
Vergiftiging bij kinderen (EHBO)
Vergiftigingen komen het meest voor bij kinderen tussen 2 en 5 jaar. Op die leeftijd gaan ze op avontuur, zien geen gevaar en stoppen van alles in hun mond. Het grootste gevaar vormen medicijnen (lijken snoepjes) en schoonmaakmiddelen. Wat moet je doen als je kind een giftige stof heeft opgegeten of gedronken?
Vergiftiging bij kinderen komt erg vaak voor. Alleen in ons land hebben al duizenden kinderen per jaar hier mee te maken. Ongeveer 2000 kinderen worden daadwerkelijk in het ziekenhuis opgenomen. Hoe jonger het kind hoe kwetsbaarder zijn gestel is voor giftige stoffen. Hoe goed je ook oplet, het kan snel misgaan. Het opeten van een sigaret kan voor een klein kind bijvoorbeeld al levensbedreigend zijn. Dat hoeft niet eens thuis te gebeuren, het strand ligt er vol mee.
Symptomen vergiftiging
De symptomen van een vergiftiging zijn afhankelijk van de stof die je kind heeft ingenomen. Over het algemeen kun je van de volgende symptomen uitgaan.
Bij medicijnen, alcohol, tabak, planten of bessen:
- Bewusteloosheid
- Plotseling ziek zijn
Bij schoonmaakmiddelen, zoals ontkalkings- en bleekmiddelen:
- Rode huid
- Moeite met ademhalen en slikken
- Hevige pijn
- Blaren op de lippen en in de mond
- Soms bloed uit de mond
Bij wasmiddelen (vast en vloeibaar) wasverzachter, afwasmiddel:
- Pijn in maag en darmen
- Moeite met ademhalen
- Blaren op de lippen en in de mond
Algemeen: wat te doen bij een vergiftiging ?
- Probeer zo snel mogelijk te achterhalen wat je kind heeft ingeslikt of gegeten.
- Bel altijd direct 1-1-2 als je kind (uitwendige) wonden heeft, niet-alert, bewusteloos of benauwd is en volg de instructies van de 112-medewerker op. Laat je kind in deze gevallen niet braken, geef geen drinken, Norit of een laxeermiddel. Doe dit alleen als de 112-medewerker of huisarts zegt dat dit nodig is.
- Bel in andere gevallen de huisarts of huisartsenpost.
- Spoel na het inslikken van een bijtend gif (als dat mogelijk is bij het kind) de mond met water en laat dit water weer uitspugen.
- Is je kind bewusteloos maar is zijn ademhaling wel normaal? Leg hem dan in de stabiele zijligging, omdat er een kans is op braken.
- Geef de rest van het gif of de verpakking mee als je kind naar de huisarts of naar het ziekenhuis moet.
Je kind heeft chemicaliën ingeslikt: wat nu?
- Veeg de resten van de chemicaliën van de mond (ook inwendig) en lippen.
- Geef je kind steeds slokjes koud water tegen verbrande of verkleurde lippen.
- Probeer er achter te komen wat het kind gedronken heeft, de huisarts/112-medewerker wil dit weten.
- Ga je naar de huisarts of het ziekenhuis? Neem de chemicaliën of verpakking mee.
- Bij een vergiftiging met reinigings-, ontkalkings- of bleekmiddelen is het belangrijk dat je kind niet overgeeft, dit kan de toestand verergeren omdat het giftige middel dan nogmaals door de slokdarm gaat en extra schade kan aanrichten. Laat hem dus niks drinken, dat kan braken opwekken.
- Heeft je kind waspoeder of afwasmiddel ingenomen? Geef hem dan iets vets zoals koffieroom, een klontje boter, slagroom, mayonaise of volle melk. Dit voorkomt schuimvorming.
Je kind heeft van medicijnen gegeten: wat nu?
- Zodra je ontdekt dat je kind medicijnen in zijn mond heeft gestopt, is het belangrijk om hem te laten braken. Dit kun je doen door met een vinger of de steel van een lepel achter op de tong heen en weer te bewegen.
- Heeft hij krampen, is hij bewusteloos of heeft hij de medicijnen meer dan een uur geleden ingenomen? Laat hem dan niet braken. Bel direct 1-1-2.
- Weet je niet precies wat je kind heeft ingeslikt? Laat hem dan ook niet braken.
- Bel de huisarts of 1-1-2 en bewaar het braaksel van je kind voor de (huis)arts. Tel het aantal pillen dat nog in de verpakking zit en neem de verpakking mee naar de dokter of het ziekenhuis.
- Wanneer een kind met medicijnen, alcohol, tabak of gifplanten is vergiftigd, moeten eerst alle resten uit de mond verwijderd worden. Laat het kind daarna overgeven. Steek hiervoor een vinger of lepel in de keel. Als het kind heeft overgegeven, moet hem daarna veel water drinken.
Tip: Let goed op met vaatwastabletten en knoopcelbatterijen. Knoopcelbatterijen zitten onder andere in afstandsbedieningen en speelgoed. Als een kind een knoopcelbatterij inslikt, passeert deze meestal zonder problemen het maag-darmkanaal. Maar in een klein deel van de gevallen (minder dan 1 procent) blijft de batterij steken en veroorzaakt weefselbeschadiging. Als je vermoedt dat je kind een batterij heeft ingeslikt, overleg dan altijd met de huisarts of bel 1-1-2.
Je kind heeft een giftige plant gegeten: wat nu?
- Probeer er achter te komen wat voor soort plant hij heeft gegeten.
- Kijk in zijn mond en haal resten van planten of besjes weg.
- Probeer je kind te laten braken door met je vinger of de steel van een lepel over de achterkant van zijn tong heen en weer te gaan.
- Neem het braaksel mee naar de huisarts.
- Neem ook het gedeelte van de plant mee.
Hoe voorkom je vergiftiging bij kinderen?
Het is natuurlijk beter om vergiftiging van je kind te voorkomen, maar hoe? Je hebt vaak meer gevaarlijke stoffen in huis dan je denkt. De meeste ongelukken gebeuren met medicijnen, schoonmaakmidddelen op petroleumbasis, tabak, alcohol (niet voor consumptie) en giftige planten. Maar ook shampoo, toiletverfrissers, make-up en nagellakremover zijn boosdoeners. Hier enkele tips voor een veiliger huis:
- Raadpleeg de Gifwijzer (download de app of hang de poster desnoods op een zichtbare plek in huis)
- Koop alleen ‘kindvriendelijke’ bloemen en planten
- Bewaar medicijnen altijd in een hoge of afgesloten kast
- Breng medicijnen die niet meer gebruikt worden altijd terug naar de apotheek
- Zorg ervoor dat kinderen niet bij schoonmaakmiddelen kunnen. Bewaar deze altijd in een hoge of afgesloten kast. Zorg er ook voor dat er een kindveilig slot op de flessen zit
- Laat verder ook geen andere eventueel onveilige spullen slingeren, zoals tabak of een glas alcohol
- Laat verder ook geen onveilige spullen slingeren zoals tabak, cosmetica, nicotinepleisters en – kauwgom
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: Veiligheid, Mijn Apotheker
Volg een EHBO cursus voor bij baby's en kinderen (vergoed door meeste zorgverzekeraars) met korting!