Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom het oké is om te vloeken in het bijzijn van je kind (volgens onderzoekers)

Al doe je keihard je best om het goede voorbeeld te geven, elke ouder flapt er wel eens een 'k#t' of 'fuck' uit. Maak je hier niet druk om, zeggen sommige wetenschappers. Sterker nog: het is leerzaam voor kinderen als ze hun ouders - af en toe - horen vloeken of dat zelf doen.

Advertentie

Al eerder hebben onderzoeken aangetoond dat het geen ramp is als je kind je hoort vloeken of zelf op z’n tijd ‘shit’ of iets vergelijkbaars roept. Zo is gebleken dat vloeken de band binnen het gezin kan versterken, het een goede manier is om stoom af te blazen en om te gaan met emoties en stress. Ook blijkt uit onderzoek dat volwassenen en kinderen die veel vloeken vaak heel intelligent zijn en bovendien eerlijk.

Woordenschat

Dr. Emma Byrne, wetenschapper op het gebied van kunstmatige intelligentie en auteur van het boek Swearing is Good for You: The Amazing Science of Bad Language, ziet ook veel voordelen. Volgens haar duidt vloeken bij kinderen op een betere woordenschat, vergroot het de geloofwaardigheid en kan het een kind helpen woede te uiten en verwerken.

Tip: zo ga je om met de vieze-woorden-fase van je kind.

Veilige omgeving

‘Vaak proberen we kinderen niet bloot te stellen aan negatief taalgebruik tot ze oud genoeg zijn om hier goed mee om te gaan,’ legt Dr. Emma Byrne uit tijdens een Brits wetenschapsfestival. ‘Maar ik vind het beter als ouders hun kinderen met empathie en in een veilige omgeving leren omgaan met scheldwoorden.’

Advertentie

Pijn

Om haar mening te onderbouwen haalt de zelfbenoemde ‘Vloekende Wetenschapper’ een ander interessant onderzoek aan, waaruit blijkt dat vloeken kinderen en volwassenen helpt om fysieke pijn aan te kunnen. Door te vloeken stijgt je pijntolerantie met vijftig procent. Mensen die neutrale woorden roepen, kunnen pijn veel minder goed hebben.

Een kind dat te pas en te onpas vloekt als een bootwerker, daar zit je vast niet op te wachten. Maar het is dus helemaal niet erg als hij er sporadisch een krachtterm uitgooit. En dat geldt ook voor jou.

Lees ook: De 5 beste tips van de ‘peuterfluisteraar’

Bron: Scary Mommy Beeld: Shutterstock