Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinderziektes met rode vlekken: hoe herken je ze?

Heeft je kind plotseling rode vlekken of bultjes op zijn lijf of in zijn gezicht? Er zijn heel wat kinderziektes, allergieën en kwaaltjes die deze huiduitslag veroorzaakt kunnen hebben. Bekijk in dit handige overzicht waar je kind last van heeft en en wat je aan die rode vlekken bij je kind kan doen.

In samenwerking met expert

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

1. Dauwworm

Heeft je kind last van constitutioneel eczeem en is hij jonger dan twee jaar, dan wordt dit dauwworm genoemd. Dauwworm is een huidziekte waar ongeveer vijf tot vijftien procent van de baby’s en peuters last van heeft. Het heeft niets met wormen te maken. Het wordt zo genoemd omdat de huiduitslag vochtig is, op dauw lijkt en de uitslag vaak ringvormig is (als een worm). Deze niet-besmettelijke huidziekte is ook bekend onder de namen atopische dermatitis, atopisch eczeem en constitutioneel eczeem.

Advertentie

Lees ook: Warmte-uitslag bij je baby, wat kun je ertegen doen?

Symptomen

Deze vorm van eczeem begint meestal zo’n één tot vier maanden na de geboorte. Bij baby’s zie je vooral roodheid en schilfering op de wangen, achter de oren en op het hoofd tussen de haren. Bij iets oudere kinderen zie je vaak ook uitslag in de knieholten, de elleboogplooien, bij de aanhechting van de oorlel en in de nek.

Behandeling

De juiste behandeling kan ervoor zorgen dat het eczeem onderdrukt wordt en de jeuk vermindert. Er zijn zalven of crèmes verkrijgbaar via de apotheek en de drogist, of als je kind er erg veel last van heeft, de huisarts. Medicatie is meestal niet nodig bij kinderen tot één jaar. Mocht het toch nodig zijn, dan gaat dit via de huisarts of het consultatiebureau. 

Lees hier meer over dauwworm bij baby’s en kinderen tot 2 jaar. 

Advertentie

huiduitslag dauwwormFoto van baby met huiduitslag van dauwworm.

2. Eczeem

Eczeem is een niet-besmettelijke huidaandoening die al op jonge leeftijd kan ontstaan. Het wordt veroorzaakt door een reactie van het afweersysteem op verschillende interne en externe factoren. Een allergische reactie op een bepaalde stof, zoals nikkel of een geurstof, kan bijvoorbeeld de huiduitslag bij je kind veroorzaken. Maar in de meeste gevallen komt eczeem van binnenuit en is er een erfelijke factor aanwezig. Lees hier meer over erfelijkheid en genen. 

Tip: Waarom pindakaas goed is voor je baby én eczeem voorkomt

Symptomen

Baby’s met eczeem hebben vaak een gevoelige, droge huid, waar rode vlekken, bultjes, vochtblaasjes, schilfers of kloofjes op te zien zijn. Op sommige plaatsen is de huid rood. De eerste rode vlekken zie je vaak in het gezicht (wangen en oren) en de romp van je kind. De plekken kunnen vochtig of schilferig zijn. Als je kind wat ouder wordt, ‘verplaatsen’ de rode vlekken zich naar de elleboogplooien, knieholten, polsen en enkels van je kind. In deze video zie je hoe je eczeem kunt herkennen. 

Advertentie

Behandeling

Beginnende eczeemplekjes kun je met een neutrale zalf vaak onder controle krijgen. Ook blijkt uit onderzoek dat als je de droge huid goed insmeert met vette zalf, er minder vaak eczeem ontstaat en je minder medicijnzalven nodig hebt. De huisarts kan ook tijdelijk een hormoonzalf met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen tegen jeuk. Kijk ook deze video van dermatoloog Marjolein Leenarts: zo kun je eczeem bij kinderen het beste behandelen.

Lees hier meer over constitutioneel eczeem bij kinderen.   

huiduitslag eczeem
Foto van eczeem op kinderhand en -pols.

3. Hersenvliesontsteking (meningitis)

Een hersenvliesontsteking is een ernstige ziekte die – vooral bij baby’s – moeilijk te herkennen is. Het is een ontsteking van de zachte vliezen (‘meningen’) die om de hersenen en het ruggenmerg zitten. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie of een virus. De virale vorm komt het meest voor. Deze is meestal ongevaarlijk en gaat na een aantal dagen vaak vanzelf weer over. 

De bacteriële variant is de gevaarlijke vorm van de ziekte. Deze tast het centrale zenuwstelsel aan en kan in het ergste geval dodelijk zijn. Van de kinderen die hierdoor besmet raakt, overlijdt een paar procent. Een deel houdt er een ernstige handicap aan over. Het is daarom belangrijk dat de ziekte op tijd wordt herkend en behandeld.

Symptomen 

Een hersenvliesontsteking is een heftig verlopende ziekte. Je kind kan in korte tijd – zelfs binnen een dag – erg ziek worden. Toch is het lastig om de ziekte op tijd te herkennen, want in het begin lijken de symptomen op een simpel griepje. Dit zijn de bekendste symptomen van hersenvliesontsteking bij baby’s en kinderen:

 • Hoge koorts en/of juist koude handen en voeten
 • Chagrijnig zijn, niet opgetild willen worden
 • Snelle of knorrende ademhaling
 • Ontroostbaar huilen of kreunen
 • Stijve nek
 • Fel licht vervelend vinden
 • Eten/drinken weigeren, misselijk, overgeven
 • Sufheid, slaperig of niet (normaal) reageren
 • Bleke huid met huiduitslag van paarsrode vlekjes die je niet kunt wegdrukken. Deze beginnen vaak op de onderbenen en breiden zich al snel uit naar de romp en soms zitten de rode vlekken bij je kind ook in het oogwit.
 • Duurt de ziekte langer dan ontstaan er grote onderhuidse bloeduitstortingen
 • Gespannen/opgezwollen fontanel
 • Stuiptrekkingen/toevallen

Belangrijk: met de glastest kun je zelf controleren of de huiduitslag die je kind heeft mogelijk duidt op hersenvliesontsteking. Zo doe je de glastest.

Behandeling

De virale vorm van een hersenvliesontsteking geneest vaak vanzelf binnen een of twee weken. Bij een bacteriële ontsteking is het belangrijk dat je kind zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat om behandeld te worden met antibiotica.

Lees hier meer over het herkennen en behandelen van hersenvliesontsteking.

huiduitslag meningitisFoto van baby met paarsrode vlekjes op de benen, een vroeg stadium van hersenvliesontsteking.

4. Krentenbaard

Krentenbaard wordt ook wel ‘kinderzeer’ of ‘impetigo’ genoemd. Het is een oppervlakkige ontsteking van de huid en komt vooral voor bij kinderen onder de twaalf jaar. De ontsteking herken je aan rode vlekken, wondjes of blaasjes met gele korstjes op de huid van je kind. Die huiduitslag zit in het gezicht: meestal rond de neus of mond, maar de plekken kunnen ook over het hele lichaam voorkomen. Bij baby’s zitten de rode vlekken vaak rondom de luier van je kind.

Krentenbaard heeft een incubatietijd van vier tot veertien dagen en is erg besmettelijk. Heeft je kind last van krentenbaard, dan mag hij niet naar school of de opvang tot de kans op besmetting voorbij is. Dit zijn andere situaties waarop je zieke kind niet naar de kinderopvang mag.

Symptomen

De eerste symptomen worden zo’n 24 tot 48 uur na de besmetting zichtbaar. Vaak verschijnen de bultjes in het gezicht van je kind: eerst rondom de mond en neus en verspreiden ze zich daarna over de rest van het lichaam. Ze kunnen ook onder de oksels of voetzolen van je kind voorkomen. De kleine bultjes veranderen uiteindelijk in blaasjes. In een volgend stadium kunnen deze blaasjes openspringen. Als een opengebarsten blaasje indroogt, ontstaat een honinggele korst. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, kan het eruitzien als een baard van krenten. Hier komt de naam krentenbaard vandaan.

Behandeling rode vlekken kind

Als je denkt dat je kind krentenbaard heeft, neem dan contact op met je huisarts. De arts kan een zalf of medicijnen voorschrijven, zodat de huiduitslag sneller geneest. Bij beginnende krentenbaard (kleine rode vlekken) kan het helpen er zinkzalf op te smeren om verdere verspreiding tegen te gaan. Lees hier voor welke huidproblemen zinkzalf nog meer goed is.

Lees hier meer over krentenbaard bij kinderen.

huiduitslag krentenbaardFoto van meisje met krentenbaard.

5. Huiduitslag door luieruitslag

Luieruitslag is een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s. Onder de luier van de baby irriteren de bijtende stoffen in urine en ontlasting de huid, waardoor deze op den duur beschadigd kan raken. Het resultaat: rode huiduitslag. De luier die langs de huid wrijft, maak dit nog eens erger. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar wel vervelend voor je kind. Lees hier meer over smetvlekken bij baby’s en hoe je ze kunt voorkomen.

Symptomen

Heeft je kind last van huiduitslag door luiers, dan is de huid van de billen en bovenbeentjes rood, vlekkerig en schraal. De uitslag bestaat uit kleine rode vlekken. De huid kan zo geïrriteerd raken dat er veel pijn en/of jeuk ontstaat. Soms kan je baby zelfs open, vochtige plekken op zijn huid hebben die op schaafwonden lijken.

Behandeling rode vlekken kind

Luieruitslag gaat meestal vanzelf weer over als je de huid van je baby goed behandelt met bijvoorbeeld zinkzalf en je kind wat vaker verschoont. Ook kan het helpen om je kind af en toe in zijn blote billetjes te laten liggen. Zo drogen de plooien goed en krijgt de huid kans om te herstellen. Als de luieruitslag erger wordt of als je na drie tot vijf dagen nog geen verschil ziet, kan het zijn dat je kindje een schimmelinfectie heeft.

Tips bij luieruitslag:

 • Verschoon de luier van je baby regelmatig. Hoe korter de billen in aanraking komen met vocht en ontlasting, hoe beter.
 • Maak de billen na een poepbroek goed schoon, het liefst met een washandje en alleen water. Gebruik geen zeep en laat de billen nog even drogen aan de lucht.
 • Gebruik luiers die de huid langer drooghouden en gemaakt zijn van zacht materiaal.
 • Gebruik alleen milde, hypoallergene en pH-neutrale huidproducten zonder alcohol. Babyverzorgingsproducten: dit zijn de do’s en don’ts.
 • Gebruik bij luieruitslag billendoekjes zonder parfum. Parfum kan de verstoorde huid extra irriteren. Lees hier welke billendoekjes kun je beter niet kunt gebruiken.
 • Gebruik geen maizena. Een beetje in de luier strooien helpt tegen luieruitslag, wordt vaak beweerd. Bekijk in deze video waarom dermatologen dit middeltje afraden.

Lees hier meer over het behandelen en voorkomen van luieruitslag.

huiduitslag luieruitslagBaby met luieruitslag op de onderbuik, billen en benen.

6. Mazelen

Mazelen (morbilli) is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaat en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar en het gevaar mag je niet onderschatten. In het ergste geval kun je aan deze ziekte overlijden. Ook voor zwangere vrouwen is het een gevaarlijke ziekte. In Nederland worden de meeste kinderen ingeënt tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte in ons land niet veel meer voor. Deze kinderziektes zijn nog meer gevaarlijk tijdens de zwangerschap.

Symptomen

De ziekte begint met hoge koorts, pijnlijke hoest, rode ogen en een loopneus. Na ongeveer twee dagen daalt de temperatuur om vervolgens weer te stijgen. Daarna ontstaan witte vlekjes met een rode rand aan de binnenzijde van de wang (vlekjes van Koplik). Achter de oren en aan de haargrens ontstaan dezelfde rode vlekken op de huid die zich binnen enkele dagen over het hele lichaam heeft uitgebreid. Na drie tot vijf dagen verbleekt de huiduitslag en daalt de temperatuur.

Behandeling rode vlekken kind

Er is geen behandeling tegen mazelen. Na een week verdwijnen de rode vlekken bij je kind op de huid meestal weer spontaan. Alleen als er complicaties optreden zijn medicijnen en/of ziekenhuisopname nodig. Als je baby de BMR-vaccinatie krijgt, is hij beschermd tegen mazelen. Lees hier meer over de BMR-prik.

Lees hier meer over de kinderziekte mazelen.

huiduitslag mazelenBaby met platte, rode vlekjes op haar rug van de mazelen.

7. Netelroos

Netelroos is een onschuldige – maar veel voorkomende – jeukende huidaandoening. De medische naam is urticaria. Ongeveer één op de vijf mensen krijgt ooit weleens last van netelroos. Het ontstaat net als sommige soorten eczeem door een overgevoeligheid of een allergische reactie, maar het ziet er anders uit. Netelroos is niet besmettelijk.

Symptomen

Netelroos begint vaak met rode of roze vlekjes op de huid van je kind, soms met een wit randje eromheen. Die plekken worden daarna bleker van kleur en kunnen licht opzwellen. Deze plekken zijn galbulten en kunnen heel erg jeuken.

Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen. Soms zit een kind helemaal onder de rode vlekken, maar in andere gevallen is het plaatselijk. Het kan ook van plaats veranderen: dan zitten de rode vlekken bijvoorbeeld eerst op de rug en later op de buik van je kind.

Behandeling rode vlekken kind

Tegen netelroos kun je eigenlijk niet veel doen, behalve wachten tot de rode vlekken op de huid van je kind verdwijnen. Dit gebeurt vanzelf: meestal binnen enkele dagen, maar soms al binnen een paar uur. Je kind houdt er niets aan over. Bel wel direct de huisarts als je kind naast netelroos ook last heeft van benauwdheid of als zijn lippen of oogleden opzwellen. In dat geval gaat het mogelijk om een zeer hevige allergische reactie. Lees hier hoe je moet handelen als je kind een allergische reactie heeft.

Bel ook de huisarts als:

 • Je kind de huid open heeft gekrabd en de wondjes ontstoken raken.
 • De jeuk alleen maar erger wordt in plaats van minder en zich steeds verder over het lichaam uitbreidt.
 • Als de netelroos na drie weken niet vanzelf overgaat.

Lees hier meer over netelroos bij baby’s en kinderen en hoe je het kunt voorkomen.

huiduitslag netelroosBaby met symptomen van netelroos.

8. Rodehond

Rodehond (rubella) is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte kan worden overgedragen via de lucht door hoesten en niezen, en via druppeltjes op handen, speelgoed en deurklinken. In Nederland worden kinderen tegen rodehond ingeënt. Hierdoor komt de ziekte hier nauwelijks voor.

Voor kinderen is de ziekte onschuldig, maar voor zwangere vrouwen kan het gevaarlijk zijn, vooral voor de ongeboren baby. Deze kinderziektes zijn nog meer gevaarlijk tijdens de zwangerschap.

Symptomen

Rodehond herken je aan platte, rode huiduitslag en aan de opgezette klieren achter de oren en in de nek. De ziekte begint meestal met klachten als een verkoudheid en soms ook met lichte koorts en vermoeidheid. Pas na een dag ontstaan rode vlekjes op de huid van je kind: in het gezicht en achter de oren. Binnen een paar uur verspreidt de uitslag zich ook over de buik en de rug van je kind. Soms lijkt de huid er rood uit te zien vandaar de naam rodehond. Na een dag kunnen de rode vlekken op sommige plekken van de huid al wegtrekken, maar tegelijkertijd verschijnen ze dan weer op de armen en benen. Deze symptomen zijn er niet altijd: ongeveer de helft van de kinderen die besmet raken met het rodehondvirus heeft helemaal geen ziekteverschijnselen.

Rodehond en zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je de ziekte alléén krijgen als je nog nooit eerder (als kind) rodehond hebt gehad en je niet tegen het virus bent ingeënt. Krijg je rodehond tijdens de eerste helft van je zwangerschap, dan heeft de baby meer kans op bijvoorbeeld hartafwijkingen, blindheid en doofheid. Neem altijd direct contact op met de huisarts, als je bang bent dat je besmet bent geraakt met rodehond en rode vlekken op je huid krijgt die erop lijken.

Behandeling rode vlekken kind

Als je kind rodehond heeft, kun je niet veel doen. Er zijn geen medicijnen voor. De rode vlekken op de huid van je kind verdwijnen vanzelf. Als hij zich goed genoeg voelt, mag je kind gewoon naar school of naar de opvang.

 • Verzorg je kind net als je bij een flinke verkoudheid zou doen.
 • Zorg dat hij voldoende drinkt.
 • Voelt je kind zich goed genoeg, dan mag hij naar school of het kinderdagverblijf. Meld de besmetting wel, zodat andere ouders er rekening mee kunnen houden.
 • Zorg dat je zieke kind niet in de buurt komt van zwangere vrouwen.
 • Als je kind zich erg ziek voelt, kun je paracetamol geven. Lees de bijsluiter goed voor de juiste dosering.

Bekijk ook: Wil je peuter of baby geen zetpil? Dit zijn de alternatieven

Wordt je kind steeds zieker? Wordt hij suf, benauwd, grauw? Of gaat hij braken of steeds minder drinken? Of gaat de koorts niet na drie dagen weg? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Lees hier meer over de symptomen van rodehond.

huiduitslag rodehond

Kind met rodehond.

9. Roodvonk

Roodvonk (scarlatina) is een bacteriële infectie in de keel, die gepaard gaat met een rode huiduitslag. De oorzaak van roodvonk: een streptokokkenbacterie uit de neus- en keelholte. De ziekte komt vooral voor bij kleuters. Tegenwoordig komt het in Nederland bijna niet meer voor en is de infectie meestal niet ernstiger dan een gewone keelontsteking.

Symptomen

Je kind krijgt eerst plotseling snel oplopende koorts (hoger dan 39 graden), heeft last van hevige keelpijn, hoofdpijn en misselijkheid en de klieren in de hals zijn pijnlijk en opgezwollen. Na ongeveer twee dagen verschijnen er rode vlekken op de huid in de vorm van fijne donkerrode spikkeltjes (een soort rood kippenvel). Eerst zie je ze op de borst en daarna breiden ze zich van boven naar beneden uit. Vooral op de warme plekken – in de oksels, liezen en knie- en elleboogholtes – zit veel huiduitslag.

Opvallend aan de ziekte is dat het hele gezicht rood wordt, behalve een driehoek rond de neus en mond. Ook krijgt je kind een zogenaamde frambozentong: de tong wordt bobbelig en donkerrood doordat de tong-papillen vervellen, opzwellen en rood worden. Na een dag of vijf zakt de koorts, verdwijnen de rode vlekken op de huid van je kind en krijgt de tong zijn oorspronkelijke kleur weer terug. Een tot drie weken na het zakken van de koorts vervellen de handpalmen en voetzolen.

Behandeling rode vlekken kind

Als je denkt dat je kind roodvonk heeft, kun je het best contact opnemen met de huisarts. Roodvonk kan goed behandeld worden met antibiotica.

Lees ook: Waarom artsen terughoudend zijn met antibiotica voor kinderen

Tips bij roodvonk

 • Het is belangrijk dat je kind goed uitziekt en voldoende drinkt. Hoeveel moet je baby of kind per dag drinken?
 • Heeft je kind erge keelpijn, geef hem dan koude drankjes en vloeibaar voedsel, zoals koude smoothies van diepvriesfruit- en groenten of waterijsjes ijsjes.
 • Geef je kind extra aandacht; voorlezen of een spelletje doen kan de pijn verzachten omdat hij afgeleid wordt en bij jou in de buurt is.
 • Een kind met koorts moet zijn warmte kwijt kunnen, kleed hem dus niet te warm aan.

Lees hier meer over roodvonk en hoe je het snel herkent.

huiduitslag roodvonkKinderhanden met uitslag van de kinderziekte roodvonk.

10. Vijfde ziekte

De vijfde ziekte (Erythema infectiosum) is een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral voorkomt bij kinderen tussen de vier en tien jaar. Meestal in het voorjaar of de vroege zomer. De ziekte wordt ook wel ‘besmettelijke roodheid’ genoemd, omdat het eigenlijk niet meer is dan dat.

Er zijn aanwijzingen dat de vijfde ziekte gevolgen heeft voor vrouwen die net zwanger zijn. Bij hen kan deze kinderziekte de aanleg van de organen van de baby verstoren. Het is dus beter om je zieke kind uit de buurt te houden van zwangere vrouwen. Als je de vijfde ziekte hebt gehad voor je zwanger werd, kun je die niet nog een keer krijgen omdat je lichaam al antistoffen heeft gemaakt tegen het virus.

Symptomen

De vijfde ziekte begint bij kinderen meestal met kleine rode vlekjes in het gezicht. Soms kunnen de wangen van je kind vuurrood zijn en zien ze eruit alsof je kind er een klap op heeft gehad. De huid rond de mond ziet er juist heel bleek uit. Een dag later breidt de rode huiduitslag (lees: vlekjes) zich uit naar de armen, benen en billen en weer een paar dagen later zit ook de romp vol uitslag.

De rode vlekken op de huid van je kind zijn groot en klein en liggen in een grillig patroon door elkaar. Ook liggen de rode vlekken vaak iets bovenop de huid, als een soort bultjes. De huiduitslag kan jeuken. Wat verder opvalt, is dat de rode vlekken op de huid van je kind kunnen wegtrekken en een paar uur later weer terugkomen. De huid van de kind gloeit en voelt warm aan.

Meestal heeft je kind lichte koorts en is hij wat hangerig, maar hij voelt zich niet echt ziek. Na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes, zonder te vervellen of littekens achter te laten.

Behandeling rode vlekken kind

Als je kind de vijfde ziekte heeft, hoef je niet naar de huisarts. Als je kind echt ziek is, kun je hem het beste laten uitzieken. Zorg voor frisse lucht en als hij last heeft van jeuk, gebruik dan mentholpoeder. Als je kind de vijfde ziekte heeft gehad, kunnen de rode vlekken op zijn huid binnen drie weken nog tijdelijk terugkomen. Dit kan door kou, warmte, stress of inspanning komen. De rode vlekken verdwijnen vanzelf weer.

Als je twijfelt, kun je natuurlijk contact opnemen met de huisarts. Hij kan de vijfde ziekte vaststellen aan de hand van de symptomen en de vlekjes op het gezicht en eventueel al op het lichaam. Een bloedonderzoek is niet nodig.

Neem sowieso contact op met de huisarts als je kind de vijfde ziekte heeft en:

 • Te weinig of niet drinkt
 • Steeds moet overgeven
 • Suf wordt
 • Benauwd of heel snel gaat ademen
 • Blijft huilen of gaat kreunen
 • De huidskleur grauw wordt

Lees hier meer over de vijfde ziekte.

huiduitslag vijfde ziekteClose up van bultjes veroorzaakt door de vijfde ziekte.

11. Warmtebultjes

De medische benaming voor zweetuitslag, zweetbultjes, warmtebultjes of warmte-uitslag is miliaria. Dit is een huiduitslag die ontstaat in warme, vochtige omstandigheden. Deze uitslag is meestal niet ernstig, maar het kan flink jeuken en voor ongemak zorgen.

Symptomen

Rode vlekken op de huid van je kind die duidelijker zichtbaar zijn wanneer je kind net uit bed of bad komt. De rode vlekken zitten meestal op de rug, borst, in de liezen en op de billen.

Behandeling rode vlekken kind

De beste behandeling voor elke vorm van miliaria of warmtebultjes is het vermijden van de uitlokkende factoren. Miliaria gaan vanzelf over. Houd de huid droog en koel en voorkom transpiratie door warme en vochtige omstandigheden te vermijden. Verkoelende gels en lotions (verkrijgbaar bij de drogist), kunnen verlichting geven aan de jeukklachten. In extreme gevallen kan de huisarts een geneesmiddel voorschrijven om de klachten te verlichten. Meer tips: zo blijf je veilig met je baby in de zon.

Meer weten? Zo kies je de juiste zonnebrandcrème voor je kind

huiduitslag warmteuitslag
Baby met warmteuitslag.

12. Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die bijna elk kind krijgt. In de winter en het begin van de lente komt de ziekte het meest voor. De meeste kinderen krijgen waterpokken als ze tussen de één en acht jaar zijn. De incubatietijd is twee tot drie weken. Is er een kind op school of de opvang met waterpokken, dan is de kans heel groot dat jouw kind het ook krijgt.

Waterpokken is voor kinderen onschuldig, maar kan bij zwangere vrouwen zorgen voor complicaties. Als een zwangere vrouw die nog geen waterpokken heeft gehad, aan het einde van haar zwangerschap ziek wordt, kan haar ongeboren baby ook besmet raken met het waterpokkenvirus. De baby kan meteen na de geboorte erg ziek worden. Bij een baby kan de infectie namelijk voor ernstige complicaties zorgen (zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking) waartegen hij nog weinig weerstand heeft. Houd je kind met waterpokken daarom uit de buurt van hoogzwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Voor mensen die op vakantie gaan: mag een kind met waterpokken vliegen?

Symptomen

De ziekte begint met hangerigheid. Je kind voelt zich niet lekker, heeft geen trek in eten en misschien heeft hij wat verhoging of keelpijn. De zichtbare symptomen van waterpokken zijn rode vlekken op de huid van je kind, meestal eerst op de romp. Later krijgt hij vlekjes in het gezicht en vaak ook tussen de haren, in de oren, mond, neus en op de geslachtsdelen. Op de armen en benen zit relatief weinig huiduitslag. Binnen zes tot twaalf uur veranderen de vlekjes in met helder vocht gevulde blaasjes. Na enige tijd wordt het vocht in de blaasjes troebel en na een paar dagen drogen ze in en komen er korstjes op. Omdat er steeds nieuwe pukkeltjes bij komen, heeft je kind alle stadia van waterpokken tegelijk. Waterpokken kunnen flink jeuken. Het ziekteverloop verschilt per kind. Het ene kind heeft over zijn hele lijf blaasjes en heeft koorts, terwijl een ander maar een paar pukkeltjes heeft en eigenlijk niet ziek is.

Behandeling

Waterpokken gaat vanzelf over. Je kind mag met goed weer gerust even naar buiten als hij zich goed voelt. Hou er wel rekening mee dat hij door de koorts sneller moe is dan normaal. Als de blaasjes gaan ontsteken of als je kind hoge koorts en keelpijn krijgt, moet je contact opnemen met de huisarts.

Lees hier alles wat je nog meer moet weten over waterpokken.

huiduitslag waterpokkenKind met waterpokken in het gezicht.

13. Zesde ziekte

De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het herpesvirus. De zesde ziekte komt niet vaak voor en is onschuldig. Vooral kinderen tussen de zes maanden en drie jaar krijgen de zesde ziekte. Onder kinderen jonger dan twee jaar is het zelfs de meest voorkomende vlekjesziekte. In de winter en het voorjaar loopt je kind de meeste kans besmet te raken. De incubatietijd varieert tussen de vijf en de veertien dagen en is gemiddeld tien dagen. De ziekte is vervelend, maar het is niet ernstig. Binnen een week is je kind weer beter.

Symptomen

De zesde ziekte begint meestal met plotseling hoogoplopende koorts (39 – 40,5 graden), zonder verdere ziekteverschijnselen. De koorts kan drie tot vijf dagen aanhouden, om dan – even plotseling als hij is gestegen – weer te zakken. En nét op het moment dat je denkt dat je kind weer beter is, verschijnt de huiduitslag: de eerste kleine, bleekrode vlekken. De weinig opvallende huiduitslag begint op de romp van je kind, daarna is de nek aan de beurt en soms verschijnen er ook vlekjes op de armen en benen. De rode huiduitslag jeukt niet en is een paar dagen later alweer volledig verdwenen. Soms gaat de ziekte gepaard met een milde luchtweginfectie, een middenoorontsteking en/of gezwollen klieren in de hals.

Na de eerste infectie blijft het virus in het lichaam aanwezig en vermenigvuldigt het zich in de speekselklieren. Bij kinderen en volwassenen met een heel lage weerstand kan het virus opnieuw geactiveerd worden en koorts, huiduitslag of nierfalen veroorzaken.

Behandeling rode vlekken kind

De zesde ziekte is een virusziekte. Behandeling of medicijnen zijn niet nodig, want de ziekte gaat vanzelf over. Als je kind hoge koorts heeft, kun je eventueel paracetamol geven. Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter. Kleed je kind ook niet te warm aan als hij koorts heeft, want hij moet de warmte kwijt kunnen. Laat hem veel drinken en rustig op bed liggen. Als de koorts is gezakt en de rode huiduitslag verschijnt, voelt je kind zich waarschijnlijk al wat beter. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Je kind is meestal binnen een week weer hersteld.

Bel alleen de dokter als je kind jonger is dan drie maanden of als je kind steeds zieker wordt. Jij kent je kind het best, dus neem contact op met je huisarts als je het niet vertrouwt.

Schakel zeker de huisarts in als je kind de zesde ziekte heeft en:

 • De koorts houdt langer aan dan drie dagen
 • Te weinig of niet drinkt
 • Steeds moet overgeven
 • Suf wordt
 • Benauwd of heel snel gaat ademen

Verschil tussen de zesde en de vijfde ziekte

Het verschil tussen de zesde en de vijfde ziekte is heel duidelijk. De vijfde ziekte begint met rode huiduitslag (felrode vlekjes) op de wangen. Bij de zesde ziekte heeft je kind eerst paar dagen flinke koorts en daarna verschijnen de vlekjes op de huid.

Lees hier meer over de zesde ziekte en het verloop daarvan.

huiduitslag zesde ziekteKind met bultjes veroorzaakt door de zesde ziekte.

14. Zonneallergie

Bij een zonneallergie (polymorfe lichteruptie) geeft de huid een allergische reactie op zonlicht. Het gaat dus niet om een echte allergie. Vaak is huiduitslag het gevolg. De klachten beginnen meestal in het voorjaar. Een van de belangrijkste oorzaken is overgevoeligheid voor ultraviolet licht. Dat kan zonlicht zijn, maar bijvoorbeeld ook licht van een gloeilamp of zonnebank. Zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door medicijnen, cosmetica of bijvoorbeeld eczeem.

Symptomen

Als je kind last heeft van zonneallergie, merk je dat aan een reactie van de huid. Je kind krijgt rode huiduitslag op zijn lichaam of gezicht of jeukende blaren. Meestal zie je de allergische reactie enkele uren na de blootstelling aan zonlicht, maar het kan ook direct gebeuren of juist een paar dagen duren. Kenmerken kunnen zijn:

 • Rode huiduitslag (kan pijnlijk zijn)
 • Jeukende blaren
 • Witte blaasjes
 • Schilfertjes
 • Eczeem
 • Zwelling van de huid

Behandeling

Denk je dat je kind last heeft van zonneallergie, neem dan contact op met de huisarts. De arts kan onderzoeken wat de oorzaak van de allergie is, adviseren over de behandeling en indien nodig medicijnen voorschrijven om de klachten te verminderen.

Lees hier meer over zonneallergie bij kinderen en hoe je het voorkomt.

huiduitslag zonneallergieFoto van huid met zonneallergie.

15. Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte is een onschuldige maar besmettelijke virusinfectie die vooral voorkomt bij kinderen die jonger zijn dan tien jaar. Maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Deze ziekte waarbij er blaasjes ontstaan, is erg besmettelijk. Besmetting gaat via de lucht, bijvoorbeeld door hoesten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden, is meestal drie tot zes dagen.

Symptomen

Als je kind de hand-, voet- en mondziekte heeft, kan het zijn dat hij zich prima voelt. Het kan ook zijn dat hij zich wel ziek voelt en last heeft van lichte koorts, buikpijn, hoofdpijn of moet overgeven. Of je kind zich nou ziek voelt of niet, kenmerkend voor hand-, voet- en mondziekte zijn de blaasjes die ontstaan. Je raadt het al, deze ontstaan eerst in de mond. Deze blaasje gaan snel stuk en de plekjes die overblijven lijken een beetje op aften en zijn behoorlijk pijnlijk. Daarna ontstaan er blaasjes op de handen en soms ook op de voeten. Sommige kinderen krijgen ook blaasjes op de billen.

Hand-, voet- en mondziekte lijkt op waterpokken. Twijfel je welke ziekte je kind heeft, de plekken waar de huiduitslag zit geven duidelijkheid.

Behandeling

Hand-, voet- en mondziekte gaat meestal binnen één tot twee weken vanzelf over. Ook de blaasjes verdwijnen na een tijdje vanzelf.

Lees hier meer over hand-, voet- en mondziekte.

huiduitslag hand voet en mondziekteFoto van meisje met rood en witte stippen onder de tong.

Lees ook: Zo zien bultjes van de eikenprocessierups eruit

Bronnen: Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis , Huidarts.nl

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Elodie Mendels

Kinderdermatoloog

Elodie Mendels (1986) is dermatoloog in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Zij ziet kinderen en jongeren van 0-18 jaar met uiteenlopende huidaandoeningen en heeft speciale interesse in aardbeienvlekken (hemangiomen), aangeboren huidaandoeningen, atopisch eczeem, lichen sclerosus en andere auto immuun huidaandoeningen (zoals lokale sclerodermie). Elodie vindt een holistische benadering belangrijk en doet elke dag haar uiterste best om kinderen en hun ouders zo goed mogelijke en passende zorg te geven met een open blik, luisterend oor, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

In 2018 maakte zij daarom ook het (voor)leesboek ‘Zalfje’ om kinderen met eczeem beter en op een speelse manier te kunnen betrekken bij hun diagnose en behandeling. Vanwege groot succes is er in 2022 een 3e druk verschenen.

Verder begeleidt Elodie dermatologen in opleiding en wordt zij veelvuldig gevraagd om onderwijs te geven aan een breed publiek, in binnen- en buitenland.

Ook is zij sinds 2019 voorzitter van de Kinderdermatologie domeingroep van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie om de zorg voor kinderen met huidaandoeningen in Nederland te verbeteren.

Elodie is sindskort moeder van een vrolijke jongen en houdt van lekker eten, mooie reizen, viool spelen en de tekeningen van Sempé.

Voor meer informatie:

Social media van Elodie Mendels:

Publicaties: Prijzen:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting