Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kort houden of loslaten: welke manier van opvoeden werkt het beste?

Alle ouders willen het graag goed doen. En het goede voorbeeld voor hun kind zijn. Maar welke manier van opvoeden werkt dan het beste?

Advertentie

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedplatform nul18.nl. Hij geeft een kijkje in de psyche van het kind.

Zelfde doel, andere middelen

We weten bijna allemaal wat we als ouder in onze opvoeding willen. We willen het vooral goed doen en onze kinderen de mensen laten worden die ze kunnen zijn. Ook zouden we graag een lichtend voorbeeld zijn voor hoe je je in dit leven een beetje staande kunt houden. We zouden dus allemaal het liefst een soort gids willen zijn.

We delen als ouders dus met elkaar zo’n beetje hetzelfde doel. Er zullen natuurlijk verschillen in zitten, zo zal de ene ouder bijvoorbeeld wat meer de nadruk leggen op het belang van muziek, terwijl een andere ouder de noodzaak van sport benadrukt. Toch willen we over het geheel zo’n beetje hetzelfde. Waar we het echter niet altijd over eens zijn, is hoe we dat het beste kunnen bereiken.

Harde hand

Verschillende mensen hebben namelijk verschillende ideeën over wat de beste manier van opvoeden is. Sommigen geloven wat meer in de harde hand. Dat wil niet noodzakelijkerwijs zeggen dat ze hun kinderen slaan, iets wat sinds 2007 overigens bij wet verboden is, maar ze dwingen gedrag bij hun kinderen af door ze bijvoorbeeld veel te straffen of om daar op zijn minst mee te dreigen.

Advertentie

Dat wil niet zeggen dat ze niet van hun kinderen houden natuurlijk, alleen is volgens hun dit het juiste pad om hun opvoeddoelen te bereiken. In een restaurant worden deze kinderen vooral kort gehouden. Je kan het ook een beetje aan ze zien; ze zitten stil te wachten op wat er komen gaat.

Vrij laten

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ouders die hun kinderen juist erg vrij laten. Hun kinderen mogen in een restaurant bijvoorbeeld lekker rondrennen, vaak tot ergernis van de andere gasten. Want zit je net lekker een avondje met je geliefde te eten, heb je te maken met kinderen die de rust steeds verstoren.

Sommige ouders komen bij deze opvoedstijl uit omdat ze hun gezag verloren hebben en nu dit maar als hun manier omarmen, maar andere kiezen er echt vooraf al bewust voor. Kinderen zijn nu eenmaal kinderen, zeggen deze ouders blijmoedig achter hun glaasje wijn. Zij storen zich er niet aan. We noemen die opvoedstijl ook wel laissez-faire, wat letterlijk ‘laten doen’ betekent.

Grenzen

Waar in de twee uitersten de ene ouders dus nogal autoritair en op de regels zijn, zitten aan de andere kant van het spectrum de ouders die het een beetje laten lopen in de veronderstelling dat het vanzelf wel goed zal komen. In die twee extremen zitten ook wat gevaren. In het eerste geval voelen kinderen zich later vaak niet goed gezien en werden ze meer afgericht dan opgevoed. Het kanaal van acceptatie is smal en vaak wat al te smal.

Advertentie

In het tweede geval is het leven soms te veel een woeste rivier waarin je kopje onder gaat. Enige structuur geeft ook voorspelbaarheid en voorspelbaarheid betekent voor kinderen ook veiligheid. Deze kinderen hebben soms niet zoveel houvast aan hun iets te grenzeloze ouders.

In het midden

Tot slot zijn er ook ouders die uit eten gaan en aan hun kinderen weliswaar vertellen dat ze moeten blijven zitten, maar die tegelijkertijd ook een spelletje met ze doen of ze in het gesprek betrekken. Dat is het gebied tussen de twee uitersten die we eerder bespraken. We noemen dat ook wel autoritatief (nu ik het zo zie staan zie ik ineens dat het een mengsel is tussen autoritair en lief, maar dat is natuurlijk toeval).

Zoals zo vaak in het leven, ligt de waarheid dus ook hier ergens in het midden. Niet te veel van het een, maar ook niet te veel van het ander. Wat saai, zullen sommige mensen misschien zeggen. Wat lekker veilig juist, zullen de meeste van onze kinderen zeggen.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Steven Pont, Beeld: Getty Images

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.