Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vanaf 2023 kunnen zwangeren de griepprik halen tegelijk met de kinkhoestvaccinatie

Valt de tweede helft van jouw zwangerschap in het griepseizoen? Om jezelf en je baby te beschermen kun je dan een griepprik halen bij de huisarts. Vanaf 2023 krijg je die prik, als het kan samen met een kinkhoestvaccinatie, op het consultatiebureau. Dit heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid besloten.

Advertentie

Vanaf 2023 mag elke zwangere die dat wil vanaf de 22ste zwangerschapsweek de griepprik halen in het griepseizoen, dat loopt van oktober tot maart. Nu dient de huisarts de griepprik toe, maar vanaf dan neemt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over en kunnen zwangeren de prik halen bij het consultatiebureau. Hier kunnen ze nu ook al de kinkhoestvaccinatie krijgen. Vanaf 2023 kunnen zwangeren beide prikken dus op één locatie halen. Voor sommigen houdt dat in dat ze beide prikken tegelijkertijd kunnen krijgen.

Lees meer: Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Pasgeborene beter beschermd

Zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s hebben meer risico om ernstig ziek te worden als ze griep krijgen. Beiden hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld een longontsteking of ziekenhuisopname. Vaccineren tijdens de zwangerschap is veilig. De zwangere maakt na vaccinatie antistoffen aan die ze via de placenta aan de baby doorgeeft. Hierdoor is de pasgeborene na de geboorte beter beschermd. Je baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. En als het toch gebeurt, is het verloop meestal mild.

Griepprik inmiddels voor alle zwangeren

Tot 2021 kregen alleen zwangeren met onderliggende ziekten zoals diabetes en hart- of longziekten de griepprik aangeboden. Sinds vorig jaar is de prik voor alle zwangeren vanaf de 22ste zwangerschapsweek gratis bij de huisarts beschikbaar.

Advertentie

Lees meer: Vaccinaties voor baby’s, kinderen en jongeren

Dit jaar griepprik nog via de huisarts

Komend najaar kunnen alle zwangeren die 22 weken of langer zwanger zijn, zich van 1 oktober tot en met 31 december zelf bij hun huisarts melden voor de griepvaccinatie. Je verloskundige licht je als zwangere voor over de griepprik en zal vertellen dat je je ervoor kunt melden bij de huisarts. Hoe de voorlichting in 2023 verloopt, is nog niet bekend.

Lees meer: Reisvaccinaties voor kinderen, wanneer is het nodig?

Bron: knov.nl – Beeld: GettyImages

Advertentie