Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer kan je kind met bestek eten?

Spaghetti in het haar, tomatensaus op z’n hele gezicht en een tafelkleed vol rode vlekken… Het avondeten kan best een bende worden als je kind graag ‘zelluf’ wil eten en uiteraard gebeurt dat vaak met z’n handen. Wanneer kan een kind met bestek leren eten en hoe pak je dat aan?

Advertentie

Kind met bestek eten

Als kinderen zelf leren eten, is dat in eerste instantie met de handen. Tenminste, dat geldt voor de meeste kinderen. Er zijn ook dreumesen die hun handen absoluut niet vies willen maken; die prikken nog voor hun eerste verjaardag zelf elk hapje netjes aan een vork. Deze uitzonderingen daargelaten, is het moeilijk om te zeggen wanneer een kind precies met bestek leert eten. Het hangt er ook vanaf wat jij verstaat onder eten met bestek. Eten met een lepel lukt vaak eerder dan zelf iets aan een vork prikken. En netjes met mes en vork eten is een vaardigheid waarvoor de fijne motoriek eerst voldoende ontwikkeld moet zijn. Elk kind leert deze vaardigheden op z’n eigen moment, maar je kunt het ongeveer verwachten op onderstaande leeftijden:

Zelf met lepel eten

Over het algemeen geldt dat dreumesen van ongeveer een jaar zelf met een lepel kunnen eten of daarmee beginnen. Als je kind in het begin een lepel in een kommetje met eten stopt en weer omhoog haalt, blijft er vaak wel wat op de lepel liggen, zeker als het bijvoorbeeld pasta of rijst met een sausje is. Het gaat in het begin dus nog niet om een echte ‘opschepbeweging’, maar op deze manier oefent je kind wel hoe hij eten op een lepel krijgt. Het zal steeds beter gaan en op den duur zal hij steeds grotere happen met zijn lepel kunnen nemen. Oefening baart kunst.

Tip! Kinderservies en bestek in leuke kleuren en prints shop je bij Prénatal

Zelf met vork prikken

Iets oplepelen is makkelijker voor een jong kind dan gericht iets aan een vork prikken. Gemiddeld kunnen kinderen zo rond hun tweede verjaardag met een vork eten. Dat gaat het makkelijkst met voedsel dat makkelijk prikbaar is: denk aan gebakken krieltjes, of kleine bloemkoolroosjes of boontjes. Voedsel dat wat harder is, zoals stukjes vlees met een krokante buitenkant, kunnen lastiger zijn, omdat je kind daar meer prikkracht voor nodig heeft.

Advertentie

Lees ook: Tafelmanieren bij je dreumes

Met mes en vork eten

Wanneer een kind goed met mes en vork kan eten, is lastig om te zeggen omdat het enorm kan verschillen per kind. Met mes en vork eten is een lastige motorische handeling die de meeste kinderen pas in of na de kleuterklas onder de knie krijgen. Het ene kind eet op z’n vierde met mes en vork, terwijl het bij een ander kind pas lukt als hij zeven jaar is. Lukt het jouw kind nog niet goed, dan kun je hem met onderstaande tips stimuleren om het te oefenen.

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Probeer zo veel mogelijk tegelijk met je kind te eten, zodat hij kan zien hoe jij dat doet. Kinderen leren het beste door het gedrag van hun ouders te kopiëren.
  • Schaf kinderbestek aan. Deze lepels, vorken en messen zijn kleiner en hebben vaak een wat dikker handvat, waardoor ze beter hanteerbaar zijn voor kleine kinderhanden en dus meer knoeiproof.
  • Zorg dat de kinderstoel hoog genoeg is, zodat je kind goed aan tafel kan zitten. Hij moet in een goede houding kunnen zitten en voldoende bewegingsvrijheid hebben. Zijn onderarmen moeten op tafel kunnen rusten.
  • Leg het bestek consequent op tafel, naast z’n bord. Je kind zal eerst waarschijnlijk nog met z’n handen gaan eten, maar zo leert hij in elk geval dat bestek bij de maaltijd hoort. En dan ligt het in elk geval binnen handbereik, voor het geval dat hij het wil proberen.
  • Oefent je kind met een lepel eten? Gebruik dan een kommetje of diep bord, in plaats van een plat bord. Uit een dieper bord kan hij veel makkelijker iets op zijn lepel scheppen.
  • Doe voor hoe het moet. Laat je peuter regelmatig zien hoe je een vork goed vasthoudt en hoe je ermee kunt prikken. Er komt een moment dat hij het oppikt.
  • Doet je kind z’n best om te oefenen met zijn lepel of vork, maar knoeit hij daardoor veel? Word niet boos, een beetje knoeien hoort erbij. Zeg er wel wat van als hij expres knoeit, of laat hem de boel dan zelf opruimen.
  • Er zijn ook hulpmiddelen te koop waardoor je kind makkelijker met bestek leert eten. Denk aan een kinderbord met zuignapjes aan de onderkant, waardoor het bord niet wegschuift als je kind met zijn lepel probeert op te scheppen. Er bestaat ook ‘oefenbestek’, dat een gebogen vorm heeft waardoor je kind het makkelijker in zijn mond kan stoppen.

Lees ook: Etiquette: wat kun je verwachten van een kind?

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier