Elk jaar is er een RS-uitbraak onder baby's en kinderen. Vaak is het onschuldig, maar met name bij baby's kan de virusinfectie ernstig verlopen. Wereldwijd overlijden jaarlijks naar schatting 100.000 tot 200.000 kinderen aan het RS-virus. Elk jaar belanden in Nederland ongeveer 2000 kinderen in het ziekenhuis, van wie 150 tot 200 baby's op de intensive care.
Lees ook: RS-virus kostte baby Wies bijna het leven
Vaccin bij baby of moeder
Er zijn twee manieren om baby's tegen het RS-virus te beschermen met een vaccin: hun moeder kan al tijdens de zwangerschap worden gevaccineerd, of de baby kan worden gevaccineerd in het eerste levensjaar. De raad heeft de voorkeur voor het vaccineren van baby's, schrijft de NOS, omdat zo ook baby's die al geboren zijn worden beschermd.
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde begin maart 2024 een voorstel van D66 om het vaccin op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het kabinet zegt dat er geen geld voor is, maar heeft nu van de Tweede Kamer de opdracht om financiering te zoeken.
Lees ook: Huisarts Kimberley de Wit legt uit wat het RS-virus doet met een baby
Streven: vaccin al volgend griepseizoen toegediend
Sinds vorig jaar pleiten artsen en wetenschappers ervoor om het vaccin toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Toen keurde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin goed. De Gezondheidsraad wil nu dat het vaccin zo snel mogelijk wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In het meest ideale geval zouden kinderen al in de aanloop naar het volgende griepseizoen hun vaccin krijgen.
Lees ook: 10 feiten die je moet kennen over het RS-virus
Geen financiële middelen
Maar of dit gaat lukken, is nog niet zeker. Staatssecretaris Maarten van Oijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zegt in een kamerbrief dat 'op dit moment geen financiële middelen beschikbaar zijn voor een eventuele opvolging van dit advies'. Daarmee wordt het besluit doorgeschoven naar een volgend kabinet.
Bron: NOS