Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zelf billen afvegen

Zelf billen afvegen, handen wassen na het plassen: hygiëne is belangrijk. Maar hoe breng je het je kind bij?

Lastige klus

Als je kind naar school gaat, moet hij zelf zijn billen kunnen afvegen. De juf heeft namelijk (meestal) geen tijd om alle kleuterbillen te doen. Maar zelf je billen afvegen is best een uitdaging voor een kleuter. Hij is misschien bang dat hij het niet goed doet én motorisch is het ook nog lastig. Hij kan er vaak amper bij en dan schiet het papier nog eens alle kanten op. Ook lukt het niet altijd om alles goed weg te vegen. Met als resultaat remsporen of een vieze wc.

Advertentie

Leren billen afvegen

Veel kinderen die nét naar school gaan, vinden het enorm spannend om op school te poepen. Je kind zal de eerste niet zijn die met een poepbroek thuiskomt of juist op school niet wil poepen. Overleg met de juf. Sommige juffen willen namelijk wél de billen van je kind poetsen of even checken of het werkje grondig genoeg is gedaan. Dat kan je kind nét dat steuntje in de rug bieden om gewoon naar de wc te gaan.

Hoe leer je je kind zelf zijn billen te vegen?

 1. Begin met oefenen zodra je kind goed zelf op de wc kan poepen, maar in ieder geval ruim voor zijn vierde verjaardag
 2. Leer je kind hoeveel papier hij nodig heeft én hoe je het beste kunt vegen
 3. Oefen veel, maar leg geen druk op je kind
 4. Check na iedere veegbeurt zijn billen
 5. Hou het leuk en deel veel complimenten uit
 6. Word niet boos, ook niet na een ongelukje, dit werkt averechts
 7. Geef eventueel een sticker als je kind het goed probeert
 8. Vergeet niet dat hij goed zijn handen wast na het poepen.
 9. Herhaal, herhaal en herhaal

Tips:

 • Op de wc zittend je billen afvegen, net als volwassenen doen, is voor kinderen niet altijd de makkelijkste houding (wiebelig). Je kunt je kind ook leren om na het poepen te gaan staan, zijn neus richting z’n knieën te buigen en dan van voor naar achter te vegen.
 • Gaat je kind al naar school en is het vegen een probleem? Geef je kind dan vochtige doekjes mee, dit veegt makkelijker en hij voelt beter waar hij al geweest is. Let er dan wel op dat het biologisch afbreekbare doekjes zijn, want grote kans dat je kind vergeet dat ze in de prullenbak moeten. Tip: Hier vind je plasticvrije babydoekjes die van eucalyptusvezels zijn gemaakt
 • Tóch een ongelukje? Zorg dat je een tasje met reservekleding aan de kapstok van je kind hangt en laat hem ongelukjes melden bij de juf. Het stinkt namelijk niet alleen, het leidt ook tot pijnlijk, rode billen.

Bron: Centrum Jeugd en Gezin