Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Slaapritueel: 1 tot 3 jaar

Soms willen kinderen van deze leeftijd niet slapen, omdat ze liever bij hun moeder of vader willen zijn. Eigenlijk heel begrijpelijk. Een vertrouwd slaapritueel kan daarbij helpen.

Je dreumes slaapt nu ongeveer 13 tot 15 uur per dag. De meeste kinderen hebben nog lange tijd behoefte aan twee slaapjes overdag. Heel geleidelijk gaat dat over naar één slaapje, meestal aan het begin van de middag.

Advertentie

Tip: Hier vind je de lekkerste slaapzakken voor je dreumes

Slaapritueel dreumes

Vaak vinden kinderen vanaf 1 jaar het moeilijk om afscheid te nemen van hun vader of moeder. Het slaapritueel kan daarbij helpen: het geeft duidelijkheid en biedt veiligheid. Lees dus een verhaaltje voor, doe een nachtlampje aan, sluit af met een liedje en een kus en ga weg. Het is niet gek als je kind even huilt: hij wil niets liever dan dat je blijft, dat hoort bij zijn leeftijd.

Toch zal je kind moeten leren alleen te (blijven) slapen. Ook als hij ’s nachts niet doorslaapt. Ga na vijf minuten even kijken of alles goed gaat, maar hou het kort. Haal je kind niet uit bed, maak het niet gezellig, want dan denkt hij: dit moet ik vaker doen. Wees lief maar beslist. Een boze stem zorgt alleen maar voor opwinding bij je kind en bevordert zijn slaperigheid zeker niet. Blijf dus rustig en vertel dat het hoog tijd is om te gaan slapen.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Ik ben twee en ik zeg nee

Vanaf 2 jaar kan een andere emotie dan scheidingsangst een rol spelen. In de volksmond wordt wel gezegd: ‘twee is nee’, en dat kun je bij het naar bed gaan aardig merken. Slaapt je kind ’s nachts niet goed door, probeer dan opwinding (zowel ’s nachts als overdag) een beetje te vermijden. Een kind van 2 jaar maakt veel mee en ontwikkelt zich snel, en kan daardoor soms ’s nachts niet de rust vinden om door te slapen. Ook hier geldt: ga er positief maar beslist mee om. Vertel hoe je wilt dat hij zich gedraagt en beloon goed gedrag.

Lees ook: Alles over peuterpuberteit en nee zeggen

Bron: Jeugd en Gezin

Hoeveelheid slaap

Kinderen tussen de 12 en 36 maanden oud slapen ongeveer 13 tot 15 uur per dag. Maar dit zijn gemiddelden; het kan best dat jouw kind wat meer of minder slaap nodig heeft.

Check dit handige slaapschema voor baby’s.

Papfles

Flessenpap geeft je kind door de extra granen of rijstebloem een verzadigd gevoel voor het slapengaan. Als laatste avondfles kan het je kind helpen langer door te slapen. Vergeet niet de tandjes te poetsen, als je nog voeding geeft voor het slapengaan.

Slaaptip:

Als je kind niet naar bed wil, leg hem dan toch in bed. Hij heeft zijn slaap nodig. Kinderen die ’s avonds oververmoeid naar bed gaan, hebben meer moeite met in slaap vallen.

Video: het belang van slaaprituelen

Video: Tips om je kind tot rust te brengen.