Bijten, wat als je peuter bijt?

Bijten lijkt heel heftig, heftiger dan slaan of schoppen. Het doet vaak echt pijn. Toch doen veel peuters het weleens. Waar komt het vandaan? En ja: het gaat over…

Bijten door peuters

Peuters leren door anderen na te doen. Zeker als hij zelf door iemand gebeten is, is terug bijten een natuurlijke reactie. Maar het kan ook zijn dat de handeling op zich voor hem bevredigend is.

Advertentie

Voor een jong kind is bijten niet zo uitzonderlijk. Kinderen onderzoeken hun omgeving met hun mond, gebruiken hun mond om contact te leggen. Het is vaak helemaal niet de bedoeling om een ander pijn te doen.

2-3 jaar: uiting van frustratie

Bij peuters is bijten een uiting van frustratie. Iemand pakt een speeltje af, iets lukt niet, iets mag niet. Een peuter ziet zichzelf als het middelpunt van de wereld. Alles is van hem. Iedereen is zijn lakei en moet doen wat hij wil.

Min of meer toevallig kiezen ze ervoor om te gaan bijten als het niet loopt zoals ze willen. ‘Ga uit mijn buurt’ geven ze daarmee aan. Kijk wanneer het gebeurt. Bijt je kind als een ander iets afpakt? Vraag je dan af of ze allebei genoeg eigen speelgoed hebben. Kan het zijn dat een van beiden jaloers is?

Wat kun je daar aan doen? Vervolgens kijk je wat je kind er aan heeft om te bijten. Wat is het gevolg? Geeft de ander hem zijn speelgoed terug? Of krijgt hij op deze manier veel aandacht? Peuters vinden niets zo leuk als aandacht, of het nou positief is of negatief.

Misschien moet je een plek maken waar hij zo veel mag bijten als hij wil. Een hoekje met bijtspullen. Waar je hem even naartoe brengt als hij het toch weer heeft gedaan.

3-4 jaar: gerichte daad

De peutertijd duurt tot ongeveer drieënhalf jaar. Als oudere kinderen nog bijten, is dat vaak een gerichte daad. Zij wachten bewust af wat het gevolg is van hun actie. Ze kijken wat jij gaat doen. Dit is een manier om sociaal gedrag te ‘oefenen’. Gedrag wat ze moeten gaan vertonen als ze straks naar de basisschool gaan en in een groep moeten functioneren.

Soms is het ook een uiting van iets wat hem dwarszit. Een verhuizing, de komst van een zusje, een opname in het ziekenhuis. Om het tegen te gaan is het belangrijk gestructureerd te werk te gaan: even alleen zetten, na een minuut terughalen en het er niet meer over hebben. En natuurlijk kijken of je iets aan de oorzaak kunt doen.

Het is maar tijdelijk

Misschien een opluchting om te weten dat het over gaat. Dat bijten, slaan, spugen een probleem van tijdelijke aard is, gekoppeld aan de peuter- of kleutertijd. Als je je dat tot in je tenen realiseert, dan kom je al een heel eind.