Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Heimwee kinderen vakantie
door

Logeren: wat te doen als je kind heimwee heeft

Deze zomer staan er vast een paar gepland: logeerpartijen voor je kind. Waar het voor de één niet lang genoeg kan duren, belt de ander al na een paar uur op met heimwee. Wat kun je doen tegen heimwee?

Advertentie

Volgens psycholoog Miranda van Tilburg, die in de jaren 90 promoveerde op onderzoek naar heimwee, is het fenomeen volgens haar het beste te omschrijven als ‘een intens, ongewenst verlangen naar huis’.

Dat heimwee geen aanstellerij is en zelfs kan zorgen voor lichamelijke klachten weet Ad Vingerhoets, hoogleraar emotie en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg. Hij noemt klachten als niet kunnen slapen, niet kunnen eten en hoge koorts.

Lees ook: Heimwee of scheidingsangst?

Stap voor stap

Maar wat kun je doen als je kind uit logeren of op kamp is en last heeft van heimwee? Vingerhoets: ‘Vertel je kind dat het normaal is om heimwee te hebben en ook dat hij er vooral veel last van kan hebben op rustige momenten. Je kunt eventueel iets meegeven waar het kind aan gehecht is, zoals een knuffel.’ Daarbij is het verstandig om logeren stap voor stap te oefenen. Laat je kind een nachtje slapen bij oma om de hoek, probeer daarna eens twee nachtjes, vervolgens bij een vriendje in de buurt, dan bij een oom of tante in een andere stad, et cetera.

Niet te vaak bellen

Ook naar huis bellen, is volgens Vingerhoets en Van Tilburg een goed idee. Maar er zijn wel een paar regels. Zo is elke dag bellen niet verstandig. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen er meer last van heimwee door krijgen. Ook is het beter om als ouder niet je eigen verdriet te laten zien. Vingerhoets: ‘Als jij ook gaat huilen, heb je double trouble.’

Logeren moet je leren

De verleiding om je kind eerder op te halen kun je volgens de experts beter weerstaan. ‘Terughalen werkt meestal averechts. Kinderen moeten leren omgaan met weg zijn van huis. Dat leren ze juist door het regelmatig te doen’, zegt Van Tilburg. ‘Bovendien is heimwee bij kinderen vaak tijdelijk. Misschien had je kind de volgende dag weer veel plezier en viel het allemaal wel mee.’

Bron: ADBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden