Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Na het ontzwangeren zullen er blijvende veranderingen van het lichaam zijn.
door

9 fysieke veranderingen door de zwangerschap (die soms blijvend zijn)

Je hele lichaam verandert als je zwanger bent, maar de meeste veranderingen zijn tijdelijk. Al kan het best een jaar duren voordat je je ‘oude lijf’ terug hebt. En sommige kenmerken kunnen voorgoed anders zijn.

Advertentie
  1. Zwangerschapsneus

    Wist jij dat je een grotere neus kunt krijgen tijdens de zwangerschap? Ja, echt waar! Dat komt omdat een zwangerschap van grote invloed is op je hormonen en de doorbloeding in je lichaam. Je neusholtes en de bloedvaatjes in je neus kunnen hierdoor opzwellen. Eén op de drie vrouwen heeft daarom tijdens de zwangerschap last van een verstopte neus, ook wel zwangerschapsrhinitis genoemd. Tijdens de zwangerschap kan je neus dus groter worden. Maar je geen zorgen, hij zal weer in zijn oorspronkelijke formaat terugkeren na de zwangerschap. Na de bevalling heb je dan ook geen last meer van die verstopte neus.

  2. Je hebt minder of ander haar

    Zwangere vrouwen kunnen prachtig vol, glanzend haar krijgen. Dit komt door een verhoogde oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Dit ondersteunt de haargroei en zorgt ervoor dat je haar minder uitvalt dan wanneer je niet zwanger bent. Maar als de baby is geboren, kun je al het haar dat tijdens de zwangerschap niet uitviel alsnog verliezen. Dat kan wel drie maanden duren. Het is niets om je zorgen over te maken, dit haarverlies hoort erbij. Na zes maanden tot een jaar hebben vrouwen hun normale haardos meestal weer terug. Soms verandert de kleur of structuur van het haar ook na de zwangerschap, en dit kan blijvend zijn.

    Tip: Last van haaruitval? Deze vitaminebommetjes van Yummy Gums ondersteunen je haargroei.

    Onderzoek: Zo lang duurt ontzwangeren écht!

    Advertentie
  3. Je borsten worden kleiner

    Bij de meeste vrouwen worden de borsten tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode groter. Maar zodra je stopt met borstvoeding geven, kunnen ze zomaar een cup kleiner worden dan voordat je zwanger was. Ook kunnen ze slapper zijn en wat meer hangen, omdat de huid van je borsten minder elastisch is dan voor de zwangerschap.

  4. Je menstruatie wordt heviger

    Wanneer de menstruatie weer op gang komt na de bevalling, verschilt per vrouw. Als je geen borstvoeding geeft, is dit meestal na vier tot acht weken. Geef je borstvoeding, dan word je meestal twee tot drie maanden nadat je bent gestopt weer ongesteld. Zeker de eerste paar keer kan je menstruatie heviger zijn dan je voor de zwangerschap gewend was. Je hormoonbalans en cyclus moeten zich herstellen. Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie zwaarder dan voordat ze een kind kregen. Heb je er veel last van of komt je menstruatie na een paar maanden nog niet op gang, ga dan naar de huisarts.

  5. Je lichaam wordt breder

    Naarmate je buik groeit en je baarmoeder hoger komt, gaat je ribbenkast wat uitzetten. Ook je heupen worden breder als de zwangerschap vordert. Zo kan de baby er makkelijker door als hij wordt geboren. Je buik wordt na de bevalling geleidelijk kleiner: na zes tot acht weken is de baarmoeder weer hetzelfde formaat als voor de zwangerschap. Soms merken vrouwen als de extra zwangerschapskilo’s eraf zijn dat de vorm van hun lichaam blijvend is veranderd. De heupen en borst blijven dan wat breder.

    Lees ook: Alles over sporten na de bevalling

  6. Je houdt een streep op je buik

    Zwangerschapshormonen hebben ook invloed op de pigmentproductie. Zo worden je tepels donkerder en krijgen veel vrouwen een donkere zwangerschapsstreep op hun buik, die vanaf hun schaamstreek omhoog loopt. Soms helemaal tot aan het middenrif. Meestal vervaagt de lijn na de zwangerschap, maar soms blijft hij goed zichtbaar.

    Advertentie

    Meer weten? Dit gebeurt er ook met je lichaam na de bevalling

  1. Je favoriete pumps knellen

    Tijdens de zwangerschap word je zwaarder en verandert je houding. Dit kan ervoor zorgen dat je voeten breder worden, maar ook langer. Soms neemt de lengte van de voet wel een centimeter toe, en dit is blijvend. Mocht je het liefst een groot gezin willen, dan betekent dat overigens niet dat je ook een heel grote schoenmaat gaat krijgen: uit onderzoek blijkt dat een tweede en derde zwangerschap minder of geen effect meer hebben op de vorm van de voet.

  2. Je ringen passen niet meer

    Doordat je meer vocht vasthoudt als je zwanger bent, kunnen je handen en vingers wat opzwellen. Na de bevalling is dit meestal niet direct weg en kan het zelfs lijken alsof je knokkels van vorm zijn veranderd. Toch zou je je ringen weer moeten passen als je weer op je oude gewicht bent.

    Lees ook: Alle zwangerschapskwaaltjes op een rij

  3. Je kunt slechter tegen alcohol

    Misschien heb je je er de hele zwangerschap op verheugd: het moment dat je voor het eerst weer een wijntje of biertje mag. Maar de kans is groot dat je na een half glas al op je kop staat. Als je veertig weken geen alcohol hebt gedronken, is je tolerantie enorm verminderd. Daarbij kan slaapgebrek ervoor zorgen dat je het effect van alcohol sneller voelt. Ach, nachten in de kroeg zijn (voorlopig) toch verleden tijd.

    Laat je de alcohol ook na je zwangerschap liever staan? Het grootste aanbod aan 0.0 drankjes vind je bij dé alcoholvrije slijterij 

Bron: HealthBeeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier