Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zo stimuleer je eerlijkheid bij kinderen: 6 tips

Zo stimuleer je eerlijkheid bij kinderen

Met een stalen gezicht beweren dat ze het niet gedaan hebben: kinderen kunnen jokken als de besten. Maar hoe kun je ze leren dat eerlijkheid belangrijk is?

Advertentie

Geef je kind een kans

Geef je kleuter de kans om de waarheid te vertellen. Vraag dus niet: ‘Heb jij al die koekjes opgegeten?’, maar maak een verhaal van wat je weet. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat de trommel leeg is én ik weet dat je die koekjes lekker vindt. Vertel eens, hoe zorgen we nu dat de koekjes voortaan in de trommel blijven en dat je aan mama vraagt of je er eentje mag?’. Je zult zien dat je kind met creatieve oplossingen komt.

Focus op het positieve

Regels leren peuters en kleuters stap voor stap. Leg de focus vooral op dat wat wél mag! Dit helpt beter dan je alleen maar te richten op alles wat niet mag.

Beloon eerlijkheid

Besteed niet te veel aandacht aan het jokgedrag, maar beloon je kind voor het deel van het verhaal dat waar is. Hierdoor leert hij dat jokgedrag niet wordt gewaardeerd.

Wees niet té streng

Uit onderzoek blijkt dat straf aanmoedigt om uiteindelijk meer én beter te liegen. Bestraf het jokken dus niet te streng. Laat duidelijk weten dat je er niet blij mee bent, maar draaf hier niet te ver in door.

Advertentie

Waardeer eerlijkheid

Als je kind eerlijk iets komt opbiechten, word dan niet boos maar prijs hem voor zijn eerlijkheid. Hierdoor leert hij dat eerlijkheid wordt gewaardeerd.

Beperk het aantal regels

Leg je kind niet te veel regels op, je kind zal ze simpelweg niet allemaal kunnen onthouden. Kies er daarom bijvoorbeeld 3 uit en houd je daaraan, bewaar de rest voor later.

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier