Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Piemelles voor moeders

Moet ik hem nou staand of zittend leren plassen? Wanneer is hij zindelijk? En hoe hou je zijn zaakje schoon? Voor moeders die niet bij alle piemel- en plaszaken ‘vraag maar aan papa’ willen roepen: vijf belangrijke lessen over zindelijkheid en jongens.

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

1. Goed zitten is het halve werk

Leer je zoon eerst om zittend te plassen. Jongens die bij de zindelijkheidstraining blijven staan, kunnen een verkeerde plasroutine ontwikkelen. Ze gaan dan te veel ‘duwen’ om de urine naar buiten te krijgen, terwijl ze het juist vanuit een ontspannen positie moeten laten lopen. Alleen dan komt alles eruit. De verschillen tussen jongens en meisjes: wat is aangeboren en wat niet?

Advertentie

2. Zindelijk

Jongens zijn iets later zindelijk dan meisjes. Meisjes zijn gemiddeld met 2,5 jaar (overdag) uit de luiers en jongens drie maanden later. Bij jongens is dit over het algemeen later het geval dan bij meisjes. Meer weten? Dit is het verschil tussen jongens en meisjes qua zindelijk worden. 

Benodigdheden voor zindelijkheidstraining

3. Uitplassen

Jongens hoeven niet elke keer dat ze naar de wc gaan papier te gebruiken, maar er blijft natuurlijk regelmatig wat hangen. Leer je kind om met zijn billen te schudden tot de laatste druppel van zijn piemel valt.

Lees ook: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden 

4. Piemelpijn is niet fijn

Je bent echt niet de eerste moeder die met een ZPP’er (kind met Zeer Pijnlijke Piemel) bij de huisarts zit. Het kan zo pijnlijk zijn dat je zoon zijn gewone broek niet meer kan dragen. Bij sommige kinderen zwelt het zaakje ook behoorlijk op. Gelukkig blijkt er meestal een onschuldige oorzaak te zijn: irritatie. Dit kan komen door restjes achtergebleven vuil en is weg te smeren met een laag gedoseerd hormoonzalfje.

5. Onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden

Om een ZPP tegen te gaan en andere ellende te voorkomen, moet je je kind leren om zijn piemel goed schoon te houden. Vanaf het moment dat hij zijn voorhuid heen en weer kan schuiven, leer je hem de volgende routine:

  1. Stap in bad of ga onder de douche.
  2. Zorg dat je helemaal nat bent.
  3. Schuif de voorhuid terug zodat het eikeltje bloot komt te liggen.
  4. Laat het water het schoonmaakwerk doen.
  5. Schuif de voorhuid weer terug.

Zindelijkheidstraining? Dat doe je met deze té leuke potjes.

Advertentie

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Zindelijk worden

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Centrum voor Jeugd & Gezin, Huidinfo

Lees ook:

Ken jij deze weetjes over jongens al?

Is het wel of niet oké om je kind te laten spelen met speelgoedpistolen?

Advertentie

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijver en expert op het gebied van zindelijk maken van kinderen. Haar boek 'Zindelijk maken is kinderspel' is een klassieker en bevat een schat aan informatie vanuit de praktijk, plus wetenschappelijke onderbouwing. Zij geeft ouderavonden en helpt ouders met consulten en coaching bij het zindelijk worden van hun kinderen.

Daarnaast schreef ze het boek  Borstvoeding doe je zo! waarin ze moeders begeleidt rondom alle aspecten van borstvoeding. Zij geeft voorlichting en helpt vrouwen bij het geven van borstvoeding.

Contact
Website
Facebook