Voor oudersPersoonlijke verhalen

Desiree, haar ex, hun nieuwe partners en de kinderen vieren verjaardagen samen: 'Nooit enige wrijving'

 
Privé
Privé
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

'Hoe doen jullie dat toch?' Desiree (38, midden onderin op de foto) krijgt deze vraag regelmatig van mensen die willen weten hoe zij en haar ex Frank, met wie ze dochter Elena heeft, zo liefdevol met elkaar omgaan. Maar voor Desiree is het de normaalste zaak van de wereld. 'Voor ons staat het welzijn van Elena altijd voorop.'

Lees verder onder de advertentie

'Onlangs nog, op de trouwdag van Frank en zijn nieuwe liefde Annemieke, kreeg ik vaak te horen dat het zo bijzonder is dat Frank en ik zo goed met elkaar omgaan en dat het zo mooi was dat ik met samen met mijn man Hugo bij de bruiloft was. Veel mensen vinden het raar om te horen dat er nóóit enige wrijving is geweest tussen Frank, mij en onze nieuwe partners.

Frank en Annemieke schuiven regelmatig bij ons aan met het avondeten en aan het einde van de zomervakantie komen we allemaal samen voor een gezellige barbecue. Ik maak dan altijd een grapje: daar zit Frank dan met zijn harem. Annemieke aan zijn ene zijde, Dymphina - met wie hij vóór mij een relatie kreeg en twee kinderen heeft - en ik aan de andere kant.

En dan is daar ook nog Leonie, de vrouw die Frank vijf jaar geleden heeft geholpen bij het vervullen van haar kinderwens. Alle kinderen zijn er uiteraard ook gezellig bij.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Co-ouderschap: zo zit dat financieel en juridisch

Extended family

De verjaardag van Elena vieren we als extended family áltijd samen. Dan zijn ook nog alle (stief)opa's en oma's erbij. Ik denk dat Elena zich niet realiseert hoe bijzonder het is dat we allemaal zo goed met elkaar omgaan. Voor haar is het heel normaal, zij weet niet beter.

Elena heeft nooit iets negatiefs gevoeld tussen haar vader en mij, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Daar ben ik Frank heel dankbaar voor.

Lees verder onder de advertentie

Nooit ongemakkelijk

Frank en ik leerden elkaar zeventien jaar geleden kennen. Hij werkte toen bij een krant en interviewde mij over mijn werk, destijds was ik goudsmid. Ik vond hem meteen een leuke man. We kregen een relatie en ik vond het mooi om te zien dat hij en Dymphina ondanks hun breuk goed met elkaar omgingen.

Frank en Dymphina vierden de verjaardagen van hun zoons altijd samen en ik, als nieuwe vriendin van Frank, was welkom om de verjaardagen mee te vieren. Het voelde nooit ongemakkelijk.

Onze dochter Elena werd elf jaar geleden geboren. Dolgelukkig waren we, maar toen Elena nog een peuter was, besloten Frank en ik dat het voor ons toch beter was om uit elkaar te gaan omdat onze levens niet goed bij elkaar bleken te passen. Dat Frank ouder is dan ik, heeft daarin meegespeeld.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Uit elkaar: dit zijn de meestgestelde vragen van ouders over scheiden

Fiftyfifty

De breuk verliep zonder veel gedoe. Wat meehielp is dat Frank en ik altijd een latrelatie hebben gehad. We hadden al ieder een eigen plek - we woonden toevallig ook dicht bij elkaar - dus daar hoefden we ons niet druk over te maken. Wel hebben we een ouderschapsplan opgesteld. Daarin kozen we voor een fiftyfifty co-ouderschap.

Omdat ik een baan had met onregelmatige werktijden, spraken we af dat Elena bij hem was als ik moest werken. Frank heeft zich heel flexibel opgesteld en we zijn er altijd uitgekomen.

Lees verder onder de advertentie

Op eigen kracht

Nog steeds verloopt alles heel soepel. Als er iets geschoven moet worden in de planning, dan zijn wij allebei altijd bereid om te zoeken naar een oplossing. En op financieel gebied is het voor ons allebei ook helder: we storten allebei maandelijks een bepaald bedrag op een bankrekening voor Elena en alle andere rekeningen splitten we.

We doen dit op deze manier op eigen kracht. Zo hebben we bijvoorbeeld nooit hulp van een therapeut gehad. Voor Frank en mij staat het welzijn van Elena altijd voorop. Zij hoeft nooit wakker te liggen omdat er spanning of iets anders negatiefs is tussen Frank en mij. Best grappig: als we ergens zijn en Elena hoort ruziënde ouders, dan trekt ze haar wenkbrauwen op. Zo van: dit gebeurt in mijn familie nou nooit!

Lees ook: Saskia is boos: 'Ik ontplof om kleine dingen, schreeuw en sla met deuren. Ook waar de kinderen bij zijn'

Lees verder onder de advertentie

Met respect met elkaar omgaan

Om die veelgestelde vraag (hoe doen jullie het toch?) dan toch maar eens te beantwoorden: wij gaan altijd met respect met elkaar om, óók de exen en nieuwe partners. Het woord 'stief' heeft voor velen een negatieve klank, maar het helpt echt als je de ander gewoon als persoon ziet.

En wat in onze extended family ook helpt: niemand dringt zich op of bemoeit zich met zaken die hen niet aangaan. Zo gaan alleen Frank en ik over de opvoeding van Elena, niemand anders.

Ik ben heel blij dat Frank en ik elkaar nooit dingen uit het verleden hebben verweten, dat we altijd goed met elkaar zijn blijven communiceren en dat we elkaar het allerbeste gunnen. Eigenlijk zie ik Frank niet zozeer als mijn ex, maar gewoon als familie, net zoals Dymphina en Annemieke.'

Lees verder onder de advertentie

Tip van de relatietherapeut: blijf groeien als mens

Dit verhaal van Desiree en haar ex (en aanhang) is heel mooi, maar de realiteit is dat het er niet overal zo harmonieus aan toegaat. 'Het is prachtig om te lezen dat Desiree en haar ex nog zo goed met elkaar omgaan, maar dat is wel een zeldzaamheid', zegt therapeut Caroline Franssen van de Relatie Academie.

'Uit elkaar gaan is natuurlijk nooit leuk en altijd pijnlijk. Mocht jij een minder goede relatie hebben met je ex dan Desiree met Frank, maak je dan geen zorgen. Het is heel normaal als je het ingewikkeld vindt dat je ex een nieuwe liefde heeft, omdat het toch betekent dat het tussen jullie niet is gelukt. De kunst is dat je leert hoe daarmee om te gaan.'

Wat je volgens Caroline Franssen vooral moet doen: proberen te blijven groeien als mens. 'Als je relatie over is, heb je namelijk nieuwe zaken waar je mee om moet leren gaan: je kind missen, schuldgevoel', zo legt ze uit. 'En zorg er altijd voor dat je een goede ouder bent, zodat het ook goed gaat met je kind. Blijf respectvol met en over elkaar praten, houd je aan de afspraken en zet je met een bepaalde belangeloosheid allebei in voor je kind. Alle extra gezelligheid is dan alleen maar mooi meegenomen.'