
Wat moet je doen als je kind blijft duimen?
Veel ouders vinden het niet zo erg als hun kind duimt of op de vingers zuigt. Zeker wanneer hij nog klein is. Maar wat moet je doen als het duimen niet stopt?
Duimen geeft kinderen vaak een rustig gevoel van geborgenheid en ontspanning. Het lijkt op de zuigreflex die ze vanaf het moment dat ze net zijn geboren hebben: bij de borstvoeding. Bij de meeste baby’s neemt de zuigbehoefte af als ze rond de zes maanden zijn. Maar tegen die tijd is duimen vaak al een gewoonte geworden.
Keel- en oorontstekingen
Als kinderen stoppen met duimen doen ze dat vooral onder druk van de buitenwereld en niet omdat ze dat zelf willen. Toch is het goed om er niet te lang mee door te gaan. Bij kinderen die op latere leeftijd nog duimen kunnen de tanden naar voren gaan staan. Ze kunnen onduidelijk gaan praten of slissen. Plus: omdat duim- en speenzuigende kinderen vaak door hun mond ademen, krijgen ze meer ongezuiverde, koude lucht binnen. Dat maakt ze gevoeliger voor keel- en oorontstekingen en verkoudheid.
Negatief effect ontwikkeling
Toch maar afleren dus. Liefst voordat een kind heeft gewisseld. Orthodontist Anne-Marie Renkema: ‘Het is belangrijk dat een kind stopt met duimen voordat zijn blijvende tanden zijn doorgebroken. Gaat het duimzuigen na het wisselen door, dan kan dat een blijvend negatief effect hebben op de ontwikkeling van de kaken en het gebit.’
Afleren
Trucs om het duimen af te leren zijn er genoeg. De belangrijkste: je kind op een andere manier troosten als hij dat even nodig heeft. Verder is er nagellak met een vies smaakje en je kunt je kind op andere manieren ontmoedigen, bijvoorbeeld met een vingerpoppetje of een pleister om de duim.
MEER LEZEN?
Auteur: Merel Brons – Bron: Popsugar – Beeld: Shutterstock.