Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je peuter bijt: wat te doen?

Het kan een keer gebeuren dat je peuter een ander kind bijt. Misschien schrik je daarvan, maar je kind doet dit niet om een ander expres pijn te doen. Waarom bijten peuters soms? Hoe kun je het bijten je peuter afleren en wat kun je beter níét doen als je peuter bijt?

In samenwerking met expert

Valerie Ritchie

Opvoedcoach

Waarom bijt je peuter?

Het komt regelmatig voor dat peuters andere kinderen bijten. Voor het kind dat wordt gebeten is dat natuurlijk schrikken, maar ook voor jou. Zeker als hij het andere kind er flink pijn mee doet. Toch is het niet zo gek als je peuter een ander kind bijt. Hij is nog heel erg gewend om met zijn mond dingen te onderzoeken en op speelgoed te bijten, bijvoorbeeld ook als hij tanden krijgt.

Advertentie

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je peuter bijt, en er zijn verschillende manieren om om te gaan met als je peuter bijt:

 1. Je peuter gaat op onderzoek uit
  Baby’s sabbelen graag en als ze wat groter zijn, gebruiken ze daarbij ook hun tandjes. Door te bijten, proberen ze erachter te komen in wat voor materiaal ze hun tanden zetten.
  Dit kun jij doen: bijt je peuter een ander kind of een volwassene zoals hij ook bij een speeltje doet? Leg hem dan uit dat hij niet moet bijten, maar bijvoorbeeld de ander kan aaien. Doe dit elke keer zodra je ziet dat hij een ander bijt. Blijft hij toch bijten? Neem hem dan even apart en leg rustig uit dat hij iemand daar pijn mee doet en dat hij dat niet meer mag doen. Laat zien wat hij wel kan doen.
 2. Je peuter wil aandacht van andere kinderen
  Wil je peuter graag contact maken met andere kinderen, maar lukt dit niet? Dat kan heel frustrerend voor hem zijn. Het gevolg? Je peuter gaat bijten om toch aandacht te krijgen.
  Dit kun jij doen: ook in deze situatie is het belangrijk dat je je peuter uitlegt dat bijten niet de oplossing is. Hij doet een ander kind pijn. Misschien wil dat kind nu helemaal niet meer met je peuter spelen. Help hem een beetje op weg: ‘Ik zie dat jij graag met hem wilt spelen. Zullen we samen eens vragen of hij dat ook wil?’ Je kunt er eventueel even bij blijven zitten of zelfs even met ze mee spelen, om het in goede banen te leiden.
 3. Je peuter is gefrustreerd
  Je kind is lekker aan het spelen, maar ineens is het tijd om naar bed te gaan. Als hij daar nog geen zin in heeft, maar toch moet, kan hij zich niet gehoord voelen. Hij probeert zich letterlijk ergens in vast te bijten. Dit doet hij bijvoorbeeld bij zijn broertje of zusje. Het doel van je peuter is om jouw aandacht te krijgen, en dat lukt als hij gaat bijten. Je peuter bedoelt het niet gemeen naar zijn broertje of zusje toe. Het is eigenlijk een schreeuw om hulp. Hij wil niet plotseling naar bed en doet er alles aan om dat te voorkomen.
  Dit kun jij doen: geef het op tijd aan als het bijna bedtijd is. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je kunt nog vijf minuten spelen en daarna gaan we lekker naar bed.’ Dat geeft je kind houvast en duidelijkheid. Heeft hij toch gebeten? Word dan niet meteen boos, maar leg hem rustig en duidelijk uit waarom dat niet mag. ‘Je mag niet bijten, want dat doet pijn.’ Laat je kind zien dat zijn broertje of zusje verdrietig is en pijn heeft.
 4. Je peuter kan zich niet goed uiten
  Misschien heeft een ander kind een speeltje dat jouw peuter graag wil hebben. Je peuter wil duidelijk maken dat hij dat speelgoed wil, maar hij weet nog niet hoe en gaat bijten.
  Dit kun jij doen: leg je peuter uit dat bijten niet mag, omdat dit pijn doet. Vertel dat je ziet dat hij het speeltje graag wil. ‘Zullen we vragen of jij straks even met het autootje mag spelen?’ Het is de bedoeling dat je peuter leert om iets te vragen en dat hij netjes op zijn beurt wacht tot hij met het speelgoed mag spelen. Soms heeft hij jouw hulp nodig om dit te leren.

Je peuter bijt niet met opzet

Voordat je boos wordt op je bijtende peuter: bedenk dat hij niet met opzet bijt. Je peuter bijt omdat hij zo snel even niet weet hoe hij anders moet reageren. Het lijkt misschien alsof je kind juist bijt als jij even uit de buurt bent. Als jij er bent, geeft hem dat rust en vertrouwen en weet hij dat hij zich aan de regels moet houden. Als je weg bent, is het voor je kind lastiger om te bepalen wat nu goed of fout is. Dat is ook de reden waarom kinderen vaak naar je kijken als ze iets doen wat niet mag. Ze willen checken of ze goed of niet goed bezig zijn.

Lees ook: Mijn peuter slaat, hoe kan ik hier het beste op reageren?

Zo reageer je als je peuter heeft gebeten

Een kind dat net is gebeten, moet vaak hard huilen. Dit kan van de schrik zijn, maar ook van de pijn. Zo kan hij een rode plek hebben met tandafdrukken of misschien is hij zelfs tot bloedens toe gebeten. Jij kunt hier ook erg van schrikken en boos om worden. Misschien is het je eerste reactie, maar toch kun je dat beter niet doen. Boos worden kan er zelfs voor zorgen dat je kind angstiger wordt en daardoor meer gaat bijten. Leg daarom uit waarom je kind niet mag bijten en dat het pijn doet. Zeg liever niet: ‘Jij bent stout, want je bijt.’ Zeg wel: ‘Ik zie dat je boos bent. Boos zijn mag, maar je mag niet bijten, want dat doet pijn.’ Zo benoem je het gedrag van je kind, zonder hem te veroordelen. Benoem vervolgens wat je kind wél kan doen als hij boos is.

Bijten is tijdelijk

Als je peuter twee jaar is kan zijn bijtgedrag toenemen, maar daarna neemt het – als het goed is – ook weer af. De taalvaardigheid van je kind neemt toe, waardoor hij makkelijker kan vertellen wat hij wel of juist niet wil. Het is belangrijk dat je consequent reageert als je kind toch bijt.

Advertentie

Als oudere kinderen bijten

Als je kind op de basisschool zit, zou hij het bijtgedrag moeten hebben afgeleerd. Het kan wel een keer gebeuren, en dan is het belangrijk om duidelijk te maken dat bijten echt niet mag. Net als bij de peuterleeftijd is het belangrijk dat je duidelijk maakt dat je je kind niet afkeurt, maar wel dit gedrag. Praat met je kind en vraag hem waarom hij beet. Spreek samen af wat hij als alternatief kan doen als hij weer in zo’n situatie belandt.

Lees meer: 8 tips om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Bijten bij je peuter afleren: do’s en don’ts

Het liefst voorkom je helemaal dat je peuter een ander kind bijt, maar soms gebeurt het al voordat je het door hebt of ben je te laat om in te grijpen. Of je peuter bijt z’n mama, dat kan ook nog. Als je peuter iemand bijt, is het belangrijk dat je elke keer op dezelfde manier reageert. Daarmee kun je het bijten je peuter afleren en voorkomen dat het vaker gebeurt. De do’s en don’ts:

Wel:

Advertentie
 • Leg uit waarom je kind niet mag bijten en probeer erachter te komen waarom hij dat deed. Als je dat weet, voelt je kind zich begrepen.
 • Vertel je kind dat je het niet goed vindt als hij iemand anders bijt. Je keurt dus het gedrag van je kind af en niet je kind als persoon.
 • Geef je kind het goede voorbeeld. Leg hem uit wat hij het beste kan doen en doe het voor.

Niet

 • Het helpt niet als je alleen maar boos wordt en zegt: ‘Dat mag niet!’ Zeg je dat wel, dan kan dit het gedrag zelfs versterken. Als je kind uit onvrede of uit een gevoel van onveiligheid bijt, voelt hij zich nog meer gefrustreerd omdat jij ook nog boos wordt.
 • Zeg vooral niet tegen het andere kind dat hij terug mag bijten.

Bron: Opvoedinformatie

Valerie Ritchie

Opvoedcoach

Valerie Ritchie is Internationaal Opvoedcoach, Positive Discipline Trainer, Psycholoog bij MindKorrelatie, Expat Expert en moeder van drie. Vanuit haar praktijk The Parental Coach geeft zij interactieve, praktische en persoonlijke opvoed workshops, cursussen voor ouders, professionals en leerkrachten en 1:1 (live en online) opvoedcoaching om nieuwe technieken te leren die je zullen helpen om meer harmonie en verbinding in het gezin te krijgen en om te kunnen gaan met alledaagse uitdagingen waar iedere ouder mee te maken krijgt.

Valerie's doel is om ouders te helpen de ouder te zijn die zij willen zijn, zodat kinderen kunnen bloeien en ouders met vertrouwen en plezier kunnen opvoeden.

Voor meer informatie:

Social media van Valerie Ritchie:

Cursussen: Podcast: Awards:

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop