Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
truc opruimen kind zonder zeuren
door

Moeder deelt geniale truc hoe ze haar kind aan het opruimen krijgt - zónder te zeuren

‘Ruim je speelgoed op. Nee, je mag geen koekje. Leg je tandenborstel terug.’ Soms heb je het gevoel dat je een soort commandant bent. Ben je dat inmiddels ook zat? Een moeder deelt de truc waarmee je zegt dat je kind zijn rommel op moet ruimen, maar dan zónder te zeuren.

Advertentie

Hup, daar gaat een bak met Lego door de kamer. Kinderen vinden het heerlijk om te spelen, rustig op hun eigen kamer of gezellig in de woonkamer. Maar opruimen, dat is een ander verhaal. Zo makkelijk als de Lego door de kamer gaat, zo moeilijk gaat het speelgoed weer de bak in. De opdracht ‘ruim het even op’ werkt vaak ontmoedigend. Dat geldt ook voor vieze sokken die op de grond liggen of een tandenborstel die zomaar ergens is neergelegd.

Opruimen is een grote taak

Dat je kind er niet om staat te springen om op te ruimen, is niet heel gek. Voor een volwassene voelt het als een flinke klus om het hele huis op te ruimen, voor een kind voelt dat ook zo als zijn kamer bezaaid ligt met speelgoed. Het is dan erg onoverzichtelijk voor hem. Begin met kleine, haalbare stappen. Als dit hem lukt, geeft opruimen hem ook voldoening.

De hele dag ‘Ruim op’ roepen

Vanaf ongeveer vier jaar kunnen kinderen zelf kleine klusjes doen, vanaf achtjarige leeftijd is het normaal dat ze opruimen en meehelpen in het huishouden. Al blijft het soms lastig om hem zover te krijgen. Op sommige dagen heb je het gevoel dat je alleen maar ‘ruim op’ aan het roepen bent, en ben je zelfs je eigen gezeur zat.

Truc opruimen zonder zeuren

Een Amerikaanse moeder heeft daar wat op gevonden: een blaadje met een boze emoji neerleggen op de plek waar hij rommel heeft gemaakt. Een vieze sok? Blaadje. Een lege verpakking van een mueslireep? Blaadje. Speelgoed dat rondslingert? Blaadje. Zo geef je wél het signaal af dat hij rommel heeft gemaakt en het opgeruimd moet worden, maar je hoeft het niet continu te zeggen. Zo leg je de verantwoordelijkheid bij hem neer en voel jij je geen zeurderige commandant meer.

Advertentie
Meer tips om je kind aan het opruimen te krijgen

 1. Simpele opdrachten
  Geef je kind korte, simpele opdrachten. Zeg liever ‘leg alle Lego terug in de bak’ in plaats van ‘ga je kamer opruimen’.
 2. Kopieergedrag
  Kinderen leren vooral dingen door het kopieergedrag van hun ouders. Koop als je kind nog klein is een speelgoed-schoonmaakset voor hem. Dan kan hij jou lekker naspelen.
 3. Liedje
  Onderschat nooit de kracht van een schoonmaakliedje. Werkt vooral geweldig bij kinderen onder drie.
 4. Routine
  Plan dagelijks een vast moment in om samen op te ruimen. Je zal merken dat het al snel onderdeel wordt van de dagelijkse routine, net zoals tandenpoetsen of een verhaaltje voor het slapengaan.
 5. Competitie
  Broers of zussen? Maak er een wedstrijdje van om zo snel mogelijk de kamer opgeruimd te krijgen.
  Lees hier nog drie tips

Ook leuk om te lezen: 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: Boredpanda – Beeld: Getty Images

Redactioneel – offer – Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Opgeruimd is netjes, speelgoed opruimen is leuk en leerzaam!

Ontdek het aanbod speelgoedkisten