Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bloedneus stoppen, zo doe je dat

Ieder kind heeft weleens een (spontane) bloedneus. Dat kan best even schrikken zijn, al dat bloed. Gelukkig is het bijna altijd onschuldig. Hoe kun je het beste een bloedneus stoppen?

In samenwerking met expert

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Iedereen weet wat een bloedneus is. Gelukkig is de oorzaak meestal ongevaarlijk. Het slijmvlies dat aan de binnenkant van de neus zit, is dun en kwetsbaar. Door dit slijmvlies lopen veel bloedvaatjes. Als zo’n bloedvaatje stuk gaat, kan dat een bloedneus geven.

Advertentie

Handig! Een luchtbevochtiger helpt irritatie aan de neus van je kind te voorkomen. Je shopt ze hier

Waarom hebben kinderen vaker een bloedneus?

Kinderen hebben vaker last van een spontane bloedneus dan volwassenen. Bij kinderen tot tien jaar komen spontane bloedneuzen zelfs heel vaak voor. Dat komt omdat ze een kleinere neus hebben, waardoor ook de bloedvaatjes kleiner en dunner zijn. Deze kwetsbare bloedvaatjes raken makkelijker beschadigd. Een heftige driftbui, waarbij je kind een rood hoofd krijgt en gilt, kan door de druk die in de neus ontstaat al een bloedneus geven. Net als hard persen tijdens het poepen. Kinderen peuteren ook nog al eens in hun neus, of stoppen er iets in. Ook daardoor kan de neus gaan bloeden.

Oorzaak bloedneus

Naast de oorzaken van een bloedneus die hierboven worden genoemd, kan een stoot of tik tegen de neus natuurlijk ook een bloedneus veroorzaken. Vaak ontstaan bloedneuzen tijdens het sporten, een stoeipartijtje of doordat een kind valt. Ook dit kunnen oorzaken zijn van een bloedneus kind:

 • Verkoudheid: het neusslijmvlies zwelt tijdens een verkoudheid op en de adertjes daardoor ook. Bij het snuiten kunnen ze al snel knappen.
 • Droge lucht: als de verwarming hoog staat en je weinig ventileert, kan de lucht in huis erg droog worden. Dit irriteert het neusslijmvlies.
 • Allergieën: bij onder meer hooikoorts kan het neusslijmvlies geïrriteerd raken. Moet je kind daarbij ook nog veel niezen, dan kan er zomaar een bloedneus ontstaan.
 • Warmte: bij heet weer, in een warm bad of als je kind iets warms eet of drinkt, gaan de bloedvaten in de neus verder openstaan en kunnen ze makkelijker gaan bloeden.

Toch kan je kind ook zonder een van deze oorzaken ineens een bloedneus hebben. De meeste neusbloedingen (meer dan 75 procent) hebben geen duidelijke oorzaak.

Advertentie

Wist je trouwens dat je tijdens de zwangerschap ook sneller een bloedneus kunt krijgen? Lees hier hoe dat zit.

Bloedneus baby

Het neusje van een baby is klein en kwetsbaar. Bovendien ademen baby’s de eerste maanden alleen maar via hun neus. Daardoor kan droge lucht hun neusslijmvlies makkelijker irriteren. Ook zijn kleine baby’s vaak verkouden omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Een geïrriteerd of gezwollen neusslijmvlies, maar ook korstjes in de neus, kunnen zorgen voor een bloedneus of snot met bloed erin. Een speciale neusspray voor baby’s (zoutoplossing) kan helpen het slijm in de neus dunner te maken en de neusholten vochtig te houden. Overleg met het consultatiebureau of de huisarts of dit verstandig is en hoe lang je de neusspray mag gebruiken.

Kan een bloedneus kwaad?

In de meeste gevallen is een bloedneus onschuldig. Als je dikke druppels bloed op het shirt van je kind ziet vallen, lijkt het al snel alsof hij veel bloed verliest, maar dit valt meestal erg mee. Bij een gewone, spontane bloedneus gaat het om een kleine hoeveelheid en dat kan geen kwaad. Heeft je kind vaak een bloedneus, dan is het wel verstandig om ermee naar de huisarts te gaan (zie verderop).

Bloedneus stoppen

Hoewel een bloedneus meestal ongevaarlijk is en vanzelf overgaat, kan je kind natuurlijk schrikken als hij het bloed opeens ziet vloeien. Gelukkig ziet het er meestal erger uit dan het is. Blijf zelf kalm, zodat je kind ook kan kalmeren. Ga samen rustig zitten.  Een bloedneus stoppen, dit is de snelste manier:

Advertentie
 • Laat je kind zijn hoofd lichtjes voorovergebogen houden.
 • Laat je kind niet liggen. Het bloed loopt dan sneller in zijn keel en er stroomt meer bloed naar zijn hoofd dan wanneer hij zit.
 • Laat hem zijn neus een keer goed snuiten om stolsels te verwijderen. Belangrijk: snuit niet als je vermoedt dat zijn neus is gebroken, bijvoorbeeld door een harde stomp/bal, valpartij of mogelijk schedelletsel.
 • Knijp zijn neus minimaal tien minuten dicht op de plaats waar het bovenste harde deel van de neus overgaat in het zachte gedeelte. Of laat je kind dit zelf doen als hij dat kan. Zing tijdens het knijpen een liedje, lees een verhaaltje voor of laat je kind een filmpje kijken om hem af te leiden.
 • Controleer daarna of het bloeden is gestopt.
 • Laat de neus twee dagen met rust, dus niet snuiten en niet peuteren.

Is de bloedneus van je kind na tien minuten nog steeds niet gestopt? Hou dan de neus dichtgeknepen en neem contact op met de huisarts of huisartsenpost. Doe dit ook als je kind bloedverdunnende medicijnen gebruikt of regelmatig een bloedneus heeft.

Wanneer met bloedneus naar de arts?

Als je kind een bloedneus heeft gekregen na een harde stomp of klap, een valpartij of een ongeluk, is het belangrijk om meteen 1-1-2 te bellen. Het kan zijn dat de neus van je kind is gebroken, of dat er schedelletsel is ontstaan.

Heeft je kind vaak een spontane bloedneus, ga dan met hem naar de huisarts. Die kan beoordelen of er een onderliggende oorzaak is die behandeld kan worden.

Tips om een bloedneus te voorkomen

 • Leer je kind om zijn neus zachtjes te snuiten.
 • Leer je kind om niet in zijn neus te peuteren.
 • Zorg dat de lucht in huis niet te droog is, dit maakt het neusslijmvlies extra kwetsbaar.

Wist je dat…

 • … je bij een bloedneus nooit het hoofd van je kind (vooral bij baby’s) naar achteren moet houden? De kans is dan groot dat hij het bloed inslikt en gaat braken. Het overgeven op zich is al vervelend, maar door de druk op het hoofd tijdens het overgeven kan de neus opnieuw gaan bloeden.
 • … je bij een neusbloeding die na hoofdletsel is ontstaan altijd 1-1-2 moet bellen?
 • … inspanning en opwinding de bloeddruk laten stijgen, waardoor de bloedneus erger kan worden? Help je kind kalm te blijven en laat hem rustig zitten tot de bloedneus over is.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Thuisarts

Bekijk hier ook onze kinder EHBO video i.s.m. het Oranje Kruis: een bloedneus stoppen bij je kind:

Video: Zo stop je een bloedneus bij je kind

Raymon van der Spaan

EHBO instructeur

Raymon is gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van levensbedreigende situaties. Voornamelijk ligt zijn specifieke aandachtspunt op het verlenen van eerste hulp bij baby's en kinderen. Zijn focus ligt op hoe je rustig blijft in stressvolle situaties zodat je op dat moment kunt handelen. Iedere minuut, iedere seconde telt.

Hij gelooft erin dat als je vertrouwen krijgt in jezelf, je in een onvoorzienbare situatie beter adequaat kunt handelen. Raymon heeft jarenlange ervaring als militair en docent binnen Defensie en geeft momenteel 1 op 1 privé workshops bij mensen thuis. Doormiddel van de VIDAS Methode leer je in iedere situatie te onthouden wat je wanneer moet doen. Naast de kennis en vaardigheden blijft hij zich verdiepen in de werking van het menselijk brein. Hoe gaat het leren en de hersenen samen.

Voor meer informatie: kijk op: Vidas Trainingen en voor achtergrond:

Social media:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting