Piemelles voor moeders

Piemelles voor moeders

Moet ik hem nou staand of zittend leren plassen? Wanneer is hij zindelijk? En hoe hou je zijn zaakje schoon? Voor moeders die niet bij alle piemel- en plaszaken ‘vraag maar aan papa’ willen roepen: vijf belangrijke lessen.

1. Goed zitten is het halve werk

Leer je zoon eerst om zittend te plassen. Jongens die bij de zindelijkheidstraining blijven staan, kunnen een verkeerde plasroutine ontwikkelen. Ze gaan dan te veel ‘duwen’ om de urine naar buiten te krijgen, terwijl ze het juist vanuit een ontspannen positie moeten laten lopen. Alleen dan komt alles eruit.

2. Zindelijk

Jongens zijn iets later zindelijk dan meisjes. Meisjes zijn gemiddeld met 2,5 jaar (overdag) uit de luiers en jongens drie maanden later. Je kind kan pas zindelijk worden als onder andere zijn zenuwstelsel voldoende is ontwikkeld. Vanaf dat moment kan hij zijn sluitspier bewust aanspannen en loslaten. Bij jongens is dit over het algemeen later het geval dan bij meisjes.

3. Uitplassen

Jongens hoeven niet elke keer dat ze naar de wc gaan papier te gebruiken, maar er blijft natuurlijk regelmatig wat hangen. Leer je kind om met zijn billen te schudden tot de laatste druppel van zijn piemel valt.

4. Piemelpijn is niet fijn

Je bent echt niet de eerste moeder die met een ZPP’er (kind met Zeer Pijnlijke Piemel) bij de huisarts zit. Het kan zo pijnlijk zijn dat je zoon zijn gewone broek niet meer kan dragen. Bij sommige kinderen zwelt het zaakje ook behoorlijk op. Gelukkig blijkt er meestal een onschuldige oorzaak te zijn: irritatie. Dit kan komen door restjes achtergebleven vuil en is weg te smeren met een laag gedoseerd hormoonzalfje.

5. Onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden

Om een ZPP tegen te gaan en andere ellende te voorkomen, moet je je kind leren om zijn piemel goed schoon te houden. Vanaf het moment dat hij zijn voorhuid heen en weer kan schuiven, leer je hem de volgende routine:

  • Stap in bad of ga onder de douche.
  • Zorg dat je helemaal nat bent.
  • Schuif de voorhuid terug zodat het eikeltje bloot komt te liggen.
  • Laat het water het schoonmaakwerk doen.
  • Schuif de voorhuid weer terug.