
Symptomen zwangerschap week 2: voel je al iets?
Best verwarrend: als je twee weken zwanger bent, ben je eigenlijk nog niet zwanger. Dat komt omdat er in deze week nog geen eisprong is geweest en er dus ook nog geen eitje is bevrucht. Vroege symptomen van een zwangerschap in week 2 zijn er dus ook nog niet. Maar: het kan wél zo zijn dat je je eisprong voelt. Hoe zit dat?
Symptomen zwangerschap week 2
Als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt, ben je ongeveer vier weken zwanger. Maar eigenlijk ben je dan nog maar twee weken zwanger. Je krijgt namelijk als het ware twee zwangerschapsweken ‘cadeau’. Dat zit zo: je eisprong vindt ongeveer in de tweede week van je cyclus plaats en dat is dus ook het moment waarop je zwanger raakt. Maar als de verloskundige je uitgerekende datum vaststelt, gaat ze uit van de eerste dag van je laatste menstruatie en die is twee weken vóór je eisprong.
Die twee weken worden dus opgeteld bij de totale zwangerschapsduur. Dit doet de verloskundige omdat je menstruatie een makkelijk herkenbaar moment is, terwijl je niet precies weet wanneer je eisprong was. Dat kan per cyclus nog weleens verschillen. Pas met de termijnecho wordt gekeken hoe groot je baby precies is en wanneer de eisprong en feitelijke bevruchting dus moet hebben plaatsgevonden. Daarom kan tijdens die echo je uitgerekende datum nog wat worden bijgesteld.
Je eisprong voelen
Omdat je in week 2 dus feitelijk gezien nog niet zwanger bent, kun je ook geen symptomen zwangerschap week 2 voelen. Toch voelen sommige vrouwen in deze week wel hun buik ‘rommelen’. Het kan zomaar zijn dat dat je eisprong is, want ongeveer een op de vijf vrouwen voelt die. Je ovulatie kan zelfs wat pijnlijk zijn. Daarom wordt dit ovulatiepijn genoemd.
Daarnaast zijn er andere signalen dat je eisprong eraan komt. Die zijn natuurlijk handig om in de gaten te houden als je graag zwanger wilt worden.
Stijging van je lichaamstemperatuur
Vlak na een eisprong stijgt je lichaamstemperatuur iets: zo’n 0,2-0,5 graad. Door elke dag te temperaturen kun je er dus achterkomen wanneer je een eisprong hebt gehad. Dit is wel een gevoelige methode: je lichaamstemperatuur schommelt namelijk nogal eens en is ook afhankelijk van andere factoren.
Verandering van vaginale afscheiding
Wil je weten wanneer je ovuleert? Houd dan je vaginale afscheiding in de gaten. Rond je eisprong verandert de samenstelling van je baarmoederslijmvlies en dat kun je zien aan je afscheiding. Normaal is die wit of gelig en wat stugger. Rond je ovulatie wordt de afscheiding helder, doorzichtig en elastischer. Sommige vrouwen vergelijken deze afscheiding met eiwit.
Pijnlijke borsten en hoger libido
Sommige vrouwen hebben tijdens hun eisprong last van gevoelige borsten en merken dat hun borsten voller en steviger zijn. Anderen zeggen dat ze een hoger libido hebben vlak na een eisprong.
Wil je weten wanneer je een eisprong hebt? Dan kun je natuurlijk ook een ovulatietest doen.
Een goede voorbereiding
Hoewel je dus nog geen symptomen van een zwangerschap in week 2 kunt hebben, kun je je lichaam wel zo goed mogelijk voorbereiden op een zwangerschap. Dit kun je doen:
* Slik elke dag foliumzuur.
* Eet gezond en gevarieerd en let op je gewicht.
* Stop met roken, het gebruik van drugs en drink geen alcohol.
* Gebruik je medicijnen of begin je daarmee? Overleg met je huisarts of die invloed hebben op je vruchtbaarheid en/of de ontwikkeling van je baby.
Bron: De Verloskundige