Hoe lang wordt mijn kind?

Hoe lang wordt mijn kind?

Hoe lang wordt mijn kind? Ben jij benieuwd hoe lang je kind wordt als volwassene? Er zijn drie verschillende methodes waarmee je de lengte van je kind kunt berekenen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Lengte van je kind berekenen

De lengte van je kind wordt voor ongeveer 80% bepaald door genetische factoren. Dit betekent dat kleine ouders over het algemeen kleine kinderen krijgen en lange ouders lange kinderen. Jongens zijn over het algemeen groter dan meisjes met dezelfde biologische ouders. Hoe lang wordt mijn kind?

Methode 1: formule

Wil je graag de lengte van je zoon berekenen? Tel dan de lengte van jou en je partner bij elkaar op. Tel hier vervolgens 13 centimeter bij op en deel deze uitkomst door 2. Voor het berekenen van de lengte van je dochter tel je ook de lengte van jou en je partner bij elkaar op, alleen haal je er nu 13 centimeter vanaf, en deel je uitkomst hiervan door 2. Omdat mannen en vrouwen gemiddeld 13 centimeter schelen gebruik je verschillende berekeningen.
Misschien vraag je je nu af hoe het dan kan dat jouw kinderen een verschillende lengte hebben, maar wel dezelfde ouders. De bovenstaande berekening is niet meer dan een schatting. Naast erfelijkheid spelen ook zaken als beweging, voeding en (de afwezigheid van) ziektes mee.

Methode 2: verdubbelen

Je kunt de eindlengte van je kind ook op een andere manier berekenen. Heb je een zoon? Verdubbel dan de lengte die hij op 2-jarige leeftijd had. De lengte die hier dan uitkomt is een goede indicatie voor hoe lang hij wordt. Bij een meisje verdubbel je de lengte die ze had met 18 maanden.

Methode 3: skeletleeftijd

Je kunt de lengte van je kind ook berekenen via de skeletleeftijd. Het berekenen van de skeletleeftijd gebeurt vooral bij kinderen die een groeiachterstand hebben. De skeletleeftijd – ook wel botleeftijd genoemd – wordt gemeten aan de hand van de verkalking van botten. De groei van je kind stopt als al het groeikraakbeen in de botten is verkalkt. Met behulp van een röntgenfoto is de graad van verkalking goed zichtbaar en kan de skeletleeftijd worden vastgesteld.

Is de skeletleeftijd van je kind lager dan zijn echte leeftijd? Dan is de kans groot dat je kind nog langer doorgroeit. Een klein kind met een lage skeletleeftijd kan zijn groeiachterstand dus (gedeeltelijk) inhalen omdat zijn groei langer duurt dan bij andere kinderen.

Op de website van TNO vind je een simpele groeicalculator om een schatting te maken van de verwachte eindlengte van je kind.