Zeynep was sceptisch toen zij in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel voor het eerst hoorde over hypnobirthing, een techniek waarbij je gebruikmaakt van je lichaamseigen pijnstillingshormonen en ademhalingstechnieken.
Het was haar eerste vaginale bevalling en vanuit haar omgeving hoorde ze alleen maar horrorverhalen over bevallingen. Dus toen medisch maatschappelijk werker en hypnotherapeut Eric Moleman haar vertelde over alle 'geweldige voordelen van hypnobirthing', had Zeynep haar twijfels. Kon een bevalling echt zo fijn zijn?
Meer lezen: Zwangerschapscoach Marijn van der Zwaard legt uit hypnobirthing werkt
Extra spannend
Ze werd naar Moleman doorverwezen na een eerdere, traumatische miskraam. Mentaal ging het destijds slecht met haar, ze was in de rouw. Moleman luisterde naar haar en adviseerde Zeynep bij hem terug te komen als ze opnieuw zwanger raakte, want na een miskraam kan een volgende zwangerschap extra spannend zijn. Samen met haar partner Mustafa (35) klopte ze vorig jaar euforisch maar ook gespannen bij hem aan. Ze was opnieuw zwanger.
,,De eerste weken waren extreem spannend. Pas toen ik het hartje hoorde kloppen, kon ik ontspannen. Zover was het niet gekomen tijdens mijn vorige zwangerschap. Eric van het IJsselland Ziekenhuis bood ons hypnobirthing aan. Zo is het allemaal begonnen."
Doutzen Kroes
Maar wat is dat nu precies, hypnobirthing? En wat doet het? Al jaren zijn er door het hele land volop particuliere aanbieders van cursussen op dit gebied en bekende Nederlanders als Doutzen Kroes zweren erbij. Maar het IJsselland Ziekenhuis is naar eigen zeggen het enige ziekenhuis in de regio dat deze nog relatief onbekende techniek aanbiedt.
Het begon allemaal met regelmatig terugkerende vragen van de afdeling gynaecologie aan de medisch maatschappelijk werker: 'Goh, we hebben iemand met een nare bevalling achter de rug die opnieuw zwanger wil worden, maar niet durft. Kun je daar wat mee?' ,,Of een bij de bevalling overleden baby." Stuur maar door, was de reactie van Moleman.
Het lichaam doet het werk, samen met moeder natuur. Dat gebeurt middels hypnosetechnieken, waardoor je rustiger wordt
Eric Moleman IJsselland Ziekenhuis
Hypnosetechnieken
Sindsdien begeleidt hij vrouwen en hun partners op weg naar de bevalling. Zwangere vrouwen komen gedurende de negen maanden meermaals samen met hun partners langs bij Eric in het IJsselland. ,,Hypnobirthing is eigenlijk een manier van heerlijk ontspannen bevallen. Het lichaam doet het werk, samen met Moeder Natuur. Dat gebeurt middels hypnosetechnieken, waardoor je rustiger wordt. De pijn neem je niet weg, maar je kunt een bevalling wel draaglijker maken."
Hij vervolgt: ,,Daarvoor komen de aanstaande ouders bij mij langs. Ik breng ze in een diepe ontspanning, leer ze zelfvertrouwen op te bouwen en positieve affirmaties. Dat zijn dingen die je tegen jezelf kunt zeggen om rustig te worden tijdens de bevalling. 'Mijn lichaam is hierop gebouwd, ik ben een vrouw en ik kan dit.' Dat moeten de stellen ook thuis oefenen. Het kindje moet hoe dan ook geboren worden, dus daar werken we naartoe."
Lees ook: Van playlists tot affirmaties: zo ga je positief de bevalling in
Teamwork tussen de ouders
Daarbij is teamwork tussen de ouders cruciaal, zegt Moleman. ,,De partner wordt haar coach. Zij gaan dit samen doen. Zij leert zich goed te ontspannen en te concentreren op haar ademhaling. En de partner zorgt ervoor dat ze in haar bevallingsbubbel kan blijven. Ik leer de partner ontspanningstechnieken en massagetechnieken aan, waardoor endorfine wordt aangemaakt."
Dat heeft me wakker geschud: ook tijdens de bevalling kon ik de pijn onder controle krijgen
Zeynep
Zeynep en Mustafa vonden al die oefeningen in het begin vooral heel grappig, vertellen ze. Het stel geloofde niet meteen dat het ging werken. Dat moesten ze nog maar eens zien.
Zeynep had eerder een miskraam gehad. Eentje die iedereen kan overkomen, zegt ze. ,,Maar ik kon er niet over praten, ik kon niet verwoorden wat ik voelde. Toen ik opnieuw zwanger was, was ik heel bang dat het weer fout zou gaan. Ik kreeg steeds meer vertrouwen in mezelf en de baby, dankzij tips van Eric. Mijn zwangerschap ervoer ik daardoor als stressvrij, ik kon mijn lichaam onder controle houden."
Lees ook: Verloskundige en bevallingsverwerkingsspecialist Iva Eijke over hoe je een bevallingstrauma verwerkt
Teenoefening
Maar hoe zou dat gaan tijdens de bevalling? Hoe weet je of dat gaat werken? De Rotterdamse geloofde pas dat het écht hielp tijdens de teenoefening die Eric met haar deed, waarbij hij flink in haar teen kneep. Zeynep voelde de pijn, maar kreeg de opdracht een ademhalingsoefening te doen. ,,Toen kon ik de pijn tegenhouden. Dat heeft me wakker geschud: ook tijdens de bevalling kon ik de pijn onder controle krijgen."
Ik raad hypnobirthing echt aan alle vrouwen aan. Niemand hoeft pijn te lijden. Dit gun ik iedere vrouw
Zeynep
Zo geschiedde. In juni van dit jaar beviel Zeynep na een bevalling van bijna tien uur van een kerngezonde zoon. Haar bevalling omschrijft ze als 'gezellig'. ,,Het is echt zo", zegt ze lachend. ,,Ik was kapot, maar ook blij en vrolijk. Ik merkte dat wanneer ik mijn pijn en weeën niet onder controle had, ik het voelde. Dus paste ik toe wat ik van Eric leerde. Ik zei tegen mezelf: 'Zeynep, als je de pijn niet wilt, moet je ademhalingsoefeningen doen.' Ik heb het als heel leuk ervaren, ik had niet eens door dat het zo lang duurde."
Keihard gillen en schreeuwen
In de kamer naast haar ging het er net even anders aan toe, blikt de Rotterdamse terug. ,,In de beginfase van mijn bevalling hoorde ik een vrouw keihard gillen en schreeuwen. Mustafa en ik keken elkaar aan: gingen wij dit ook meemaken? Nou, gelukkig niet. Ik raad hypnobirthing echt aan alle vrouwen aan. Niemand hoeft pijn te lijden. Dit gun ik iedere vrouw."
Dat vindt ook Moleman, die de cursussen met veel plezier geeft. ,,Het is een kwestie van mama, baby en Moeder Natuur. Als je je verzet tegen Moeder Natuur, krijg je problemen. Maar soms kunnen vrouwen voor hun gevoel niet anders. Door angst, onzekerheid, negatieve eerdere ervaringen. Aanstaande moeders worden dan onrustig en bang. We proberen ze weer mee te geven dat dit is wat ze kunnen. 'Mijn lichaam is hierop gebouwd, ik ben een vrouw, ik kan dit.' Positieve affirmaties."