'Laatst had mijn moeder aan iemand verteld dat wij onze kinderwagen nauwelijks gebruiken en Novée veel dragen. De reactie die ze kreeg was verbazing: hoe doen wij dat? Maar je baby weet niet anders dan dat hij gedragen werd in jouw buik, het is het meest natuurlijke', zegt Sanneke.
Mede door haar werk als yogadocent, waarin ze ook zwangerschapsmassages, cursussen en babymassage geeft, groeide haar interesse in het vierde trimester: de eerste drie maanden van een baby buiten de buik.
Hands off of niet?
Waar Sanneke zich bij de geboorte van haar eerste twee kinderen overgeeft aan alles wat er op haar afkomt via reguliere zorg, kiest ze bij Novée een verloskundige uit en een natuurlijke kraamhulp. 'Ik houd niet van strikte kampen als je moet hands off bevallen.
Ik wilde me graag laten ondersteunen door professionals, maar bij mijn eerste twee kinderen was ik me er te weinig van bewust dat ik zelf iets te kiezen had. 'Mag dat dan?', vragen moeders me nu weleens als ik zeg dat we samen slapen en Novée geen eigen bedje heeft. Natuurlijk mag dat, dat beslis je zelf. Ik gun vrouwen meer eigen regie.'
Lees ook: Samen slapen met je baby: is dat veilig?
Bloot in de winter
Voor Sanneke betekent dat, dat de verloskundige bij de bevalling op de achtergrond blijft. 'Melvin had een veel actievere rol dan bij Roan en Laurie. Hij week niet van mijn zijde, masseerde me en fluisterde lieve woordjes. Eén keer heb ik gevraagd of de verloskundige wilde kijken hoe ver ik was en kort daarna werd Novée in bad geboren.'
De kraamhulp moedigt Sanneke en haar gezin aan zoveel mogelijk huid-op-huidcontact te hebben met Novée. Dus liggen zowel vader, moeder als grote broer en zus met hun babyzusje op hun blote buik. 'Ze werd geboren in de winter en ik dacht: is dat nu wel warm genoeg? Maar het ging juist prima, een betere plek om de temperatuur goed te kunnen reguleren is er niet.
Overdag droeg Novée enkel een luier, 's nachts een rompertje uit een pakket met wollen babykleertjes dat ik van mijn kraamhulp huurde.' De kruiken die standaard worden voorgeschreven, gebruikt Sanneke enkel om nieuwe luiers en billendoekjes warm te maken.
Lees ook: Dit is waarom wollen babykleding zo fijn is (en onze beste shoptips)
It takes a village
Sanneke eet de eerste weken enkel warm voedsel volgens de ayurveda, een Indiase gezondheidsleer. 'Bij een bevalling neemt het element lucht sterk toe, het stormt van binnen en van buiten. Het element aarde en het element water helpen vervolgens om weer tot rust te komen en te ontspannen in je lijf', legt Sanneke uit. Dus staan er vooral warme soepen op het menu.
Veertig dagen leeft Sanneke in een babybubbel. Haar wereld speelt zich af in haar eigen huis. Ze hoeft niet op het schoolplein te staan voor Roan en Laurie, zij worden gehaald en gebracht. Soms door Melvin, soms door anderen. 'Het principe it takes a village to raise a child werd deze zwangerschap leidend voor ons.
Na de geboorte van Roan gingen we de eerste nacht in. Mijn moeder zag de spanning in mijn ogen en op de vraag of ze kon blijven om te helpen, wilde ik 'ja' antwoorden. Maar Melvin was me voor. 'Nee hoor, dit kunnen wij zelf wel', zei hij, waarop ik hem aankeek en mezelf zag knikken, in de overtuiging: ik moet dit dus zelf kunnen. Het voelde wel eens zwaar en alleen.'
Lees ook: Waarom het belangrijk is een realistische verwachting van de bevalling te hebben
Mee naar een bruiloft
Bij Novée bespreken Sanneke en Melvin hun wens voor een derde kind met Roan en Laurie, maar ook met opa's en oma's en enkele goede vrienden. 'Het was niet zo dat ze mochten kiezen, maar we wilden wel verkennen of ze ons wilden helpen.' Die steun wordt toegezegd en wordt heel praktisch als vrienden meegaan naar een bruiloft als Novée 5 maanden oud is.
'Ik wilde niet een hele dag en avond zonder haar zijn. Onze vrienden verbleven in een huisje op zo'n 500 meter van de feestlocatie en zorgden voor Novée. Ik kwam daar naartoe om haar te voeden. Volgens de chakrafilosofie, die ook bij yoga hoort, gaat een kind vooral in de eerste levensjaren aarden en wortelen en vormt zich een stevige basis. De moeder en andere hechtingspersonen zijn heel belangrijk om ze te ondersteunen.
Nu was dit de oplossing, een andere keer kies ik ervoor om iets te laten. Ik zie het als mijn natuurlijke verantwoordelijkheid in de fase dat mijn kinderen zo jong zijn heel bewust zorg voor ze te dragen, zodat ze zich veilig en geliefd voelen en zelfvertrouwen meekrijgen.'