Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zelfstandig kind
door

Zo voed je een zelfstandig kind op

Hoe groter je kind wordt, hoe minder hij jou nodig heeft. Langzaam maar zeker wordt hij zelfstandig. Maar hoe bereid je hem voor op deze zelfstandigheid? Hier handig tips om de zelfredzaamheid te stimuleren.

Advertentie
  1. Takenschema

    Maak een takenplanning voor zijn huiswerk en klusjes in huis. Dat helpt je kind verantwoordelijkheid te nemen en bij te houden wat hij moet doen. Net als op school, eigenlijk. Hang zijn takenschema bijvoorbeeld op de koelkast of op de deur van zijn kamer. Zo ziet hij in één oogopslag wat er die dag moet gebeuren. En kan hij zelf besluiten om zijn huiswerk vóór het eten te maken, zodat hij daarna nog even televisie kan kijken. Je leert je kind om zelf keuzes te maken binnen het door jou gemaakte schema. Teamwork!
    Tip: Koop een (magnetisch) planbord.

    Meer weten? Zo help je je kind meer en betere keuzes te maken.

  2. Zelfredzaamheid

    Laat je kind als peuter al af en toe alleen spelen, terwijl je luistert of meekijkt vanuit de kamer ernaast. Naarmate hij ouder wordt kun je dit uitbreiden: alleen in de tuin spelen, alleen naar een vriendje in de straat lopen, alleen naar school fietsen, (even) alleen thuisblijven. Kijk daarbij goed waar je kind aan toe is en of het veilig is. Van dingen alleen doen wordt hij zelfredzaam. Hier 10 tips om zelfredzaamheid te stimuleren.

  3. Klusjes

    Als je die bergen speelgoed voor hem blijft opruimen, ben je nog bezig als hij zestien is. Geef je kind van kleins af aan een aantal klusjes, zoals speelgoed opruimen, de tafel dekken of zijn jas netjes ophangen. Dat leert hem verantwoordelijkheid te nemen, maar ook dat je elkaar helpt binnen een gezin. Lees hier over helpen in het huishouden: welke taken passen bij welke leeftijd.

    Advertentie

Check hier: vanaf deze leeftijd kan een kind zelf naar school fietsen

  1. Geen personeel

    Herinner je kind eraan dat mama en papa niet zijn personeel zijn. Laat hem, zodra hij groot genoeg is, zelf drinken pakken als hij dorst heeft. En wil hij per se twaalf knuffelbeesten meenemen in de auto? Prima, maar dan draagt hij ze zelf. Zo leren kinderen dat als ze iets willen, ze dat zelf kunnen regelen en hoe ze dat moeten organiseren.

  2. Wees geduldig

    Ja ja, jij kunt die 450 legoblokjes veel sneller opruimen, maar heb geduld en laat je kind het zelf doen in zijn eigen tempo. Piept hij omdat hij op een blokje is gaan staan, schiet dan niet direct te hulp, maar wacht even af. Zo laat je zien dat je er vertrouwen in hebt dat hij het zelf kan, zowel opruimen als een pijntje overwinnen.

    Lees ook: Geduld verliezen bij je peuter, zo voorkom je het.

  3. Geef complimenten

    Dit doe je natuurlijk al, maar het kan geen kwaad het nog eens te melden: prijs je kind als hij iets zelf doet. Of het nu gaat om huiswerk, een klusje of zelf douchen: laat zien dat je trots bent. Zeg ‘goed gedaan’, bedank hem of geef een high five. Zo weet je kind dat zijn zelfstandigheid wordt gewaardeerd.

    Tip van kinderpsycholoog Tischa Neve: waarom je je kind niet moet overladen met complimentjes. 

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier