Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Slaapritueel: 1 tot 3 jaar

Soms willen kinderen van deze leeftijd niet slapen, omdat ze liever bij hun moeder of vader willen zijn. Eigenlijk heel begrijpelijk. Een vertrouwd slaapritueel kan daarbij helpen.

In samenwerking met expert

Susanne Willekes

Kinderslaapcoach

Je dreumes slaapt nu ongeveer 13 tot 15 uur per dag. De meeste kinderen hebben nog lange tijd behoefte aan twee slaapjes overdag. Heel geleidelijk gaat dat over naar één slaapje, meestal aan het begin van de middag.

Advertentie

Tip! Het nieuwe boek ‘Slaap! Voor dreumes en peuter’ van Susanne Willekes biedt tips en de nodige handvatten om dreumesen en peuters beter te leren slapen.

Slaapritueel dreumes

Vaak vinden kinderen vanaf 1 jaar het moeilijk om afscheid te nemen van hun vader of moeder. Het slaapritueel kan daarbij helpen: het geeft duidelijkheid en biedt veiligheid. Lees dus een verhaaltje voor, doe een nachtlampje aan, sluit af met een liedje en een kus en ga weg. Het is niet gek als je kind even huilt: hij wil niets liever dan dat je blijft, dat hoort bij zijn leeftijd.

Toch zal je kind moeten leren alleen te (blijven) slapen. Ook als hij ’s nachts niet doorslaapt. Ga na vijf minuten even kijken of alles goed gaat, maar hou het kort. Haal je kind niet uit bed, maak het niet gezellig, want dan denkt hij: dit moet ik vaker doen. Wees lief maar beslist. Een boze stem zorgt alleen maar voor opwinding bij je kind en bevordert zijn slaperigheid zeker niet. Blijf dus rustig en vertel dat het hoog tijd is om te gaan slapen.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Ik ben twee en ik zeg nee

Vanaf 2 jaar kan een andere emotie dan scheidingsangst een rol spelen. In de volksmond wordt wel gezegd: ’twee is nee’, en dat kun je bij het naar bed gaan aardig merken. Slaapt je kind ’s nachts niet goed door, probeer dan opwinding (zowel ’s nachts als overdag) een beetje te vermijden. Een kind van 2 jaar maakt veel mee en ontwikkelt zich snel, en kan daardoor soms ’s nachts niet de rust vinden om door te slapen. Ook hier geldt: ga er positief maar beslist mee om. Vertel hoe je wilt dat hij zich gedraagt en beloon goed gedrag.

Advertentie

Lees ook: Alles over peuterpuberteit en nee zeggen

Hoeveelheid slaap

Je dreumes van 1 jaar slaapt gemiddeld 13,5 tot 14 uur totaal. Vanaf twee jaar wordt die slaapbehoefte iets minder rond de 13 uur, zeg twee uur overdag en elf uur ’s nachts. De meeste kinderen hebben nog lange tijd behoefte aan twee slaapjes overdag. Heel geleidelijk gaat dit over naar één slaapje, gemiddeld ligt rond de 15-18 maanden.

Natuurlijk zijn dit maar gemiddelden; het kan best zijn dat jouw kind meer of minder slaap nodig heeft.

Check dit handige slaapschema voor baby’s.

Slaaptip als je dreumes niet wil slapen

Als je dreumes niet wil slapen en echt niet naar bed wil, leg hem dan toch in bed. Hij heeft zijn slaap nodig. Kinderen die ’s avonds oververmoeid naar bed gaan, hebben meer moeite met in slaap vallen en doorslapen.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Jeugd en Gezin

Video: het belang van slaaprituelen

Video: Tips om je kind tot rust te brengen.

Susanne Willekes

Kinderslaapcoach

Susanne Willekes is de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland, auteur van de bestseller Slaap! en startte in 2015 haar praktijk The Sleep Agency met als resultaat honderden gezinnen en kinderen met een verbeterde nachtrust. Daarnaast geeft Susanne regelmatig lezingen en workshops en is ze veelgevraagd slaapexpert voor radio en televisie. Susanne is moeder van drie kinderen (10,7 en 4 jaar).

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier