chocolade zwanger
door

Waarom het goed is om chocolade te eten tijdens je zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap extra veel trek in zoetigheid. Waar of niet?! Best lastig, want het is natuurlijk ook belangrijk om gezond én verantwoord te blijven eten. Maar wat blijkt: je kunt los op chocolade!

Nou ja, losgaan… dat ook weer niet. Maar je kunt er wel onbezorgd wat van snoepen, want chocolade kan een positief effect hebben op de placenta en de groei en ontwikkeling van je baby. Dat concluderen onderzoekers van de Society for Maternal and Fetal Medicine.

Advertentie

Bloedcirculatie

Wat bleek? De zogeheten baarmoederslagader doppler pulsatility index (die de bloedsnelheid in de baarmoeder, placenta en foetale bloedsomloop meet) was bij beide groepen veel positiever dan bij de gemiddelde zwangere vrouw. Het eten van chocolade had dus een positieve invloed op de bloedcirculatie in de placenta en de baby.

Flavanol

Er waren geen grote verschillen te zien tussen beide groepen als het gaat om pre-eclampsie, zwangerschapshypertensie en het geboortegewicht. Dit betekent dat flavanol waarschijnlijk niet het ingrediënt is dat verantwoordelijk is voor de gezondheidsvoordelen. Welk component van chocolade dan wél op een positieve manier je gezondheid kan beïnvloeden, daar zijn de wetenschappers nog niet over uit.

Lees ook: Dit kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap

Groei en ontwikkeling

‘Deze studie toont aan dat chocolade een positief effect kan hebben op de placenta én de groei en ontwikkeling van de foetus. Dit positieve effect is echter niet geheel te wijten aan flavanol, wat wel vaak wordt gedacht,’ aldus onderzoeker Emmanuel Bujold.

Bron: Fit Pregnancy – Beeld: Shutterstock