Oorzaak keelpijn
Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus. Je kind kan bijvoorbeeld keelpijn krijgen als hij griep heeft of wanneer hij verkouden is. Beide aandoeningen worden veroorzaakt door een virus: het griepvirus en het verkoudheidsvirus. Keelpijn wordt minder vaak veroorzaakt door een bacterie.
Lees meer: 6x dit kun je doen als je baby verkouden is
Symptomen keelpijn
Kleine kinderen kunnen nog niet duidelijk maken als ze ergens pijn hebben. En als ze ergens pijn hebben, noemen ze het buikpijn. Je kunt aan je kind merken dat hij keelpijn heeft als hij:
Keelpijn gaat vaak ook samen met verkoudheid. In de hals van je kind kun je zijn klieren voelen en als die dik zijn, kunnen zijn keelamandelen ontstoken zijn.
Wat zijn keelamandelen?
De keelamandelen zitten achter in de keel van je kind. Het zijn twee amandelvormige zwellingen die links en rechts achter in de keel zitten. Keelamandelen houden ziekteverwekkers tegen die via de mond binnen komen. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën en virussen. De amandelen vangen de ziekteverwekkers op en maken ze onschadelijk. Als je kind keelpijn heeft, komen er veel ziekteverwekkers tegelijk binnen. Het zijn er zo veel dat de amandelen al die ziekteverwekkers niet meer onschadelijk kunnen maken. De amandelen worden dik en raken ontstoken.
Lees meer: Wanneer besluit een arts om amandelen te verwijderen bij een kind?
Fasen van keelpijn
Keelpijn die wordt veroorzaakt door verkoudheid begint vaak met een droog of schraal gevoel in de keel. Je zult dan nog niet zo veel aan je kind merken. Kort daarna krijgt hij verkoudheidsverschijnselen zoals een loopneus en een verstopte neus. De klachten kunnen steeds heviger worden met vastzittende hoest, slijm in de keel en pijn bij het slikken. Eventueel kan je kind nog last krijgen van kriebelhoest of vastzittende hoest. Daarna zal zijn keel weer herstellen.
Is keelpijn besmettelijk?
Keelpijn is besmettelijk via druppeltjes speeksel in de lucht. Deze druppeltjes komen in de lucht als je kind praat of hoest. Probeer je kind uit te leggen dat hij zijn hand voor zijn mond moet houden als hij hoest of niest en was regelmatig zijn handen.
Wanneer de huisarts inschakelen?
In principe gaat keelpijn vanzelf over. Als je merkt dat je kind een erg zieke indruk maakt of je vertrouwt het niet, neem dan altijd contact op met je huisarts. Dit doe je zeker in de volgende gevallen:
-
als je kind het benauwd heeft
-
als de ademhaling van je kind een ander geluid maakt, zoals piepen of gieren
-
als je kind blauw ziet
-
als drinken of slikken niet meer gaat
-
als je kind veel aan het kwijlen is
-
als je kind zijn mond bijna niet meer open kan krijgen
-
als je kind jonger is dan drie maanden en koorts krijgt
-
als je kind langer dan drie dagen koorts heeft
Wat kun je tegen keelpijn doen?
Als je kind last heeft van keelpijn, kun je het volgende doen:
- 01.
Om de keelpijn wat te verzachten kun je hem regelmatig een slokje koud water geven. Als dat te pijnlijk voor hem is, kun je ook een waterijsje geven of een dropje (geef geen kleine snoepjes aan kleine kinderen i.v.m. verstikkingsgevaar).
- 02.
Probeer je kind af te leiden. Lees samen een boekje of doe samen een spelletje.
- 03.
Je kind hoeft niet de hele dag in bed of op de bank te blijven liggen, maar het is wel belangrijk dat hij genoeg rust krijgt.
- 04.
Als je kind koorts heeft, moet hij die warmte kwijt kunnen. Kleed hem daarom niet te dik aan. In bed is een laken of dunne deken genoeg. Als je kind het koud heeft, kun je hem wel toestoppen met een extra deken.
Meer tips voor als je kind koorts heeft.
Medicijnen bij keelpijn
Als je kind erg veel last heeft van zijn keel, kun je hem paracetamol geven tegen de pijn. Eventueel kun je een zetpil geven of een paracetamoldrank. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter hoeveel je kind mag en hoe vaak per dag. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin, ook niet als de pijn wordt veroorzaakt door een bacterie. Als de pijn wordt veroorzaakt door een virus werken antibiotica sowieso niet. De keelpijn gaat meestal vanzelf over.
Keelpijn: naar school of het kinderdagverblijf?
Je kind mag naar het kinderdagverblijf als hij keelpijn heeft en zich verder goed voelt. Je zou aan een medewerker kunnen vertellen dat je kind keelpijn heeft. Mocht je kind zich zieker gaan voelen dan kan er meteen contact met je worden opgenomen of met je partner.
Bronnen: KNO, Thuisarts.nl
Lees meer: Dit zijn alle kinderziektes op rij