Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Op vakantie met kleine kinderen: dít vinden de Ouders van Nu ervan

Gedoe, minder seks, minder slaap, minder zon, minder ontspannen, maar toch net zo leuk dan zonder.

Advertentie

Ouders vinden vakanties met kinderen ingewikkelder dan zonder, blijkt uit een enquête van Ouders van Nu onder ruim 550 ouders. 73% vindt vakantie zonder kinderen meer ontspannen en toch gaan we jaarlijks massaal weg met het gezin. Slechts 3% van de gezinnen blijft thuis. En 74% gaat zelfs meerdere keren.

Vakantie met kinderen is weliswaar anders, maar wel net zo leuk, zegt 65%. 14% vond vakantie zonder kinderen, back in the days, leuker dan nu. En 22% vindt het nu leuker. Dat zijn waarschijnlijk de ouders die van spelletjes spelen en bij het zwembad hangen houden, want dát zijn de dingen die we meer doen als we met het gezin op vakantie zijn.

Voor de rest doen we eigenlijk vooral dingen minder dan vroeger: We lezen minder (77%), hebben minder seks (63%), pakken minder zonuren (65%), minder slaap (60%) en snuiven een stuk minder cultuur op (57%). En voor al dat minder, betalen we een stuk meer. 6% is meer dan 1500 euro per persoon kwijt aan een vakantie. 44% geeft tussen de 1000 en de 1500 euro uit.

Reden en bestemming

De belangrijkste reden om op vakantie te gaan met het gezin is quality time hebben met elkaar (63%), gevolgd door herinneringen maken (17%) en de sleur doorbreken (8%). Kinderen in aanraking laten komen met andere culturen is de minst belangrijke reden om onze koffers te pakken. We gaan dan ook niet vaak buiten de Europese paden. 9% van de gezinnen zoekt het verderop, terwijl 65% in Europa blijft en 26% in eigen land vakantie viert.

Advertentie

82% van de ouders is van mening dat wanneer de kinderen het leuk hebben, dit ook voor hen geldt. 65% van de ouders vindt dat een gezinsvakantie hen dichter bij elkaar brengt. En 30% zou het liefst, we doen het natuurlijk niet, zelf meteen een vakantie voor zichzelf boeken na een vakantie met z’n allen.

Boeken

De meeste ouders leggen hun vakantie vooraf helemaal vast. Slechts 6% van de jonge gezinnen gaat voor een last minute, meer dan 50% boekt meer dan 4 maanden van tevoren. Slechts 8% van de ouders boekt de vakantie bij een traditioneel reisbureau. 29% boekt de een complete reis online en 55% boekt alle onderdelen los via internet. In de meeste gevallen is de moeder degene die de vakantie kiest en boekt. Of samen. In slechts 10% van de gevallen bepaalt de vader de bestemming.