook op.

Heftige reacties

Ik werk zelf in een zorginstelling en daar zie ik dat de ene persoon heel heftig reageert op de prik en daar erg ziek van wordt, en de ander niet. Ik heb ook mensen gezien met de hartzakjeontsteking (pericarditis) – die je kunt krijgen na het vaccin.

Ik weet niet hoe mijn eigen lichaam erop zal reageren. Bovendien heb ik vriendinnen die bijvoorbeeld niet meer ongesteld werden, maandenlang na vaccinatie. Dat vind ik ook eng.

Lees ook: Terugblik op corona-dilemma’s: mocht jouw kind opa en oma knuffelen?

Eigen keuze

Als er iets zou gebeuren met de baby, door bijwerkingen van een vaccin dat nog niet zo oud is, of waarvan de gevolgen nog niet allemaal bekend zijn – dat zou ik mezelf nooit vergeven. En nee, ik ben ook niet zo heel bang om corona te krijgen. Als ik het krijg, dan krijg ik het. Dan zien we dan wel weer.

Ik heb ook zwangeren in mijn omgeving die juist wél gaan voor de vaccinatie. Ik vraag wel eens: verdiep je je er ook in? Maar uiteindelijk vind ik dat iedereen zijn eigen keuze hierin mag maken.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Pauline Bijster. Beeld: GettyImages

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees ook:
Moeder-van-drie Suzanne heeft long covid: ‘Mijn leven staat al een jaar stil’
Sanne was zwanger en verpleegkundige op de corona-afdeling: ‘Uitvallen was geen optie’
Twee jaar thuiswerken verder: ‘Ik hou van mijn kinderen. Ze combineren alleen niet zo goed met m’n werk’