Voor oudersNieuws

Intensief gebruik sociale media tijdens zwangerschap kan leiden tot depressie: 'Op deze platformen zie je het perfecte plaatje'

 
Getty Images
Getty Images
 
Leestijd 2 minuten

Zwangere vrouwen die heel intensief gebruikmaken van sociale media kunnen depressief worden. Dit blijkt uit recent promotieonderzoek van Tilburg University, waar het Brabants Dagblad over schrijft.

Lees verder onder de advertentie

Roken, alcoholgebruik en een laag opleidingsniveau zijn risicofactoren voor depressieve gevoelens tijdens de zwangerschap, die in de afgelopen jaren zijn afgenomen. Ondanks deze afname constateren onderzoekers een toename van depressieve klachten bij zwangere vrouwen.

Lees ook: Keet had een prenatale depressie: 'Hoe groter mijn buik werd, hoe ­ongelukkiger ik me voelde'

Vergelijken met anderen

Daarom besloot Lotte Muskens onderzoek te doen naar een nieuwe factor: sociale media. Hiervoor volgde ze meer dan 2800 vrouwen uit Zuidoost-Brabant vanaf het moment dat zij twaalf weken zwanger waren tot aan de bevalling.

Lees verder onder de advertentie

Muskens onderzocht met vragenlijsten de samenhang tussen het socialemediagebruik van zwangere vrouwen en hun mentale problemen. Ook interviewde zij een geselecteerde groep vrouwen die sociale media intensief gebruikten. Uit deze gesprekken bleek dat zij zich vergeleken met andere zwangere vrouwen die zij op sociale media tegenkwamen.

Lees ook: Momfluencers bieden herkenning: 'In de onzekerheid van jonge ouders zit het verdienmodel'

Een perfecte buik

,,Zij vertelden dat ze op sociale media het perfecte plaatje zien: een zwangere vrouw met een perfecte buik, zonder oneffenheden", zegt Muskens. ,,Dat leidt tot onzekerheid bij hen." Volgens haar kan het veelvuldig gebruiken van sociale media als informatiebron door zwangere vrouwen ook leiden tot depressieve gevoelens.

Lees verder onder de advertentie

Uit het onderzoek bleek dat overmatig gebruik van sociale media tot een toename van depressieve klachten leidt. Dit geldt voor vrouwen die sociale media intensief gebruiken en veel tijd op de platforms doorbrengen, maar ook voor vrouwen bij wie het socialemediagebruik problematisch is en dus verslavend kan zijn.

Ook herkenning

Toch plaatst Muskens hier een kanttekening bij: vrouwen die zij sprak halen ook positieve dingen uit hun socialemediagebruik. ,,Ze krijgen ermee het gevoel van herkenning." Haar boodschap met dit onderzoek is dan ook om te waken voor platformen als Instagram, YouTube en Facebook, en je bewust te zijn van wat je hier tegenkomt.