Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tandenknarsen

Krst, krgs… Het geluid van tanden knarsen gaat door merg en been. Dat kan toch nooit goed zijn voor die melktandjes?

Tandenknarsen

Zodra de eerste tanden doorkomen begint het knarsen soms al. Eén op de vijf kinderen wrijft geregeld zijn boven- en ondertanden over elkaar, vaak met flinke kracht. Waarom we tandenknarsen weet niemand precies. Soms lijkt het te komen doordat tanden slecht op elkaar sluiten. Zodra de tanden doorkomen, kunnen ze door middel van het knarsen hun positie zoeken. Verder lijkt erfelijke aanleg voor knarsen een rol te spelen.

Advertentie

Geen stress

Tandenknarsen verergert bij stress. Als een kind nog niet of niet goed kan praten, probeert hij zo de spanning kwijt te raken. Merk je dat je kind meer gespannen is dan anders? Neem dan voor het slapengaan samen even de dag door. Een warm bad, een verhaaltje of een massage ontspant ook. Tegen het knarsen zelf hoef je bij een jong kind nog niets te doen. Wel is het verstandig om, zodra je kind tanden krijgt, twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. Hij kan in de gaten houden of het tandglazuur niet beschadigt door het knarsen.

Even lange tanden

Tandenknarsen is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Overleg wel even met je tandarts als je kind er hoofdpijn of kramp in zijn kaken of nek van krijgt. Of als de randjes van zijn melktanden heel recht zijn afgeslepen en de tanden precies even lang zijn. Dan zou het glazuur beschadigd kunnen zijn. Bij melktanden heeft dat geen blijvende gevolgen, maar het voelt vervelend.

Bronnen: Kinderneurologie, Vraagdetandarts