Voor oudersNieuws

2500e bloedtransfusie in baarmoeder in Leids ziekenhuis uitgevoerd

2500e bloedtransfusie in baarmoeder in Leids ziekenhuis uitgevoerd Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Al 35 jaar redt de bloedtransfusie tegen bloedarmoede het leven van ongeboren kinderen met ernstige bloedarmoede. Zonder behandeling zouden de foetussen in de buik overlijden of houden ze er handicaps aan over. Het LUMC is het enige Nederlandse ziekenhuis waar deze bloedtransfusie wordt verricht. Afgelopen week vond de 2500e behandeling plaats.

Naald prikt bloedvat aan

Tijdens de bloedtransfusie prikt de foetaal chirurg met een lange naald via de buik van de moeder een bloedvat aan in de placenta of van de foetus. De behandeling, die ook wel intra-uteriene bloedtransfusie wordt genoemd, duurt zo'n twintig tot zestig minuten en vaak kan de moeder dezelfde dag nog naar huis. Het kan gedaan worden vanaf zestien weken zwangerschap.

Zie ook: Wat wordt er onderzocht tijdens het standaard bloedonderzoek in de zwangerschap?

Lees verder onder de advertentie

Antistoffen tegen rode bloedcellen

De meest voorkomende oorzaak van ernstige bloedarmoede bij ongeboren kinderen is rhesusziekte. Het bloed van de moeder is dan rhesus-negatief en dat van het kind rhesus-positief. De moeder maakt dan antistoffen tegen de rode bloedcellen van het kindje waardoor deze worden afgebroken. Zo ontstaat bloedarmoede.

Lees ook: Wat is de rhesusfactor en hoe werkt de rhesusprik?

Screening op rhesusziekte tijdens zwangerschap

Lange tijd was de rhesusziekte een belangrijke oorzaak van het overlijden van een baby in de buik in Nederland. Maar doordat er nu op wordt gescreend tijdens de zwangerschap kunnen veel ziektegevallen worden voorkomen. Rond de derde maand wordt onderzocht of je rhesus-negatief bent. Ook hebben we nu de rhesusprik. Hierdoor kunnen veel ziektegevallen worden voorkomen. Tegenwoordig is er bij ongeveer 100 zwangerschappen per jaar sprake van een matige tot ernstige bloedarmoede. Bij 30 tot 35 van de zwangeren zijn bloedtransfusie(s) nodig.

Lees verder onder de advertentie

Bron: LUMCBeeld: GettyImages