Verlegen kind

Hoe help je je verlegen kind?

Het ene kind maakt makkelijk contact, het andere kijkt liever de kat uit de boom en is verlegen. Niks mis mee, maar met deze 5 stappen van pedagoge José Sagasser geef je je verlegen kind een steuntje in de rug.

1. Zie de verlegenheid van je kind niet als iets negatiefs

Het ene kind is gewoon wat spontaner dan de ander. Verlegen gedrag kan je kind ook beschermen. Hij zal voorzichtig zijn en niet zomaar iedereen vertrouwen.

2. Stel jezelf de vraag: heeft mijn kind er last van of ik?

Het kan zijn dat zijn gedrag jou aan vroeger doet denken, of misschien geneer je je er een beetje voor. Heb je vooral zelf moeite met de verlegenheid van je kind, probeer dáár dan wat aan te doen.

3. Push niet

Je hebt misschien de neiging je kind te stimuleren erop uit te gaan: ‘Ga nou gezellig met die kinderen spelen, ze zijn vast heel lief!’ Zo’n uitspraak heeft bij een verlegen kind vaak het tegengestelde effect. Je gaat te snel voor ze regelen, en dat maakt ze nog onzekerder.

4. Steun je kind in lastige situaties

Laat je kind weten dat hij mag wegkruipen als hij dat wil, en dat je het vanzelf wel merkt als hij wél met kinderen wil spelen. Ook tegen anderen kun je zulke opmerkingen maken, vooral zodanig dat je kind ze hoort. Hij ervaart dan dat zijn gevoel er mag zijn.

5. Verwacht niet te snel resultaat

Het zal nog een tijd duren voor je kind zich echt op zijn gemak voelt. Maar als hij weet dat hij niet meer gepusht zal worden, komt die rust vanzelf.

José Sagasser

Pedagoog

José Sagasser is pedagoog en moeder van drie kinderen. Ze werkt al jaren voor Ouders van Nu en heeft sinds 1995 haar eigen opvoedbureau: OPVON. Ouders kunnen bij haar terecht met vragen over huilen, eten, zindelijk worden, slapen, de peuterpuberteit, naar school gaan, et cetera. Ze schreef onder andere het boek 'De kleine koning' over peuters en de brochure 'Slaapproblemen de baas'.