Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder helpt jongen met zindelijkheid

Piemelles voor moeders

Moet ik hem nou staand of zittend leren plassen? Wanneer is hij zindelijk? En hoe hou je zijn zaakje schoon? Voor moeders die niet bij alle piemel- en plaszaken ‘vraag maar aan papa’ willen roepen: vijf belangrijke lessen over zindelijkheid en jongens.

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

1. Goed zitten is het halve werk

Leer je zoon eerst om zittend te plassen. Jongens die bij de zindelijkheidstraining blijven staan, kunnen een verkeerde plasroutine ontwikkelen. Ze gaan dan te veel ‘duwen’ om de urine naar buiten te krijgen, terwijl ze het juist vanuit een ontspannen positie moeten laten lopen. Alleen dan komt alles eruit. De verschillen tussen jongens en meisjes: wat is aangeboren en wat niet?

Advertentie

2. Zindelijk

Jongens zijn iets later zindelijk dan meisjes. Meisjes zijn gemiddeld met 2,5 jaar (overdag) uit de luiers en jongens drie maanden later. Meer weten? Dit is het verschil tussen jongens en meisjes qua zindelijk worden. 

Benodigdheden voor zindelijkheidstraining

3. Uitplassen

Jongens hoeven niet elke keer dat ze naar de wc gaan papier te gebruiken, maar er blijft natuurlijk regelmatig wat hangen. Leer je kind om met zijn billen te schudden tot de laatste druppel van zijn piemel valt.

Lees ook: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden 

4. Piemelpijn is niet fijn

Je bent echt niet de eerste moeder die met een ZPP’er (kind met Zeer Pijnlijke Piemel) bij de huisarts zit. Het kan zo pijnlijk zijn dat je zoon zijn gewone broek niet meer kan dragen. Bij sommige kinderen zwelt het zaakje ook behoorlijk op. Gelukkig blijkt er meestal een onschuldige oorzaak te zijn: irritatie. Dit kan komen door restjes achtergebleven vuil en is weg te smeren met een laag gedoseerd hormoonzalfje.

5. Onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden

Om een ZPP tegen te gaan en andere ellende te voorkomen, moet je je kind leren om zijn piemel goed schoon te houden. Vanaf het moment dat hij zijn voorhuid heen en weer kan schuiven, leer je hem de volgende routine:

  1. Stap in bad of ga onder de douche.
  2. Zorg dat je helemaal nat bent.
  3. Schuif de voorhuid terug zodat het eikeltje bloot komt te liggen.
  4. Laat het water het schoonmaakwerk doen.
  5. Schuif de voorhuid weer terug.

Zindelijkheidstraining? Dat doe je met deze té leuke potjes.

Advertentie

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Zindelijk worden

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Centrum voor Jeugd & Gezin, Huidinfo

Lees ook:

Ken jij deze weetjes over jongens al?

Is het wel of niet oké om je kind te laten spelen met speelgoedpistolen?

Advertentie

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

  1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
  2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
  3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu