Voor oudersNieuwe rol als ouder

Dit zijn de meest gegoogelde vragen over zwangerschap (met de antwoorden)

 
Geschreven door:
Leestijd 7 minuten

Zwanger! Misschien heb je net het goede nieuws ontdekt, of ben je al een tijdje op weg. Maar één ding is zeker: zodra je dat streepje op de test ziet, begin je met googelen. Of je nu je eerste kind verwacht of al een doorgewinterde moeder bent, die vragen blijven opduiken. Wij hebben de meest gegoogelde vragen tijdens de zwangerschap op een rij gezet en beantwoorden ze voor je.

Lees verder onder de advertentie
Getty Images
Getty Images

1. Is de vijfde ziekte gevaarlijk voor zwangeren?

Er zijn aanwijzingen dat de vijfde ziekte gevolgen kan hebben voor vrouwen die net zwanger zijn. Deze kinderziekte kan namelijk de aanleg van de organen van de baby verstoren. Het is daarom beter om een ziek kind uit de buurt van zwangere vrouwen te houden.

Loop je de vijfde ziekte op in de eerste helft van je zwangerschap, dan is er een iets verhoogde kans op een miskraam of een doodgeboren kind. Heb je het al gehad voor je zwanger werd, dan kun je het niet nog een keer krijgen omdat je lichaam al antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt. Meer weten over de vijfde ziekte tijdens de zwangerschap? Lees dan verder: de vijfde ziekte bij baby of kind.

Lees verder onder de advertentie

2. Wat als je zwanger bent en je kind heeft de waterpokken?

Als je zwanger bent, heb je bij een infectie met waterpokken meer kans op ernstige complicaties:

  • Hoe verder in de zwangerschap, hoe groter de kans op complicaties. 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen met waterpokken krijgt een ernstige longontsteking.

  • De sterftekans kan hierbij oplopen tot 14 procent.

  • Er is een kleine kans op andere complicaties, zoals een leverontsteking, hersenontsteking, een ontsteking van de nieren, het hart of de gewrichten.

Als je al waterpokken hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken dat je nog een keer ziek wordt: je hebt antistoffen tegen de ziekte opgebouwd. Je ongeboren baby is tijdens je zwangerschap en de eerste drie maanden na de geboorte ook beschermd.

Lees verder onder de advertentie

Als je nog geen waterpokken hebt gehad, kan de ziekte voor jou en je ongeboren baby een risico zijn. Meer weten of waterpokken tijdens de zwangerschap? Lees dan verder: waterpokken en zwanger: wat zijn de risico's?

3. Mag je burrata eten als je zwanger bent?

Burrata is mozzarella gevuld met room. Ook burrata kun je veilig eten als je zwanger bent, mits die gepasteuriseerd is. Ben je in het buitenland? Vraag dan na of de burrata is gemaakt van verhitte of gepasteuriseerde melk. Zo niet, laat 'm dan staan. Benieuwd naar welke kazen je nog meer kunt eten tijdens je zwangerschap? Lees dan verder: welke kaas mag je eten tijdens je zwangerschap?

4. Wat te doen tegen jeukende tepels als je zwanger bent?

Jeuk aan je tepels kun je helaas niet voorkomen. Maar, er zijn wel verschillende manieren om de jeuk te verlichten. Probeer ze maar eens:

Lees verder onder de advertentie
  • Smeer je tepels in. Jeuk ontstaat vaak doordat je huid droog is. Smeer daarom je tepels dagelijks in met een vettige crème of lotion. Let daarbij op verzorgende, hydraterende ingrediënten zoals vitamine E, lanoline, cacaoboter en aloë vera. Gebruik geen producten met alcohol of parfum erin. Er bestaan speciale tepelcrèmes, maar vaseline werkt vaak ook prima. Door je tepels in te smeren voorkom je een droge huid, waardoor de jeuk vermindert.

  • Koop een goede zwangerschapsbeha die extra ondersteuning biedt aan je veranderende borsten. Zo voorkom je het onnodig uitrekken van de huid van je borsten. Daarnaast zijn ze gemaakt van zacht en soepel materiaal, waardoor je minder snel jeuk of irritatie aan je tepels zult hebben. Zo kies je de juiste zwangerschapsbeha.

Benieuwd naar nog meer tips? Lees dan verder over: jeukende tepels tijdens de zwangerschap.

Lees verder onder de advertentie

5. Hoe merk je dat je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Een zwangerschapsvergiftiging kan plotseling optreden, maar zich ook geleidelijk ontwikkelen. Meestal is een oplopende bloeddruk een van de tekenen van zwangerschapsvergiftiging. Bij elke controle bij de verloskundige is die dan iets hoger. Het vervelende is dat je niets hoeft te merken van die hogere bloeddruk.

Sommige vrouwen met beginnende zwangerschapsvergiftiging krijgen last van oedeem: ze houden (extra) vocht vast in hun onderbenen, handen en/of gezicht en krijgen lichte hoofdpijn of zien sterretjes. Benieuwd naar de oorzaken, gevolgen en misschien wel het belangrijkste: hoe je een zwangerschapsvergiftiging kunt voorkomen? Lees dan verder: Zwangerschapsvergiftiging: de oorzaak en symptomen?

6. Bij hoeveel weken zwangerschap kun je een kinkhoestvaccinatie krijgen?

Ben je zwanger, dan krijg je standaard de kinkhoestvaccinatie aangeboden rond de 22e week van de zwangerschap. Je krijgt de dktp-vaccinatie en bent ook opnieuw beschermd tegen difterie en tetanus. Je maakt zelf de keuze om het wel of niet te doen. Dit kan meteen met 22 weken, maar ook op een later moment in de zwangerschap. Hierbij geldt wel: hoe vroeger hoe beter. Door het op tijd te doen, hebben ook baby's die te vroeg geboren worden er profijt van.

Lees verder onder de advertentie

Na een inenting maakt je lichaam zelf antistoffen aan tegen de ingespoten ziekmaker, in dit geval dus kinkhoest. Die antistoffen beschermen je in de toekomst tegen kinkhoestinfecties. Als je zwanger bent, gaan de antistoffen tegen kinkhoest die jouw lichaam aanmaakt via de navelstreng ook naar je ongeboren baby. Meer weten over de kinkhoestvaccinatie? Lees dan verder: kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.

7. Is hand-, voet- en mondziekte gevaarlijk voor zwangeren?

De hand-, voet- en mondziekte is een onschuldige maar besmettelijke virusinfectie die vooral voorkomt bij kinderen jonger dan 10 jaar. Ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Goed om te weten is dat de ziekte niet hetzelfde is als mond- en klauwzeer. Die ziekte komt alleen voor bij dieren en wordt veroorzaakt door een ander virus.

Als je gezond bent, is de infectie in principe niet gevaarlijk als je zwanger bent. In een heel zeldzaam geval kan de ziekte voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap. In de eerste drie maanden van de zwangerschap is er een licht verhoogde kans op een miskraam. Als je zwanger bent en je twijfelt of je de hand-, voet- en mondziekte hebt, neem dan contact op met de huisarts. Meer weten over de hand-, voet- en mondziekte? Lees dan verder: hand-, voet- en mondziekte bij kinderen.

Lees verder onder de advertentie

8. Wat is een normaal geboortegewicht voor een baby?

Gemiddeld weegt een Nederlandse baby 3500 gram bij de geboorte. Meisjes hebben een gemiddeld geboortegewicht van 3290 gram. Jongens zijn gemiddeld 120 gram zwaarder bij de geboorte, namelijk 3410 gram.

Een tweede kind is vaak zwaarder dan het eerste kind, het verschil is gemiddeld ongeveer 200 gram. Hoeveel een baby weegt bij de geboorte hangt af van verschillende factoren. Benieuwd? Lees dan verder: groeicurve: de lengte en het gewicht van je baby.

9. Hoe betrouwbaar is de Chinese geslachtskalender?

Een Chinese geleerde hield zich in de dertiende eeuw na Christus bezig met het voorspellen van het geslacht van ongeboren baby's. Hij bedacht de Chinese geslachtskalender. Het geslacht van je baby wordt bepaald aan de hand van de maand waarin je baby is verwekt en jouw leeftijd op het moment van conceptie.

Lees verder onder de advertentie

Het is niet te zeggen hoe betrouwbaar de Chinese geslachtskalender is. Het is geen wetenschappelijke methode, dus neem de resultaten met een korreltje zout. De Chinese geslachtskalender is vooral leuk om mee te speculeren over het geslacht van je baby. Benieuwd naar hoe de Chinese geslachtskalender werkt? Lees dan verder: Chinese geslachtskalender: wat wordt het geslacht van je baby?

10. Helpt frambozenbladthee om weeën op te wekken?

Bij de natuurvoedingswinkel of online kun je vrouwenmantelthee en frambozenbladthee kopen. Deze theesoorten bevatten veel tannine, een stof die een samentrekkende werking op de baarmoeder zou hebben. Dat effect is niet wetenschappelijk bewezen. Je mag deze thee niet drinken in de eerste maanden van de zwangerschap, maar na veertig weken kan het de baarmoeder ondersteunen bij weeën, dat is althans de claim. Lees ook: Frambozenbladthee populair bij zwangeren, dit zegt een expert erover.

Lees ook: 10 tips om op een natuurlijke manier weeën op te wekken

Lees verder onder de advertentie