ZwangerBevalling

Niet twijfelen, bij deze signalen moet je de verloskundige bellen

Niet twijfelen, bij deze signalen moet je de verloskundige bellen Getty Images
Getty Images
Leestijd 6 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
karlijn draaisma
Karlijn Draaisma
Verloskundige
Lees verder onder de advertentie

Eerste signalen van de bevalling

Vanaf 37 weken zwangerschap kun je in principe gaan bevallen. Misschien vraag je je bij elke kramp in je buik af: zijn dit weeën? En waarschijnlijk ben je al veel langer in gedachten bezig met de naderende bevalling. Daarom zal de verloskundige rond 34 weken de bevalling met jou en je partner bespreken. Jullie wensen en geboorteplan komen dan aan bod, maar ze zal ook met jullie afstemmen bij welke signalen je moet bellen. Overigens mag je het natuurlijk ook al eerder in de zwangerschap aangeven als je het over de bevalling wilt hebben, en zal het onderwerp vaker voorbij komen tijdens controles bij je verloskundige.

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat de bevalling gaat beginnen:

Lees verder onder de advertentie

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Niet alle signalen zijn aanleiding om meteen te bellen. Zo kun je in de aanloop naar de ontsluitingsfase milde, onregelmatige weeën hebben, die ook weer stoppen. En bij licht bloed- en slijmverlies kan de bevalling ook nog een week op zich laten wachten. Verloskundigen maken met het belprotocol onderscheid tussen 'korter dan 37 weken zwanger' en 'langer dan 37 weken zwanger'.

Korter dan 37 weken zwanger?

Als je twijfelt, je zorgen maakt of dringende vragen hebt, kun je je verloskundige altijd bellen, dus ook buiten kantooruren. In de volgende situaties is het belangrijk om meteen je verloskundige te bellen:

  1. 01.

    Minder beweging
    Vanaf 28 weken zwangerschap is het belangrijk dat je je baby elke dag voelt bewegen. Soms heb je dat niet in de gaten, omdat je het druk hebt. Maar probeer als je stilzit of ligt te rusten, bewust contact te maken met je baby zodat je hem voelt bewegen. Als dat niet zo is, of als je je baby minder voelt bewegen dan normaal, neem dan contact op met je verloskundige. Zij zal zo snel mogelijk naar je toe komen, of je vragen naar haar praktijk te komen. De verloskundige voelt aan je buik en luistert naar de harttonen van je baby. In sommige gevallen zal de verloskundige je voor de zekerheid naar het ziekenhuis doorsturen voor een CTG, een hartfilmpje van je baby.
    Tip: dit zijn 6 manieren om snel contact te maken met je baby in de buik.

  2. 02.

    Vruchtwater verliezen of gebroken vliezen
    Als je minder dan 37 weken zwanger bent en je verliest vruchtwater of je vliezen breken, moet je meteen het spoednummer van je verloskundige bellen. Mocht je al gaan bevallen, dan heet dit een vroeggeboorte. Daarom word je doorverwezen naar het ziekenhuis als je gebroken vliezen hebt vóór 37 weken. Ook als je niet zeker weet of het vruchtwater of urine is, is het verstandig om direct te bellen.

  3. 03.

    Weeën
    Denk je dat je weeën hebt en ben je minder dan 37 weken zwanger? Bel je verloskundige dan direct, ook buiten kantooruren. De verloskundige zal controleren of de bevalling al is begonnen of dat het voorweeën zijn, of mogelijk vals alarm. Een te vroeg geboren baby heeft meer en andere zorg nodig dan een baby die na 37 weken wordt geboren. Daarom kun je pas na 37 weken thuis bevallen.
    Meer weten? Zo herken je een wee.

  4. 04.

    Bloedverlies
    Bij bloedverlies tijdens je zwangerschap denk je misschien meteen aan een miskraam, maar dit is lang niet altijd het geval. Het is wel belangrijk om vaginaal bloedverlies serieus te nemen. Heb je last van bloedverlies, dan kun je dit het beste meteen aan je verloskundige melden. Zij kan nagaan wat er aan de hand is en je hopelijk geruststellen. Het kan ook zijn dat ze je doorstuurt naar het ziekenhuis voor een echo.

  5. 05.

    Koorts
    Als je koorts hebt, is dat meestal ongevaarlijk voor de baby in je buik. Heel hoge koorts kan soms wel gevaarlijk zijn. Stijgt je lichaamstemperatuur naar 38,5 graden of hoger, dan kan dat effect hebben op je ongeboren baby. In het ergste geval kun je vroegtijdig weeën krijgen. Bel bij hoge koorts dus direct de verloskundige.

  6. 06.

    Veel overgeven
    Veel vrouwen zijn tijdens hun zwangerschap misselijk. Dat is vervelend, maar niet ernstig. Tenzij je er zoveel last van krijgt dat je niet meer kunt functioneren en veel afvalt. Dan moet je wel de verloskundige bellen. Extreme misselijkheid wordt ook wel hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. Je houdt dan niets meer binnen. Medisch ingrijpen kan noodzakelijk zijn om uitdroging of ondervoeding te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Langer dan 37 weken zwanger?

Ben je 37 weken of langer zwanger? Dan is je baby voldragen en kan hij veilig geboren worden. Vanaf 37 weken kun je (zonder medische indicatie) zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis, poliklinisch, in een kraamhotel of geboortecentrum. Lees ook: Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Dit zijn de voor- en nadelen van beide opties.

Bij de volgende signalen is het slim om je verloskundige te bellen:

  1. 01.

    Bloedverlies
    Licht bloedverlies dat bruin of rood is, is normaal. Dit komt doordat de baarmoedermond weker wordt. Maar heb je helderrood bloedverlies dat niet slijmerig is en meer dan een maandverband vol? Bel dan je verloskundige.

  2. 02.

    Vruchtwaterverlies
    Verlies je vruchtwater? Probeer dit dan op te vangen in een potje. Geef aan je verloskundige de kleur van het vruchtwater door. Vruchtwater is normaal helder of lichtroze en ruikt een beetje zoet. Maar als je baby in het vruchtwater heeft gepoept, is het groen, donkergeel of bruin en kan het ook vies ruiken. Hoewel dit vaak voorkomt en meestal geen probleem is, kan het soms leiden tot complicaties. Bel daarom je verloskundige als je denkt dat er meconium (de eerste babypoep) in het vruchtwater zit. Meconiumhoudend vruchtwater: is dat gevaarlijk voor je baby?

  3. 03.

    Regelmatige weeën
    Meestal spreken verloskundigen af dat je belt als je een uur lang elke vijf minuten een wee hebt die een minuut duurt. Dit betekent een minuut een wee, vier minuten pauze, enzovoort.
    Lees ook: Alles over weeën en hoe je de pijn kunt verlichten

  4. 04.

    Bij twijfel
    Als je ongerust bent, je baby minder voelt bewegen, bloed verliest, (hoge) koorts hebt of als je andere klachten hebt waar je bezorgd over bent, kun je ook het beste meteen je verloskundige bellen. Het maakt niet uit of dat overdag is of 's nachts.

    Lees meer:
    De bevalling: wat kun je allemaal verwachten

Lees verder onder de advertentie

Bron: De Verloskundige

Podcast 'Ouders van Nu vraagt door': Thuis bevallen

Video: Verloskundige geeft tips over de periode voor de bevalling

Lees verder onder de advertentie