,,Toen ik voor de tweede keer moeder was geworden, sprak ik mijn mentor en vertelde ik dat ik wilde stoppen met school. Ik vond school lastig als moeder." Tisha had destijds een prematuur geboren baby en liep vast tijdens haar stage. Haar mentor vertelde haar over het moederprogramma.
Via het programma van het Da Vinci College in Dordrecht kon zij aangepaste lestijden en extra ondersteuning krijgen. ,,Daar ben ik echt heel erg blij mee. Ik heb nu de kans gekregen om mijn opleiding af te ronden. Ik werk als verzorgende en ben bezig met mijn derde diploma. Mijn twee dochters zijn inmiddels 5 en 1,5 jaar oud."
Lees ook: Je werk en gezin combineren zonder stress en schuldgevoel: 6 handige tips
75 procent rondt nu haar studie af
Sinds 2017 bestaat het Dordrechtse project voor jonge moeders. ,,We zagen dat de meeste jonge moeders stopten met de opleiding wanneer ze zwanger raakten. Dat leek ons een gemiste kans", licht programmaleider Elize van Ballegooijen toe.
Zodra een student zwanger raakt, volgt een intakegesprek en wordt een ondersteuningsplan op maat gemaakt. Zo krijgen studenten hulp bij praktische zaken als financiën, het aanvragen van verlof of het regelen van kinderopvang. Jaarlijks nemen nu 100 tot 150 moeders deel aan het programma. ,,Daarvan rondt dik 75 procent haar studie af."
Het programma is succesvol en dat resulteerde onlangs in een bezoek van directeur-generaal Volksgezondheid Marjolijn Sonnema aan het Da Vinci College. De topambtenaar sprak met de mensen achter het programma en studenten.
Ik ga vijf dagen in de week naar school, anders kon ik geen stage lopen. Inmiddels sta ik op overgaan naar mijn examenjaar
Eliza (21)
Eliza (21) zat in haar tweede jaar van de opleiding tot pedagogisch medewerker niveau 3 toen zij ongewenst zwanger werd. ,,Door de anticonceptie heen", vertelt ze. Een week nadat ze dat ontdekte, verloor ze haar vader. ,,Dat was een lastige tijd. Ook was ik vaak ziek tijdens mijn zwangerschap, waardoor ik veel schooldagen miste. Mijn begeleider Elize heeft ervoor gezorgd dat ik vervroegd met verlof kon gaan. Het was heel prettig om die eerste vier maanden samen met mijn dochter door te kunnen brengen."
Lees ook: Zwangerschapsverlof: wat zijn je rechten?
Hulp van De Sociale Drogist
Via school lukte het ook om urgentie te krijgen bij de kinderopvang: ,,Ik ga vijf dagen in de week naar school, anders kon ik geen stage lopen. Inmiddels sta ik op overgaan naar mijn examenjaar", zegt ze trots.
Ook financieel gezien had Eliza veel aan de steun van de sociale drogist, een gratis uitgiftepunt op de school waar de moeders babyartikelen, zoals luiers, kunnen krijgen. Wanneer de jonge moeders zijn afgestudeerd, worden ze niet direct losgelaten. Er volgt dan een nazorgtraject van drie tot zes maanden. Van Ballegooijen: ,,We kijken mee of ze wel echt een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen."
Programma zwanger worden
Projectleider Saskia Slikkerveer: ,,We zijn nu ook vanuit de gemeente Dordrecht en jeugdgezondheidsorganisatie Jong JGZ bezig met een programma voor vrouwen die gezond zwanger willen worden." Bij de moederraad van het Albert Schweitzer ziekenhuis en een ouderraad bij een kinderdagverblijf hebben onderzoekers in kaart gebracht welke wensen jonge ouders hebben. ,,Zorgprofessionals stellen zelden de vraag of iemand een zwangerschap overweegt. Deze informatie is echter soms cruciaal, zoals in gevallen waar medicatiegebruik de gezondheid van moeder en kind kan beïnvloeden."
Voorafgaand aan de zwangerschap is het handig om te weten waar je op moet letten
Saskia Slikkerveer
Slikkerveer noemt het voorbeeld van een vrouw die een reisvaccinatie had gehaald en vervolgens binnen twee weken zwanger was. ,,Terwijl dat niet mocht in combinatie met die vaccinatie. Er valt nog veel winst te behalen op dit gebied. Bovendien leer je op school hoe je niet zwanger wordt, maar voorafgaand aan de zwangerschap is het ook handig om te weten waar je op moet letten. We willen toekomstige ouders en zorgprofessionals hier bewust van maken, dat gaan we onder meer doen door het verspreiden van folders."