
Hooikoorts bij je kind
Als je kind last heeft van hooikoorts is dat niet gevaarlijk, maar het kan wel erg vervelend zijn. Wat is hooikoorts precies? Wat zijn de symptomen en hoe kun je de klachten van hooikoorts verlichten bij je kind?
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts (pollinosis) is een allergie voor het stuifmeel (pollen) van sommige grassen, planten en bomen. Het gaat specifiek om planten die hun stuifmeel via de wind verspreiden. Je kind krijgt last van hooikoorts zodra hij stuifmeel in zijn slijmvliezen krijgt. Hiermee bedoelen we de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp. Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar het kan wel erg vervelend zijn. De klachten gaan over als het stuifmeel uit de lucht is verdwenen. Hooikoorts heeft niets met hooi of koorts te maken, maar is vernoemd naar de tijd waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen.
Tip! Deze slimme luchtreiniger filtert pollen uit de kamer
Oorzaak hooikoorts
Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het krijgen van hooikoorts.
- Reactie op vreemde stoffen
Hooikoorts ontstaat doordat het immuunsysteem heftig reageert op stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen. Het lichaam is ‘in de war’ en ziet een onschadelijke stof als schadelijk. De stof die het systeem per ongeluk als schadelijk ziet, heet een allergeen. Pollen, huisstofmijt en dierenhuidschilfers zijn bekende voorbeelden van allergenen. Het lichaam zet antistoffen in bij aanraking met een allergeen. De allergische reactie ontstaat doordat de stof histamine in actie komt om de ‘schadelijke stoffen’ uit het lichaam te krijgen. Door histamine verwijden de bloedvaten, waardoor slijmvliezen gaan zwellen en meer slijm produceren. Zo ontstaan hooikoortssymptomen. - Erfelijkheid
Je kind kan hooikoorts krijgen door een erfelijke aanleg. Als jij (of je partner) last hebt van hooikoorts is de kans groter dat je kind het ook krijgt. - Omgevingsfactoren
Ook omgevingsfactoren kunnen een rol spelen bij het krijgen van hooikoorts. Zo kan je kind bij bepaalde weersomstandigheden meer last hebben van hooikoorts. Als het warm, droog en winderig weer is, is de pollenconcentratie vaak ook erg hoog. Wonen jullie in een gebied waar veel verkeer is of waar veel wordt gebouwd? Dan is er veel fijnstof. Je kind kan daardoor meer klachten krijgen. Ook als er gerookt wordt, raken de slijmvliezen van je kind meer geprikkeld en kan hij last krijgen van meer hooikoortsklachten.
Symptomen hooikoorts bij je kind
Als je kind last heeft van hooikoorts kan hij last hebben van deze klachten:
- jeuk en/of branderig gevoel aan zijn neus
- een verstopte neus of loopneus
- niezen
- jeukende ogen
- rode ogen
- tranen
- een droge keel, soms met kriebelhoest
- moe
- benauwd
De klachten lijken in eerste instantie op een normale neusverkoudheid. Is je kind na een paar weken nog steeds zo verkouden? Dan kan het zijn dat hij hooikoorts heeft. Je kunt dan het beste contact opnemen met je huisarts om te checken of je kind ook echt hooikoorts heeft of dat hij misschien een andere allergie heeft.
Lees meer: Het verschil tussen een griep en een verkoudheid bij kinderen
Welke maanden heeft je kind klachten?
Het begin van het hooikoortsseizoen is elk jaar anders. Door weersinvloeden zijn de bloeiperiodes elk jaar verschillend. De periode dat je kind last heeft van hooikoorts hangt af van de bloeiperiode van de grassen, bloemen en planten waar hij allergisch voor is.
De meeste groeien tussen februari en september. De piek ligt vaak in mei, juni en juli. Hoe lang je kind last heeft van hooikoorts is verschillend: sommige kinderen hebben maandenlang last van hooikoorts, terwijl voor andere kinderen de periode van overgevoeligheid veel korter is.
- De els en de hazelaar
De els begint vaak als eerste met bloeien. Elzen zijn vooral te vinden langs waterkanten en op drassige plaatsen. Bloeit de els, dan hangen er katjes aan de takken die stuifmeel produceren. Dit gebeurt meestal in maart. Ook de hazelaar bloeit al vroeg in het seizoen. Je vindt ze vooral in loofbossen en aan bosranden. - De berk
De eerste klachten van hooikoorts zijn vaak te danken aan berken. Veel mensen zijn allergisch voor berkenpollen. - Gras
Ons land staat vol met gras en ook hier kan je kind hooikoorts van krijgen. Het is zelfs de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Gras bloeit vaak tussen begin mei en half juli.
Check de hooikoortskalender
Er zijn meerdere perioden in het jaar die ook wel het hooikoortsseizoen worden genoemd. Er zijn websites en apps waarmee je de pollenstatus in de gaten kunt houden. Zo heb je hooikoortsradar.nl en ook weeronline.nl geeft per week een pollenvoorspelling.
Allergietest hooikoorts kind
De symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een gewone verkoudheid. Het is dus niet meteen duidelijk dat je kind last heeft van hooikoorts. Gaat de verkoudheid niet over en twijfel je of het misschien hooikoorts is, dan kun je een allergietest doen. Hiermee kan een arts vaststellen of je kind hooikoorts heeft en voor welke typen pollen je kind gevoelig is.
Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind
Wat als je kind hooikoorts heeft?
Helaas is hooikoorts (nog) niet te genezen. Wel zijn er medicijnen en behandelingen om de klachten te verminderen. Deze tips kunnen daarbij helpen:
Binnenshuis
- Houd de (slaapkamer)ramen gesloten op warme, winderige dagen in het hooikoortsseizoen.
- Borstel het haar van je kind voordat hij gaat slapen, zodat er niet onnodig veel pollen op zijn kussen terechtkomen. Nog beter is als je kind douchet voordat hij naar bed gaat.
- Hang de kleren van je kind niet in zijn slaapkamer als hij die aan heeft gehad. Pollen kunnen overal op zitten.
- Gebruik binnen een luchtreiniger die pollen uit de lucht haalt.
- Let op de luchtvochtigheid in huis. Als die te laag is, voelt dat minder prettig aan de ogen van je kind met hooikoorts. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de veertig en zestig procent. Hier bestel je een luchtvochtigheidsmeter.
Buitenshuis
- Let op welk soort planten en bomen je in de tuin of op het balkon neerzet. Dus niet de planten waar je kind gevoelig voor is.
- Houd je kind uit de buurt van pas gemaaid gras.
- Laat je kind niet in zijn ogen wrijven. Dit verergert de klachten.
- Gaat je kind naar buiten? Laat hem dan een zonnebril dragen die goed om zijn ogen sluit. Dit beschermt zijn ogen tegen stuifmeel.
- Smeer wat vaseline rond de ogen, neus en de mond van je kind. Dit beschermt de huid tegen directe prikkeling van de pollen. Door de kleefkracht van de zalf houdt het ook pollenkorrels vast, zodat ze minder snel op de slijmvliezen komen.
- Hang de was liever niet buiten op warme, winderige dagen in het hooikoortsseizoen. De pollen kunnen op de kleren blijven zitten.
- Ga een dagje met elkaar naar het strand. Aan zee is de hoeveelheid pollen minder.
Voeding
Let op het eten van fruit, want bepaalde vruchten zoals appels, ananassen, bananen en druiven kunnen de allergische reactie erger maken. Dit geldt vooral voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen. Dit komt vooral door een kruisallergische reactie. Dit is een reactie op een stof met een vergelijkbaar allergeen als die in de primaire allergiestof voorkomt.
Lees meer: Allergisch voor appels (appelallergie): dit zijn de symptomen
Medicijnen bij hooikoorts kind
Er zijn tabletten die de klachten van hooikoorts kunnen verlichten. Ze bevatten de werkzame stof cetirizine, die de overgevoeligheidsreacties vermindert waardoor ook de symptomen verminderen. Ook zijn er neussprays verkrijgbaar die steroïden bevatten, zodat je kind weer vrijer kan ademen. Deze sprays werken ontstekingsremmend.
Verder zijn er verschillende homeopathische middelen verkrijgbaar. Overleg altijd eerst met je huisarts als je de symptomen van je kind met medicatie of homeopathie wilt behandelen.
Leestip: 8 symptomen van astma op een rij
Immunotherapie bij hooikoorts kind
Als de bovenstaande behandelingen/tips weinig effect hebben, kan je kind in aanmerking komen voor immunotherapie. Het doel hiervan is om je kind minder allergisch te maken. Bij deze behandeling krijgt je kind via injecties of smelttabletten een middel toegediend met de stof die de allergische reacties veroorzaakt.
Het in kleine stapjes toedienen van dit allergeen kan helpen. In de eerste fase krijgt je kind elke week één of meerdere injecties. Langzaam wordt de dosering steeds iets verhoogd, tot de hoogste dosering na een aantal maanden is bereikt. Daarna krijgt je kind elke maand, drie tot vijf jaar lang een injectie.
Kan de allergie met smelttabletten worden behandeld, dan neemt je kind elke dag, ook drie tot vijf jaar lang, deze tabletten in. Bij de meeste kinderen neemt de allergie sterk af of verdwijnt het helemaal.
Lees meer: Allergische reactie bij kind: dit kun je doen
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bron: Erasmus MC, Diakonessenhuis