Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Tropenrooster en hitteprotocol op school en de kinderopvang: hoe werkt het en wat zijn je rechten?

Veel scholen en kinderopvangen gaan bij warm weer over op een tropenrooster of sluiten de deuren. Maar vanaf wanneer mag een tropenrooster gelden? En mag een kinderopvang eigenlijk wel zomaar de deuren sluiten? 

Advertentie

Lees ook: Hitteplan voor je baby

Veel ouders kregen afgelopen dagen vervelend nieuws te horen. Zo werken veel scholen en kinderopvangen vanwege de hoge temperaturen met een tropenrooster of sluiten zelfs de deuren. Volgens de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) gaat het om honderden vestigingen in Nederland.

Wanneer krijgen scholen een tropenrooster?

Als het in Nederland extreem warm wordt, mogen scholen maatregelen treffen. Bijvoorbeeld een tropenrooster instellen met kortere lesdagen of lesuren. Ouders moeten van tevoren worden geïnformeerd over deze verandering en mochten ouders geen opvang hebben voor hun kinderen, dan zijn de scholen verplicht om opvang aan te bieden tijdens de schooluren, aldus de Rijksoverheid.

Kinderopvang sluiten door hitte, mag dat?

Mag een kinderopvang zomaar de deuren sluiten of werken met een tropenrooster? Eigenlijk niet. Als een kinderopvang wil sluiten of een tropenrooster wil instellen (kortere lesuren of lesdagen) omdat het te heet dreigt te worden, moet de organisatie eerst advies vragen aan de oudercommissie. Mocht er echt geen andere passende oplossing zijn, is sluiting soms de enige optie.

Veel kinderopvangen beroepen zich op overmacht. BOinK trekt dit in twijfel. ‘We weten al jaren dat het in Nederland warmer wordt’, zegt de ouderbelangenvereniging tegen NU.nl. ‘We waarschuwen ook al zeker vier jaar dat de kinderopvang zich moet voorbereiden op hogere temperaturen tijdens de zomer.’

Advertentie

Lees ook: Zelf een kinderopvang beginnen? Dit zijn de regels

Geen algemeen hitteprotocol

Er geldt geen algemeen protocol waar iedere opvang of school zich aan moet houden. Wel hoort iedere kinderopvangorganisatie en school een veiligheids- en gezondheidsbeleid te hebben waarin beschreven staat hoe wordt omgegaan met bepaalde situaties zoals hitte. Hierin beschrijven scholen en kinderdagverblijven welke maatregelen ze nemen als het erg warm is. Iedereen is dan voorbereid en weet wat te doen als het nodig is.

Een woordvoerder van BOinK stelt: ‘In principe zou de kinderopvangorganisatie de gebouwen zo kunnen aanpassen dat het ook bij hitte mogelijk is om open te blijven en kinderen verantwoord op te vangen. Dat is nu in veel situaties niet het geval.’

Geld terugvragen of uren inhalen

Scholen zijn verplicht om ouders zonder opvang tijdens de schooluren opvang te bieden. Voor kinderopvangen geldt dit niet, terwijl ouders vaak al betaald hebben voor de uren. In dat geval kun je je geld terugvragen bij de desbetreffende organisatie. Soms kun je er ook voor kiezen die betaalde uren op een ander moment in te halen. Beroept de opvang zich op overmacht? Dan wordt het lastig om je geld terug te krijgen. BOinK raadt ouders aan om dan in gesprek te gaan met de opvang om te kijken wat er mogelijk is.

Jonge kinderen zijn kwetsbaar

Ondanks dat het voor veel ouders onhandig is dat scholen en kinderopvangen werken met kortere roosters of zelfs de deuren sluiten, doen zij dit om de gezondheid van kinderen te beschermen. Voornamelijk jonge kinderen zijn erg kwetsbaar bij extreme hitte. Zij kunnen zichzelf niet goed beschermen hiertegen en kunnen eerder uitdrogen of oververhit raken.

Advertentie

Lees ook: Warmte-uitslag bij je baby, dit kun je ertegen doen

Bron: NU.nl, Rijksoverheid – Beeld: GettyImages