
Welkome afleiding: Vrouwen testen een vr-bril bij de bevalling voor minder pijn
Een virtualrealitybril kan bij bevallende vrouwen de pijn verlichten en hen helpen te ontspannen. Wie de bril opzet, krijgt een 'geleide meditatie in 3D-vorm', vertelt projectleider Hermien Gaasbeek.
Een bril die je opzet om de baringspijn te verlichten, het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar het kan echt, blijkt uit een proef. Uit verschillende kleine onderzoeken is gebleken dat een virtualrealitybril pijnstillend en ontspannend werkt tijdens de bevalling. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is daarom met het Zuyderland Ziekenhuis en tien verloskundigenpraktijken een proef begonnen en de eerste reacties zijn positief.
Lees ook: Alles over natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
3D landschappen met luchtbel
Wie de bril opzet, krijgt een ‘geleide meditatie in 3D-vorm’, vertelt projectleider Hermien Gaasbeek. ‘Je kunt kiezen uit drie 3D-landschappen, met eventueel een groter en kleiner wordende luchtbel erbij. De luchtbel symboliseert de ademhaling en helpt vrouwen rustiger te ademen. Ook klinkt een rustgevende stem. Zo helpt de bril vrouwen om de weeën weg te zuchten. Ook zorgt de bril ervoor dat vrouwen ontspannen, waardoor ze minder pijn voelen.
Zie ook: Alles over ademhalingstechnieken (puffen voor de bevalling)
Terugtrekken in eigen bubbel
Vrouwen gebruiken de bril al voordat ze gaan bevallen bij hun verloskundigenpraktijk. Zo kunnen ze hem zien, aanraken en eventueel mee naar huis nemen om daar uit te proberen. Afgelopen zomer hebben de eerste bevallende vrouwen de bril gebruikt. Veel van hen waren positief. Een van hen was blij dat ze zich door de ontspannen omgeving van de vr-bril terug kon trekken in haar eigen bubbel toen het erg druk werd in huis.
Vr-bril ook prettig tijdens het hechten
‘Een andere vrouw had tijdens haar bevalling de vr-bril al gebruikt en moest na de bevalling worden gehecht, vervolgt Gaasbeek. ‘Dit deed veel pijn waardoor ze zich niet kon ontspannen. Ze vroeg of zij de bril nog eens op mocht zetten en toen was het hechten zo voorbij.’ Maar niet iedereen vindt de bril een succes. Sommige bevallende vrouwen worden misselijk van het beeld. Anderen vinden het vervelend om de bril over hun eigen bril heen te zetten.
Lees meer: Thuis bevallen of in het ziekenhuis, twijfel je? Hier alle voor- en nadelen op een rij
Minder pijnstilling nodig
De bril helpt veel vrouwen enorm tegen de pijn, zegt Gaasbeek. ‘Het zou mooi zijn als de bril ervoor zorgt dat vrouwen minder pijnstilling nodig hebben tijdens de bevalling. Zeker in deze tijd waarin ziekenhuizen minder capaciteit hebben en bevallende vrouwen soms naar een ziekenhuis moeten dat hun tweede of derde keus is, is dat een welkome uitkomst.’ In mei 2023 publiceert de KNOV een handleiding voor andere verloskundigenpraktijken die de vr-bril ook willen inzetten.
Bron: KNOV, Vakblad Vroeg – Beeld: GettyImages