Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verlegen kind
door

Verlegen kind? Niks meer aan doen!

Verstopt jouw kind zich achter je been? Zegt hij geen woord tegen andere volwassenen? Daar is helemaal niets mis mee. Waarom een verlegen kind helemaal prima is.

Advertentie

Als jouw kind weigert gedag te zeggen tegen oma of geen hand wil geven aan de nieuwe buurvrouw, vind je dat misschien ongemakkelijk. Maar een verlegen kind is niet iets dat gefikst moet worden.

Instinct

Verlegenheid of eenkennigheid is een instinct dat rond zes maanden oud de kop op steekt. Voor die leeftijd kun je veel baby’s nog prima aan een vreemde geven om even vast te houden, maar vanaf een half jaar oud gaat je baby zich echt aan bepaalde mensen hechten. Verlegenheid zorgt dus voor hechting. Door die eenkennigheid wordt de band met een kleine groep mensen dieper en persoonlijker.

Veilig

Je zult niet de eerste zijn bij wie de juf of kennis heel verbaasd is te horen dat je kind thuis wel honderduit praat. Maar dat is juist goed: het is niet erg als je kind rustig is bij anderen. Het is niet persé goed als kinderen iedereen maar volgen, ze kunnen zich het best alleen laten beïnvloeden door de mensen die voor hen verantwoordelijk zijn. Het instinct om verlegen te zijn, zorgt ervoor dat kinderen minder snel close worden met mensen buiten hun ‘relatiekring’.  Zo houdt het ze veilig.

Lees ook: 9x waarom het hebben van een introvert kind bijzonder is

Andere kinderen

Ook als je kind verlegen is bij andere kinderen is dat prima. Dreumesen, peuters en kleuters hebben helemaal geen leeftijdsgenootjes nodig om zich te ontwikkelen, wel een goede band met een of meerdere volwassenen. De druk is tegenwoordig best hoog om al ‘vriendjes’ te hebben op jonge leeftijd, maar kinderen moeten eerst weten wie zij zelf zijn voor ze echt vriendschap kunnen sluiten. Als je kind erg verlegen is bij andere kinderen helpt dat hem om te focussen op wat hij zelf leuk vindt en nodig heeft.

Natuur

Kortom: verlegenheid is geen fout, het is de manier van de natuur om ervoor te zorgen dat je kind vooral beïnvloed wordt door de voor hem verantwoordelijke volwassenen en niet door zomaar iedereen. Probeer je kind dus nooit minder verlegen te maken waardoor hij het gevoel krijgt dat het niet oké is. Hij hoeft de tandarts niet aan te kijken, hij hoeft de buschauffeur geen gedag te zeggen. Kinderen zijn niet geprogrammeerd om aardig te zijn tegen vreemden en dat is juist goed.

Minder verlegen

Uiteindelijk wordt het minder, ook dat regelt de natuur. Soms gaat verlegenheid nooit helemaal weg, maar kinderen krijgen wel op een gegeven moment het instinct om met anderen om te gaan, om gezien te worden of zich te laten horen. Mede daardoor worden ze minder verlegen.

Tip: met deze 5 stappen van pedagoge José Sagasser geef je je verlegen kind een steuntje in de rug.

Bron: MacNamara.ca – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu