Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind staat bij wc en krijgt zindelijkheidstraining

Jojanneke zoekt uit: welke zindelijkheidsmethode werkt nu écht het beste?

Jojanneke en haar gezin zijn eindelijk verhuisd. Dat biedt ruimte voor een nieuw project: de zindelijkheidstraining van zoon IJsbrand (2). Maar wat als ze het verkeerd aanpak? Ze wil natuurlijk niet naast de pot pissen. Dus duikt ze de wetenschappelijke literatuur in, op zoek naar de beste methode.

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Plastraining

De wereld van de plastraining bestaat uit twee hoofdstromen. De eerste is de kindgerichte methode, waarbij het potje voorzichtig wordt geïntroduceerd en het kind het tempo bepaalt. De charismatische kinderarts T. Berry Brazelton maakte deze methode vanaf de jaren zestig populair. En ook nu nog vormt deze methode de basis van veel opvoedrichtlijnen. Daarnaast zijn er de oudergestuurde methodes, waarbij het kind meestal wordt getraind door middel van straffen en belonen. Vooral korte bootcamps zijn de laatste jaren populair. Neem bijvoorbeeld de ‘naakt en 75 dollar-techniek’ van psycholoog John Rosemond. Daarbij zet je het potje op een strategische plek in huis en laat je je kind drie tot vijf dagen naakt rondscharrelen. Kinderen zouden al die poep en pies langs hun benen maar niets vinden. Door ze telkens rustig af te vegen en aan het potje te herinneren, zouden ze hem in mum van tijd zelf op gaan zoeken. En die 75 dollar? Die is voor het chemisch laten reinigen van je voorheen o, zo mooie vloerkleed.

Advertentie

Lees ook: Zo wordt je kind in een weekend zindelijk

Pislink

Klinkt ideaal, zo’n kort bootcamp. Maar volgens kamp Brazelton zet het te veel druk op het poepen. En dat kan allerlei problemen opleveren, van potweigering tot totale verstopping. Bootcampkoning Rosemond neemt op zijn beurt graag Brazelton en zijn methode in de zeik. Al dat pappen en nathouden, daar vaart volgens hem vooral de luierindustrie wel bij. En Brazelton zelf. Die schitterde vroeger namelijk in reclamespotjes voor peuterluiers. Aan spierballentaal geen gebrek. Maar welke methode werkt nu écht het beste?

Tip! Help jezelf een handje en schaf de zindelijkheidsbox hier aan, voor kinderen vanaf 2 jaar.

Eén pot nat

In de wetenschap worden dit soort vetes doorgaans beslecht door elkaar om de oren te slaan met gewichtig onderzoek. De genadeslag komt vaak van studies die verschillende methodes direct met elkaar vergelijken. Maar in studies naar zindelijkheid betreedt vaak maar één methode de ring. Zo vond één studie1 dat met Brazeltons kindgerichte methode 61 procent van de kinderen zindelijk was tegen de 36 maanden. Tegen de 48 maanden was 98 procent dat. Geen kattenpis. Maar zonder vergelijkingsgroep is het wel erg makkelijk winnen. Grote studies die de twee methoden met elkaar vergelijken zijn er gek genoeg niet2. En ook andere trainingen zijn maar amper onderzocht. Wetenschappelijk gezien is er dus geen enkele trainingsmethode superieur aan een andere3.

Lees ook: 12x meestgestelde vragen over zindelijk worden

Schijt aan

De optimale leeftijd om te beginnen? Of aan welke signalen je kunt zien of je kind klaar is voor de pot? Ook daar zijn (nog) geen wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op2. We kunnen dus alleen varen op mensen met veel praktijkkennis en ons eigen nuchtere verstand. Door te kiezen wat het beste bij jou en je kind past. En met een beetje aanmoediging, laten de meeste kids ons gelukkig snel genoeg een poepie ruiken.

Advertentie

1 Taubman (1997). Toilet training and toileting refusal for stool only: A prospective study. Pediatrics. https://doi.org/10.1542/peds.99.1.54
2 Vermandel, et al. (2008). How to toilet train healthy children? A review of the literature. Neurourology and Urodynamics. https://doi.org/10.1002/nau.20490
3 Baird, et al. (2019). Toilet training: Common questions and answers. American Family Physician. https://www.aafp.org/afp/2019/1015/p468.html

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier