hooikoorts-kind

Hooikoorts bij je kind

In Nederland hebben zo’n 30.000 kinderen last van hooikoorts. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Wat is hooikoorts precies en vanaf welke leeftijd kan je kind er last van krijgen. Ook tips om de symptomen te verlichten bij hooikoorts bij je kind.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergische rhinitis, een aandoening aan de neus. De ziekte heeft niets met hooi of koorts te maken, maar is vernoemd naar de tijd waarin de klachten voorkomen: het hooiseizoen. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel of pollen van grassen, planten en bomen. Het gaat specifiek om planten die hun stuifmeel via de wind verspreiden. Bij mensen met hooikoorts reageert het afweersysteem op dit onschuldige stuifmeel, waardoor het slijmvlies in de neus opzwelt.

Wist je dat..

.. het afweersysteem van je kind soms in verzet komt tegen niet-schadelijke stoffen? Dat is dus eigenlijk een foutje van het lichaam. De stof die het systeem per ongeluk als schadelijk ziet, heet een allergeen. Pollen, huisstofmijt en dierenhuidschilfers zijn bekende voorbeelden van allergenen.

tip

De symptomen van hooikoorts bij je kind

Hooikoorts openbaart zich vooral bij kinderen tussen de zeven en vijftien jaar. Dit is deels erfelijk bepaald, maar ook als beide ouders zelf nooit hooikoortsklachten hebben gehad, kan een kind de aandoening krijgen. Het hebben of krijgen van deze allergieën is niet te voorkomen. De aanleg hiervoor is al bij de geboorte aanwezig. Op welke leeftijd de klachten komen, verschilt per persoon. Ook kunnen de klachten een bepaalde periode toenemen en dan weer afnemen.

Hooikoorts is niet levensbedreigend, maar kan wel veel overlast geven, ook bij kinderen.

Tijdens het hooikoortsseizoen kan je kind verschillende klachten hebben:

 • Een loopneus of juist een verstopte neus
 • Veel niezen
 • Een branderig gevoel in de neus
 • Jeuk aan de ogen
 • Rode ogen
 • Kortademig
 • Een suf gevoel
 • Aanhoudende hoofdpijn of oorpijn

Hooikoorts lijkt in eerste instantie op een normale neusverkoudheid. Is de verkoudheid na enkele weken nog steeds niet over, dan kan het zijn dat je kind hooikoorts heeft. Merk je dat je kind ook jeuk heeft, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Welke maanden heeft je kind klachten?

Het begin van het hooikoortsseizoen is ieder jaar anders. Door weersinvloeden zijn de bloeiperiodes ieder jaar verschillend. De periode dat je kind last heeft van hooikoorts hangt af van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar hij allergisch voor is.

De meeste bloeien tussen februari en september. De piek ligt vaak in mei, juni en juli.

Hoe lang je kind last heeft van hooikoorts is heel verschillend: sommige kinderen hebben maandenlang last van hooikoorts, terwijl voor andere kinderen de periode van overgevoeligheid veel korter is.

 • De els & de hazelaar

  De els begint vaak als eerst met bloeien. Elzen zijn vooral te vinden langs waterkanten en op drassige plaatsen. Bloeit de els dan hangen er katjes aan de takken die stuifmeel produceren. Dit gebeurt meestal in maart. Ook de hazelaar bloeit al vroeg in het seizoen. Je vindt ze vooral in loofbossen en aan bosranden. De meeste pollen worden in maart geproduceerd.

 • De berk

  De eerste klachten van hooikoorts zijn vaak te danken aan berken. Veel mensen zijn dan ook allergisch voor berkenpollen. Je vindt ze vooral in de oostelijke helft van Nederland en in parken en tuinen.

 • Gras

  Ons land staat vol met gras en ook hier kan je kind hooikoorts van krijgen. Het is zelfs de belangrijkste veroorzaker van hooikoorts. Gras bloeit vaak tussen begin mei en half juli.

 • Onkruid

  Ook bijvoet (onkruid) is veroorzaakt hooikoorts. In de zomer, vooral in augustus, kan het hooikoortsklachten veroorzaken.

Allergietest hooikoorts kind

De symptomen van hooikoorts lijken veel op die van een gewone verkoudheid. Het is dus niet meteen duidelijk dat je kind hooikoorts heeft. Gaat de verkoudheid niet over en twijfel je of het geen hooikoorts is, dan kun je een allergietest doen. Met een allergietest kan een arts eenvoudig vaststellen of je kind hooikoorts heeft en voor welke type pollen je kind gevoelig is. Op de pollenkalender zie je wanneer deze pollen actief zijn en kun je op dat moment voorzorgsmaatregelen treffen.

Wat te doen als je kind hooikoorts heeft?

Helaas is hooikoorts niet te genezen. Soms groeien mensen er overheen. Maar hooikoorts kan zich ook pas op latere leeftijd openbaren. Heeft je kind veel last van hooikoorts, dan kun je het contact met stuifmeel zoveel mogelijk proberen te vermijden. Deze tips kunnen daarbij helpen:

 • Houd de (slaapkamer)ramen gesloten in het hooikoortsseizoen.
 • Lucht het beddengoed niet buiten.
 • Hang de was niet buiten op.
 • Houd je kind uit de buurt van pas gemaaid gras.
 • Laat je kind niet in zijn ogen wrijven. Dit verergert de klachten.
 • Gaat je kind naar buiten? Laat hem dan een zonnebril dragen. Het liefst één die goed om de ogen sluit. Dit beschermt zijn ogen tegen stuifmeel.
 • Soms helpt het om wat vaseline rond de ogen, neus en mond te smeren.
 • Ook douchen voor het slapengaan kan helpen. Zo spoel je alles eraf.
 • Zee is een goede plek om te zijn. Aan zee, zeker bij een wind die vanaf zee komt, zijn namelijk minder pollen. Op het platteland zit drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht dan in de stad.
 • Laat je kind een zonnebril dragen.

 

Frisse lucht

Aan zee en in hooggebergte komen weinig pollen voor, waardoor je kind daar minder last zal hebben van de hooikoorts. Heeft je kind veel last, dan kun je overwegen om de piek van het pollenseizoen te doorbreken door daar op vakantie te gaan. Dat geeft je kind letterlijk wat ademruimte.

tip

Medicijnen bij hooikoorts kind

Er zijn producten in de vorm van tabletjes die de klachten van hooikoorts kunnen verlichten. Ze bevatten de werkzame stoffen cetirizine en loratadine, die de overgevoeligheidsreacties verminderen en daardoor de symptomen verminderen.
Ook zijn er neussprays verkrijgbaar die steroïden bevatten, zodat je kind weer vrijer kan ademen. Deze sprays werken ontstekingsremmend.

Verder zijn er ook verschillende homeopathische middelen verkrijgbaar. Overleg altijd eerst met je huisarts als je de symptomen van je kind met medicatie of homeopathie wil behandelen.

Immunotherapie bij hooikoorts kind

Als bovenstaande behandelingen/tips weinig effect hebben, kan je kind in aanmerking komen voor immunotherapie. Het doel hiervan is om je kind minder allergisch te maken. Bij deze behandeling krijgt je kind via injecties of smelttabletten een middel met de stof die de allergische reacties veroorzaakt toegediend.

Het in kleine stapjes toedienen van dit allergeen kan helpen. In de eerste fase krijgt je kind elke week één of meerdere injecties. Langzaam wordt de dosering steeds iets verhoogd, tot de hoogste dosering na een aantal maanden is bereikt. Daarna krijgt je kind elke maand, drie tot vijf jaar lang, een injectie.

Kan de allergie met smelttabletten worden behandeld, dan neemt je kind elke dag, ook drie tot vijf jaar lang, deze tabletten in.

Kinderen die voor immunotherapie in aanmerking komen, moeten vijf jaar of ouder zijn. Bij de meeste kinderen neemt de allergie sterk af of verdwijnt het helemaal.

Marike Stadermann

Kinderarts-allergoloog

Marike is kinderarts, in het Diakonessenhuis van Utrecht en Zeist, en gespecialiseerd in allergieën. Haar werk bestaat uit het onderzoeken en behandelen van allergieën bij kinderen. Denk hierbij aan koemelk- of een andere voedselallergie, astma, hooikoorts en wespenallergieën. Tips en adviezen voor ouders zijn te vinden via haar Facebook-pagina; De Allergie dokter voor kinderen.