Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vrolijke jongen kan zelf zijn billen afvegen

Slimme tips zodat je kind zelf zijn billen leert af te vegen

Zelf billen afvegen, handen wassen na het plassen en poepen: hygiëne is belangrijk. Maar hoe breng je het je kind bij?

In samenwerking met expert

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Leren billen afvegen

Als je kind naar school gaat, moet hij zelf zijn billen kunnen afvegen. Een juf heeft geen tijd om alle kleuters te helpen op de wc. Het is dus belangrijk om ruim voordat je kind vier jaar wordt te beginnen hem dit te leren. Op deze leeftijd heeft een kind de vaardigheden om dit te kunnen, maar het is eerst nog best een lastig klusje. Motorisch vergt het oefening: hij kan er amper bij en het papier schiet in het begin nog alle kanten op. Ook is het voor je kind moeilijk om te weten wanneer alles goed schoon is. Neem ruim de tijd om dit regelmatig samen met hem te oefenen. Zo krijgt hij er ook vertrouwen in dat hij het zelf prima kan. En na afloop natuurlijk: handen goed wassen.

Advertentie

Op school naar de wc

Veel kinderen die net naar de basisschool gaan, vinden het spannend om op school te poepen en plassen. De wc ziet er anders uit dan thuis en je kind moet er misschien wel een eind voor lopen, door een gebouw dat nog niet zo vertrouwd voelt. Ook komt hij bij de wc’s (grote) kinderen tegen die hij niet kent. Het kan best gebeuren dat je kind allang zindelijk is, en het op school toch weer eens in z’n broek doet. Of helemaal niet poept, totdat hij weer thuis is.

Heb je het idee dat je kind op school niet naar de wc durft? Of merk je dat hij zijn billen niet afveegt op school? Probeer het er dan samen over te hebben en leg uit dat als hij op school naar de wc moet, hij toch even moet gaan omdat hij anders misschien buikpijn krijgt of een ongelukje krijgt. Oefen thuis ook extra vaak met billen afvegen. Je zult zien dat het vanzelf beter gaat en bedenk: je kind is echt niet de eerste kleuter bij wie dit niet gelijk vanzelf gaat. Je kunt ook de juf of meester om tips vragen, wie weet hebben zij nog een goede tip waar je zelf niet aan had gedacht.

Hoe leer je je kind zelf zijn billen te vegen?

 1. Begin vroeg met oefenen. Zodra je kind zindelijk is (meestal met ongeveer 2,5 of 3 jaar), leer je hem hoe hij het beste zijn billen kan afvegen.
 2. Laat je kind zien hoeveel papier hij nodig heeft en hoe hij dat goed kan vasthouden om te vegen.
 3. Leer hem dat je van voor naar achter moet vegen.
 4. Laat hem zelf zijn billen afvegen en veeg nog eens na om te zien of ze echt schoon zijn.
 5. Oefen veel, maar met geduld: leg je kind geen druk op.
 6. Hou het leuk. Deel complimenten uit en geef eventueel een sticker als hij het goed probeert.
 7. Word niet boos als hij het niet goed doet, of na een ongelukje. Dit geeft je kind stress en werkt daardoor averechts.
 8. Laat na het wc-bezoek ook zien hoe handen wassen goed gebeurt.
 9. Herhaal, herhaal, herhaal en vertrouw erop dat hij het echt onder de knie krijgt.

Lees ook: zo leer je je kind handen wassen

Tips bij het billen afvegen:

 • Zittend op de wc billen afvegen, zoals volwassenen doen, is voor kleine kinderen niet de makkelijkste houding. Het is wiebelig en je kind kan er nog niet goed bij. Leer het je kind eerst staand en wat voorover gebogen, als zittend niet goed lukt.
 • Gaat je kind al naar school en is het vegen een probleem? Je kunt eventueel vochtige doekjes meegeven. Dat veegt makkelijker en hij voelt beter waar hij al is geweest. Koop biologisch afbreekbare doekjes en leer je kind dat die niet in de wc horen, maar in de prullenbak. Tip: Hier vind je plasticvrije babydoekjes
 • Hang een tasje met reservekleding aan de kapstok van je kind en laat hem ongelukjes melden bij de juf. Het stinkt namelijk niet alleen, maar als je kind in een vieze onderbroek blijft rondlopen kan hij ook pijnlijke, rode billen krijgen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Centrum Jeugd en Gezin

Advertentie

Debby Mendelsohn

Zindelijkheids-deskundige

Debby Mendelsohn is psycholoog, schrijfster, moeder van zes kinderen en expert op het gebied van het zindelijk maken van kinderen.

Zij geeft trainingen aan pedagogisch medewerkers over zindelijkheid en organiseert samen met kinderdagverblijven en peuterspeelzalen ouderavonden voor ouders die hun kinderen willen helpen zindelijk te worden.

Voor ouders die advies of hulp nodig hebben is Debby beschikbaar voor consulten, die ook mogelijk zijn per FaceTime of Whatsapp video. De consulten leiden vrijwel altijd tot het gewenste resultaat.

Borstvoeding
Naast het werk rondom zindelijk worden geeft Debby voorbereidingscursussen over borstvoeding voor zwangeren. Ook bij problemen bij het geven van borstvoeding kun je contact opnemen met Debby voor advies.

Debby is auteur van de volgende boeken:

 1. Zindelijk maken is kinderspel (2012, Forte Uitgevers): In dit boek staat hoe ouders en professionals kinderen op een liefdevolle manier kunnen helpen bij het zindelijk worden. Als je wilt kunnen kinderen ook op jonge leeftijd, rond 1,5 jaar uit de luiers zijn.
 2. Borstvoeding doe je zo! (2016, Forte Uitgevers): In dit boek begeleidt ze moeders rondom alle aspecten van borstvoeding. Hoe leg je een kind goed aan, zorg je voldoende melk en kun je de borstvoeding combineren met een baan buitenshuis.
 3. Op dit moment werkt zij aan haar derde boek met als onderwerp: hoe help je je kind op een liefdevolle manier met school. Een boek voor elke ouder die onderwijs belangrijk vindt en 15 minuten per dag tijd heeft voor zijn kind.
Podcasts: Video’s: Social media en websites: Publicaties:

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu