Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

omgaan met kritiek

Hoe ga je om met kritiek op de opvoeding?

Perfecte ouders bestaan niet, dat weet iedereen. Toch kun je veel commentaar van anderen krijgen op de manier waarop je je kinderen opvoedt. Pedagoge José Sagasser tipt hoe je om kunt gaan met kritiek op de opvoeding van je kind(eren).

Ouders zijn vaak al onzeker genoeg. Een kind zit zo in je hart, hij is zo’n deel van jou. Als iemand dan zegt dat hij slordig eet, kun je je behoorlijk aangevallen voelen. Alsof je het nooit helemaal goed doet. En alsof dat wel zou kunnen. Het is aan jou om dat te relativeren. Om te kiezen wat je met zo’n opmerking doet. Lees hier hoe je kunt omgaan met kritiek van anderen.

Advertentie

Hoe reageer je?

Het is lastig dat mensen graag commentaar op elkaars kinderen geven. Hoe kwetsbaarder je bent, hoe harder het aankomt. Als iemand je even apart neemt op een rustige plek, is het vaak geen probleem. Midden in een groep tijdens een verjaardag is vervelender. Probeer in zo’n geval bijvoorbeeld rustig te zeggen: ‘Dat mag jij vinden. Ik heb er geen probleem mee dat hij niet zo netjes eet.’ Je kunt ook reageren met: ‘Vind je het goed om dit op een ander moment te bespreken?’

Wat doe je met die kritiek op de opvoeding?

Het is goed om na te gaan waarom iemand kritiek levert op jouw manier van opvoeden. Vertoont je kind storend gedrag, zoals bijvoorbeeld smakken, en stoort iemand zich daaraan? Dan kun je begripvol reageren. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat jij daar last van hebt. Misschien moeten we daar eens iets aan doen.’ Houd het luchtig. Heb je het idee dat iemand iets naars over je kind zegt om zich beter te voelen over de eigen opvoeding, ga er dan niet op in. Lach het weg en snijd een ander onderwerp aan.

José Sagasser

Pedagoog

José Sagasser is pedagoog en moeder van drie kinderen. Ze werkt al jaren voor Ouders van Nu en heeft sinds 1995 haar eigen opvoedbureau: OPVON. Ouders kunnen bij haar terecht met vragen over huilen, eten, zindelijk worden, slapen, de peuterpuberteit, naar school gaan, et cetera. Ze schreef onder andere het boek 'De kleine koning' over peuters en de brochure 'Slaapproblemen de baas'.

Contact
Website