Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Stressvrij vliegen met kinderen

Vliegen met kleine kinderen kán zonder stress. En dat is fijn, want een vakantie die onrustig start is niet leuk. We hebben alle handige tips voor je verzameld. Zo begin je relaxt aan je trip.

Advertentie

Vliegen met kinderen

Vliegen met kleine kinderen kan prima. Hoe jouw kind reageert op een (lange) vliegreis, weet je alleen niet van tevoren. Misschien verwacht je wel dat het een heel (vermoeiend) avontuur gaat worden, maar blijkt het mee te vallen. Óf andersom, dat kan helaas ook. Maar door deze tips toe te passen moet het goed komen.

1. Een goede voorbereiding…

…is het halve werk, zeggen ze. En zo is het ook. Gooi niet roekeloos alle noodzakelijke spullen voor je kind in je handbagage, maar orden het. Dus een tas met de verschoonspullen, een schone set kleding, een tas met eten en een tas met speelgoed of een klein cadeau om uit te pakken in het vliegtuig. Zo kun je in elke situatie gelijk de juiste tas uit je handbagage vissen. Denk eraan dat het in het vliegtuig soms kouder is, een vest en sokken zijn dan fijn. En: vertrek op tijd naar het vliegveld. Haasten met je kind in de drukte op een vliegveld, is een ramp. Bekijk hier onze handige vakantie checklist, wat neem je mee?

2. Vlieg lekker vroeg

Dan heb je de minste kans op vertragingen. Vaak zijn deze vluchten ook minder druk en is iedereen nog moe (van het vroege opstaan) en willen de meeste mensen een dutje doen. Vooral kinderen (hopelijk!). Aan de andere kant, we horen ook van ouders dat vliegen als je de nacht in gaat goed werkt. Omdat kinderen dan in hun natuurlijke bioritme blijven en dus na opstijgen gaan slapen (in de ideale situatie). Er is helaas geen waterdichte methode, het is natuurlijk ook afhankelijk van je kind. Hopelijk hoef je niet te lang te experimenten en kom je er snel achter wat voor jouw kind het beste werkt.

Lees ook: Reisvaccinaties voor kinderen: is dat veilig en wanneer is het nodig?

3. Neem een (paraplu)buggy mee

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gratis een buggy mee het vliegtuig in nemen. Een paraplubuggy is een opvouwbare buggy die licht en compact is. Ideaal voor op reis en vaak mag je ’m (in tegenstelling tot een kinderwagen) meenemen tot aan de gate. Zo kan je kind na het inchecken lekker in de buggy hangen of slapen. Als je het vliegtuig verlaat, wordt de buggy soms weer bij de deur van het vliegtuig neergelegd, maar meestal kun je ’m bij de bagageband of het loket met afwijkende bagage ophalen.

Liever geen buggy, of is je kind nog te klein, dan is een draagzak een uitkomst.

Als je al weet dat je je buggy in de slurf terugkrijgt, kun je het best even wachten met uitstappen. Het kan even duren voor de buggy uit het ruim is gehaald en naar de slurf is gebracht. Zo hoef je niet lang te wachten buiten het vliegtuig en kunnen jullie nog even rustig blijven zitten.

Wanneer mag baby in buggy?

Er is geen vaste leeftijd waarop een kind in een buggy mag, het gaat om het moment waarop je kind zelfstandig kan zitten. Meestal is dat vanaf een maand of tien, maar dit verschilt natuurlijk per kind. Laat je baby de eerste tijd niet te lang in de buggy zitten, hij biedt weinig steun.

5. Trek laagjes kleding aan

Die je makkelijk aan en uit kunt doen. Kleding met ritsen, lastige knoopjes, schoenen met veters, tuinbroeken of jumpsuits zonder drukknoopsluiting aan de onderkant zijn niet aan te raden. Het voorkomt vooral een hoop gedoe op de verschoontafel in een klein toilet.

6. Net zindelijk? Gebruik een luierbroekje

Is je kind nog niet zo lang zindelijk, trek hem dan voor de zekerheid een luierbroekje aan. Naar het toilet racen in een vliegtuig of een plasincident op de stoel geeft stress. Als je kind ouder is, maar ’s nachts nog regelmatig in bed plast, zijn pyjamaluierbroekjes fijn. Ze zien eruit als normaal ondergoed en trek je ook zo aan.

De 12 meest gestelde vragen over zindelijk worden. Beantwoord door onze zindelijkheidscoach.

7. Water om oorpijn tegen te gaan

Zorg voor genoeg water (of melk) voor het geval je kind last krijgt van de veranderde luchtdruk in het vliegtuig. Je kind kan door het luchtdrukverschil een drukkende pijn in zijn oren krijgen als het vliegtuig opstijgt of daalt.

Door te slikken, gapen en kauwen kun je de buis van Eustachius (de verbinding tussen de middenoorholte en de keel-neusholte) openhouden. Zo kan de lucht in het middenoor makkelijk ontspannen en verdwijnt het drukverschil sneller. Je baby kun je uit een fles laten drinken tijdens het stijgen en landen. Oudere kinderen kun je laten drinken uit een rietjesbeker of rozijntjes geven om op te kauwen. Hou nog wel genoeg over voor als de daling wordt ingezet.

Wat je ook kunt proberen: hou twee plastic bekers tegen z’n oren aan met daarin in warm water gedrenkte zakdoekjes. Het zijn een soort toeters op z’n oren, maar het schijnt te helpen tegen oorpijn.

8. Zorg voor vermaak

Een meer voor de hand liggende tip: neem wat spullen mee zodat je kind zich niet verveelt. Een magnetisch schrijfbord, de iPad, (voor-)leesboekjes of tekenspullen. Ook leuk: vliegtuigbingo. Een set bingokaarten met typische iconen die je alleen op Schiphol en in het vliegtuig tegenkomt. Je kunt de kaarten downloaden op de site van de ANWB en uitprinten.

Lees ook: Reisspelletjes voor eindeloos vermaak (voor onderweg én op vakantie)

9. Rustig aan

Kalmte is misschien wel hét toverwoord. Ook al gaat er iets niet goed of verloopt het niet zoals je hoopte, blijf in elk geval rustig. Kinderen voelen feilloos aan wanneer je stress hebt en reageren daar vaak niet gezellig op. Vertraging is heel vervelend, maar je kunt er niks aan veranderen. Probeer ontspannen te blijven en maak er het beste van tijdens het wachten. Neem bijvoorbeeld een ballon mee die je tijdens het wachten in de gate kunt opblazen om met je kind te voetballen. En zet je kind ondanks alles een woedeaanval in? Zelf in paniek raken helpt niet. Probeer je kind af te leiden of laat het aan je partner over als je merkt dat het jou te veel wordt.

Tips: Zo voorkom je een (erge) jetlag bij kinderen

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting